Timo Toikka kuoli — KTP:n 60 vuoden takaisen ensimmäisen mestarijoukkueen rivit harvenevat

Kymen Sanomien arkisto

Joukkueenjohtaja Timo Toikka Larry Poundsin seurassa KTP:n mestaruuskaudella 1987—88.
Joukkueenjohtaja Timo Toikka Larry Poundsin seurassa KTP:n mestaruuskaudella 1987—88.

Kotkan Työväen Palloilijoiden entinen puheenjohtaja ja mestarikoripalloilija Timo Toikka on kuollut. Toikka menehtyi sairauskohtaukseen viime perjantaina 9. helmikuuta Kotkassa. Hän olisi täyttänyt 80 vuotta maaliskuun 3. päivänä.

Toikka oli yksi KTP:n 90-vuotisen historian näkyvimpiä ja pitkäaikaisimpia toimijoita. Hän oli pelaajana voittamassa A-poikien koripallon Suomen mestaruutta jo vuonna 1955 ja pelasi sitten aikamiesten joukkueessa KTP:n 13 ensimmäistä SM-sarjakautta vuosina 1957—1970. Menestys oli isoa: kaksi SM-kultaa (1958 ja 1967), kaksi -hopeaa ja viisi -pronssia. Toikka pelasi kaikkiaan 258 pääsarjaottelua 10,6 pisteen keskiarvolla.

Toikan vähemmän tunnettuja urheilumenestyksiä oli seiväshypyn poikien Suomen mestaruus vuonna 1955. Hänen ennätyksensä oli kunnioitettava 360.

Pelaajauransa jälkeen Toikka toimi KTP:ssä johtotehtävissä.

Hänestä tuli seuran puheenjohtaja jo pian aktiiviuran päättymisen jälkeen vuonna 1972. Pitkä seurajohtajan kausi päättyi kymmenen vuoden jälkeen 1981, mutta senkin jälkeen Toikka jatkoi seuransa koripallon parissa. Hän oli joukkueenjohtajana, kun KTP vihdoin vuonna 1988 voitti kauan kaivatun kolmannen Suomen mestaruutensa.

Järjestötasolla Toikka toimi sekä TUK:n että TUL:n luottamustehtävissä ja oli jäsenenä Kymen läänin liikuntalautakunnassa. Hän istui myös Kotkan kaupunginvaltuustossa SDP:n ryhmässä vuodet 1973–1980.

Viime vuosina viralliset tehtävät jäivät Toikalta vähemmälle, mutta hän piti edelleen tiivistä yhteyttä koripallokavereihinsa.

— Vielä viime keskiviikkona Timo oli paikalla, kun päätimme vuoden 1958 mestarijoukkueen kuvasta tehdyn taulun luovuttamisesta KTP-Basketille, Toikan entinen joukkuekaveri Juhani Ollikainen kertoi.

Ollikainen, 79, on yksi nyt enää viidestä elossa olevasta vuoden 1958 mestarista. Muut ovat Jouko Paakkari, 83, Tuurnalan kaksospojat Timo ja Alpo, 77, sekä päävalmentaja Erkki Hiltunen, 90.

Vuoden 1958 mestarijoukkueen taulu luovutetaan KTP-Basketille tämäniltaisen Seagulls-ottelun yhteydessä. Seura kunnioittaa Timo Toikan muistoa hiljaisella hetkellä ennen ottelun alkua.