Luovuttaminen ei ole käynyt mielessäkään — Loukkaantunut huippupelintekijä Linda Lehtoranta saattaa aloittaa kautensa Peli-Karhujen paidassa, vaikka tähtäin onkin edelleen ulkomailla

Kovia kokenut Linda Lehtoranta tavoittelee edelleen pelipaikkaa ulkomailta. Tuleva kausi voi kuitenkin ainakin alkaa Peli-Karhujen paidassa.

Linda Varoma

Linda Lehtoranta tilastoi viime kaudella pisteitä keskiarvolla 13,6. Syöttöjä takapelaajalle kertyi 5,7 per ottelu.
Linda Lehtoranta tilastoi viime kaudella pisteitä keskiarvolla 13,6. Syöttöjä takapelaajalle kertyi 5,7 per ottelu.

Linda Lehtoranta, 27, tiesi välittömästi mistä on kyse, kun hän lyyhistyi parkettiin naisten Korisliigan ensimmäisessä finaaliottelussa viime huhtikuussa. Diagnoosi kirkastui sekunneissa, sillä takamies oli kokenut saman syyskuussa 2016. Tuolloin Lehtoranta pelasi uransa huipulla – Belgian mestarijoukkueessa Castors Brainessa.

Belgiassa katkesi akillesjänne vasemmasta jalasta. Sama jänne oli poikki nytkin, mutta toisesta jalasta.

En voi kieltää, että tilanne ei olisi stressannut. — Linda Lehtoranta

— Tuntui kuin joku olisi potkaissut kantapäähän. Tiesin heti mitä oli tapahtunut, Lehtoranta muistelee kolmen kuukauden taakse.

Toipuminen aikataulussa

Ensimmäisellä kerralla hoito ei mennyt nappiin. Jalka jouduttiin operoimaan uudestaan ja Lehtoranta oli lopulta pois kentiltä lähes puolitoista vuotta.

Nyt puhutaan vähintään puolen vuoden huilista - jos kaikki menee hyvin.

— Leikkauksesta on kohta kolme kuukautta ja muutaman viikon päästä pitäisi päästä juoksemaan, Lehtoranta iloitsee.

— Alku oli hidas, mutta nyt ollaan ihan aikataulussa.

Todella tunnolliselle ja tavoitteelliselle urheilijalle takapakit ovat olleet henkisesti rankkoja ja moni olisikin varmasti heittänyt jo hanskat tiskiin. Lehtorannalle se ei ole ollut edes vaihtoehto.

— Kyllähän tämä veti aika hiljaiseksi ja ensimmäiset viikot olivat aika vaikeita. Olen tietysti miettinyt asioita paljon, mutta ei missään vaiheessa ole käynyt mielessä, että kokonaan lopettaisin, Lehtoranta sanoo.

— Tavoite on edelleen päästä takaisin ulkomaille. Se oli lähellä jo viime kaudella.

Viime marraskuussa Lehtorannan ulkomaan komennuksen uutisoitiin olevan allekirjoituksia vaille selvää. Lähtöä ei koskaan tapahtunut ja Lehtoranta sai tyytyä juhlimaan toista peräkkäistä Suomen mestaruutta.

— Silloin maajoukkuetauolla piti lähteä Saksaan, mutta en koskaan saanut lentolippuja. Se on itsellenikin edelleen kysymysmerkki mitä tapahtui, mutta jotain ongelmia oli sen pelaajan siirron kanssa, joka minun piti korvata, Lehtoranta kertoo.

Kysymysmerkki on myös ensi kausi. Loukkaantunut pelaaja ei ole koskaan siirtomarkkinoiden tavoitelluin nimi.

— En voi kieltää, että tilanne ei olisi stressannut. Ensisijainen tavoite on ulkomailla ja kysyntääkin on ollut, mutta vielä on epävarmaa milloin olen ylipäätään pelikunnossa.

Kausi saattaa alkaa PeKan paidasssa

Peli-Karhut odottaa luonnollisesti kultakimpaleensa ratkaisua malttamattomana. Lehtoranta on edustanut PeKaa kaikkiaan seitsemänä kautena ja voittanut joka kerta mitalin.

Välissä oli neljä kautta ilman Lehtorantaa ja tuolloin PeKa oli mitaleilla vain kerran. Se tuskin on sattumaa.

— Ei varmaan tule sellaista päivää, että Peli-Karhut ei olisi kiinnostunut hänestä. Olemme kuitenkin halunneet antaa kuntoutusrauhan, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä kertoo.

— Tarjoamme varmasti sopimusta, kun hänen pelikunto alkaa olla lähempänä.

Tilanne on toisaalta vaikea PeKalle, sillä Lehtorannan varaan joukkuetta ei voi rakentaa. Vaikka sopimus olisikin, niin ulkomaan komennus voi tulla koska tahansa. Ja sen tiellä PeKa ei halua seistä.

— Tiedämme, että Linda haluaa ulkomaille ja sinne hän myös kunnossa ollessaan pääsee. Me emme aio estää kenenkään unelmia, Mäkelä vakuuttaa.

Näyttäisi todennäköisimmältä vaihtoehdolta, että Lehtoranta ainakin aloittaa kauden Peli-Karhuissa. Se tuntuisi sopivan niin pelaajalle, kuin valmentajallekin.

Nimekkäitä pelaajia listalla

PeKa on tehnyt sopimukset jo Minna Stenin, Noora Järvikankaan, Ellen Järvisen ja joukkueeseen palaavan Elina Oravakankaan kanssa. Amerikkalaisosastolle on kiinnitetty vakuuttavalta vaikuttava takamies Tiasha Gray.

Jenkkimarkkinoilta on tarttumassa haaviin myös isompaa kalaa. Jos naaraus onnistuu, niin PeKa lupailee pian mielenkiintoisia sentteriuutisia.

— Kerrotaan lisää, kun nimet ovat paperissa. Lisäksi joukkuetta vahvistetaan vielä yhdellä tai kahdella suomalaispelaajalla. Näiden jälkeen katsotaan, minkälainen kolmas amerikkalainen hankitaan, Mäkelä valottaa.

Naisten Korisliigakausi 2019-20 alkaa 28. syyskuuta.