1-sarja on viime kautta kovempi, mutta niin on Karhulan Veikotkin — Maajoukkuemies Jan Helenius pelaa kasvattajaseurassaan ainakin kauden avausottelussa

Seurayhteistyön nimiin vannova KaVe aloittaa kautensa sunnuntaina Karhulassa. Vahvistuneen joukkueen tavoite on välierissä.

Antti Kaarto

KaVe-kasvatti Jan Helenius tähtää ulkomaille, mutta pelaa Karhulassa ottelukohtaisella sopimuksella.
KaVe-kasvatti Jan Helenius tähtää ulkomaille, mutta pelaa Karhulassa ottelukohtaisella sopimuksella.

Karhulan Veikot teki melkoisen kaappauksen sunnuntaina alkavan 1-sarjakautensa kynnyksellä.

Maajoukkueessakin tiiviisti esiintynyt Jan Helenius, 21, pelaa kasvattajaseurassaan ainakin sarjan avauspelissä, jossa KaVe kohtaa Aitolahden Riennon. 

— Sopimus on ottelukohtainen, eli hänen pelaamistaan katsotaan aina peli kerrallaan. Toki toivomme, että hän saa sopimuksen ulkomaille, KaVen pelaaja-valmentaja Matti Palonen sanoo.

Ei enää yleispelaajapulaa

Yleispelaaja Helenius on oiva lisä KaVeen, joka on muutenkin vahvistunut viime kaudesta. Runkosarjan viidenneksi yltänyt, puolivälierissä Lempäälän Kisalle hävinnyt KaVe on menettänyt viime kauden runkopelaajista vain Turun Tovereihin siirtyneen passari Matti Suutarin.

Mukaan ovat liittyneet yleispelaajat Marko Määttänen ja Eppu Ora. Liigajoukkue Ducksista tuleva Määttänen pelasi jo viime kaudella otteluita Kotkassa seurojen farmisopimuksen myötä.

— Viime vuonna meillä oli yleispelaajaongelma. Olimme paljon sen armoilla, keitä Ducksista saimme. Nyt on lauma yp-merkkisiä pelaajia. Vastaanoton taso saadaan paremmaksi, ja se tuo tulosta, valmentaja Esa Piipari uskoo.

— Hyvä, kun tulee nuoria, lahjakkaita pelaajia. Heidän kehittämisemme on päätehtävämme. Eppu on erittäin potentiaalinen pelaaja, Piipari sanoo Orasta, joka pelasi viime kaudella 2-sarjaa toivuttuaan selkävaivoista.

Sarja on ehdottomasti tasokkaampi kuin viime kaudella. — Esa Piipari

Palonen ainoa ”oma” passari

Passaritilanne on mutkikkaampi Suutarin lähdön jälkeen. Vuonna 1981 syntynyt Palonen jaksaa kyllä painaa, mutta toista passaria KaVella ei omasta takaa ole.

Ducksin Joona Väänänen, 20-vuotiaiden maajoukkueen ykköspassari, pelaa KaVessa ”mahdollisimman paljon”.

— Runkosarjassa on 24 ottelua, ja 15 niistä ovat hänelle mahdollisia. Ducksillakaan ei ole kuin yksi passari, joten Väänäsen pitää olla heidän mukanaan, jos pelit ovat päällekkäin, KaVen puheenjohtaja Markku Sosunoff selittää.

— Emme halunneet hankkia toista passaria, koska silloin nuori lupaus (Väänänen) olisi voinut jäädä kokonaan ilman peliaikaa. Tämä on pikkuisen meidän riski, mutta sitä kutsutaan yhteistyöksi.

Yhteistyö synnyttää huippuja

Sosunoffin mukaan KaVen kasvattien menestys on synnyttänyt pelaajavirtaa Kotkaa kohti.

Kasvateista Henrik Porkka on parhaillaan lentopallon MM-kisoissa, Helenius on ollut maajoukkueen vakikasvo ja Matias Sosunoffkin on nuoresta iästään huolimatta (s. 2000) korkannut jo liiga- ja maajoukkueympyrät.

— Muutaman pelaajan kohdalla on ollut hyvää tuuriakin. Mutta se, että kolme on päässyt meiltä maailmalle, on pitkälti yhteistyön hedelmä. Meiltä on sallittua lähteä muualle kehittymään, Sosunoff sanoo.

Myös suoria kanavia on, kuten entisestään tiivistyvä KaVen ja Vantaa Ducksin farmiyhteistyö.

— Liigassa on paljon nuoria vaihtomiehiä, ja heidän pitää päästä myös oikeasti pelaamaan, Sosunoff sanoo.

A-poikien joukkueessa on pelaajia myös Korian Ponnesta ja järvenpääläisestä Blues Volleysta. KaVe toivoisi syvempää yhteistyötä myös KorPon 2-sarjajoukkueen kanssa.

— Pyrkimus on saada KaVen A-poikia ja nuoria 1-sarjapelaajia sinne. Ponsi voisi toimia kasvualustana KaVen tuleville pelaajille, Sosunoff sanoo.

— Pelaajamäärät vähenevät. Kaikilla on vaikeaa toimia yksin.

Antti Kaarto

Karhulan Veikkojen Hassib Rezai, (vasemmalla), Anton Lepistö, Jan Helenius, valmentaja Esa Piipari, Henri Härkänen ja Henri Piipari olivat hyvällä tuulella joukkueen harjoituksissa viime viikolla.

Liigasta valunut hyviä pelaajia

KaVe tähtää välieräpaikkaan. Tavoite on kova, sillä 1-sarja on vahvistunut.

Liigassa on kaksi joukkuetta vähemmän kuin viime kaudella, joten hyviä pelaajia on jäänyt vaille pääsarjapaikkaa.

1-sarjassa puolestaan pelaa 13 joukkuetta, kaksi enemmän kuin viime kaudella.

— Sarja on ehdottomasti tasokkaampi kuin viime kaudella. Monta joukkuetta on tyrkyllä neljän parhaan joukkoon. Toisaalta ero kärjen ja hännän välillä voi olla aika iso, Esa Piipari arvioi.

KaVe—Aitolahden Riento pelataan Karhulan liikuntahallissa sunnuntaina kello 16.