Mestari-PeKa jyrää vieraissa, mutta kotisalissa ei jostain syystä kulje ollenkaan — ”Se on hyvä kysymys, jota olemme miettineet”

Mystisestä kotisalin kipsistä kärsivä Peli-Karhut taipui hyvävireiselle Kouvottarille. Liian moni avainpelaaja alisuoritti samassa ottelussa.

Antti Kaarto

Kouvottarien sentteri Claire Lamunu poimi levypallon Daniela Wallenin edestä.

Kymmenen peräkkäistä vierasvoittoa, mutta kotisaldo seitsemän voittoa ja kuusi tappiota. Peli-Karhujen tilasto naisten Korisliigassa on selittämätön. Lauantaina oli Kouvolan Kouvottarien vuoro hakea pisteet Karhuvuoresta lukemin 86—73 (46—45).

— Se on hyvä kysymys, jota olemme miettineet. Valitettavasti vastauksia ei hirveästi ole, PeKan takamies Linda Lehtoranta vastasi ihmettelyihin kotivaikeuksista.

Hallitsevan Suomen mestarin vierassarakkeessa (10—2) ei ole ihmettelemistä — se on viime kauden tasolla. Ongelma on alisuorittaminen kotikentällä.

Kouvottarille avausvoitto Karkkarista

Lauantaina PeKa ei hävinnyt huonolle, sillä kolmen ottelun voittoputkessa liitävä Kouvottaret on löytänyt hyvän kevätvireen. Kaudeksi 2016—17 Korisliigaan nousseelle Kouvottarille Karhuvuoren vierailu oli kaikkiaan viides — ja ensimmäinen voitokas.

— Ensimmäinen voitto Karhuvuoresta tuntuu hyvältä, Kouvottaria alusta asti valmentanut Mika Hartonen myhäili.

Kouvottaret puolusti tiiviisti ja sumputti korin alusta tukkoon. Toisessa päässä se jauhoi väsymättä palloskriinihyökkäystään ja karkasi heti kättelyssä 18—7-johtoon.

PeKan turhautunut päävalmentaja Roope Mäkelä otti nopeasti kaksi aikalisää ja pyysi 15 minuutin kohdalla kolmattakin. Se on säännöissä kiellettyä ja aiheutti teknisen virheen. Mäkelä otti puolustuksen epäonnistumisen muutenkin omaan piikkiinsä.

— Olen sellainen valmentaja, että jos emme saa palloskriinipuolustukseen mitään otetta, niin otan sen aina itseeni.

Menetykset alkukauden tasolle

Vaihdosta kentälle tulleet Ellen Järvinen ja Noora Järvikangas sytyttivät kotijoukkueen ja PeKa käväisi parhaimmillaan 36—30-johtoasemassa.

Valonpilkahdus jäi kuitenkin lyhyeksi. PeKan tuskainen hyökkäyspeli päättyi liian usein menetykseen, joita kirjattiin PeKan kauden toiseksi korkein lukema (19).

— Olemme saaneet menetykset tosi alas, mutta nyt ne nousivat taas alkukauden tasolle. Moni menetyksistä tuli puolessa kentässä ja vastustaja pääsi niistä rokottamaan, Mäkelä harmitteli.

Avainpelaajilla petrattavaa

PeKan avainpelaajien esitys jätti toivomisen varaa. Viimeiset yhdeksän ottelua peräti 24 pisteen keskiarvolla pelannut Brooke McCarty jäi nyt kuuteen pisteeseen, kuten myös virhevaikeuksiin ajautunut Brittany Starling.

Kapteeni Laura Lehtoranta jäi tällä kaudella yhteensä kuudennen, ja kotisalissaan viidennen kerran kokonaan pisteittä. Linda Lehtorannankaan peli-ilme ei kielinyt tyytyväisyydestä 18 pisteestään huolimatta.

— Noin jos pelaa, niin ei voikaan voittaa. Peli oli flegmaattista koko 40 minuuttia, Linda Lehtoranta summasi joukkueensa esityksen.

PeKa kohtaa ensi torstaina HBA:n Helsingissä ja lauantaina runkosarjan päätösottelussa Torpan Pojat kotona. Käytännössä kakkosena olevan PeKan sarjasijoitus on lopullinen.

OTTELUN RATKAISU:

PeKa ei saanut puolustustaan toimimaan koko ottelun aikana, ja toisella jaksolla alkoi myös hyökkäys tökkiä. Osan kunniasta saa tietysti Kouvottarien vahva puolustus, mutta PeKan avainpelaajien esitykset jäivät yllättävän vaisuiksi.

KENTÄN TÄHTI:

Kouvottarien 27 pistettä nostellut Claire Lamunu oli pitelemätön korin alla. Ugandalaissentteri hyödyntää kouvolalaisten palloskriinipeliä hienosti ja on takonut viiteen viime otteluun hirmukeskiarvot: 24,6 pistettä ja 14,8 levypalloa.

TILASTO EI VALEHTELE:

PeKa heitti kolmosensa tarkemmin kuin kakkosensa. Sarjan paras kolmosjoukkue upotti 40 prosentin tarkkuudella kymmenen isoa, mutta korin alta ei osunut. Vain 17 kakkosonnistumista ja 37 prosentin tarkkuus ovat PeKan heikoimmat lukemat sitten sarjan avauskierrosten.

PeKa—Kouvottaret 73—86 (28—28, 17—18, 9—20, 19—20)

PeKa: Linda-Lotta Lehtoranta 18/2/7 syöttöä, Daniela Wallen 13/11, Noora Järvikangas 10/7, Ellen Järvinen 10/2, Minna Sten 10/2, Brittany Starling 6/2, Brooke McCarty 6/6/9 syöttöä, Reetta-Sofia Tulkki 0/0, Matilda Mässeli 0/0, Laura Lehtoranta 0/2.

Kouvottaret: Claire Lamunu 27/9, Camille Zimmerman 21/8, Taeler Deer 19/5/11 syöttöä, Veera Välimaa 8/2, Roosa Frimodig 4/3, Kaisa Lind 3/5, Emma Virtanen 2/1, Juuli Piiroinen 2/4, Hanna Aho 0/0, Henriikka Vähäuski 0/1.

Erotuomarit: Jukka Mustapää, Juho-Topias Tuomaala, Roberto Lopes.

Yleisö: 415.