Karhuvuoren urheilutalossa alkaa pikainen sisäilmaremontti — osalla koululaiskäyttäjistä ”urheilutaloon liitettyä oireilua”

Uuden peruskorjauksen hankesuunnittelu käynnistetään keväällä. 45-vuotias urheilutalo peruskorjattiin viimeksi vuosina 2006—2007.

Raimo Eerola

Karhuvuoren urheilutalossa on sisäilmaongelmia.

Karhuvuoren urheilutalossa alkaa pikainen sisäilmaremontti. Korjaustoimenpiteet on määrä saada tehdyksi ”mahdollisimman nopeasti” eli helmikuun loppuun mennessä.

Korjaustöihin ryhdytään, koska ”osalla urheilutaloa käyttävistä Karhuvuoren koulun oppilaista ja opettajista on esiintynyt urheilutaloon liitettyä oireilua”, Kotkan kaupungin verkkosivuilla sanotaan.

Urheilutalon sisäilma- ja kosteusteknisessä kuntotutkimuksessa on todettu ”vaihtelevan runsasta kosteusrasitetta ja mikrobikasvua” rakennuksen alapohjien ja ulkoseinien rakenteissa sekä maanvastaisissa seinissä ja sokkelihalkaisuissa. Lisäksi liikuntahallin katonrajassa ja IV-järjestelmässä havaittiin mineraalikuituja.

— Sisäilmaan kohdistuvien riskien vähentämiseksi ja tilojen turvallisen käytön varmistamiseksi peruskorjaukseen asti, on nyt aloitettu nopeasti toteutettavien korjaavien toimenpiteiden suunnittelu ja toteuttaminen. Varsinainen peruskorjauksen hankesuunnittelu käynnistetään kevään aikana, tiedotteessa sanotaan.

Nopeilla toimenpiteillä pyritään estämään ilmavuodot rakenteista sisäilmaan.

— Ensimmäisessä vaiheessa sisäilman painesuhteet tullaan säätämään ilmanvaihdon avulla sellaiselle tasolle, ettei rakenneilmavuotoja sisäilmaan enää tapahtuisi. Salin osalta ilmanvaihto jo säädetty lähelle tasapainotasoa.

Ei tarvetta rajoittaa käyttöä

Oireiluyhteydenottoja on toistaiseksi tullut vain Karhuvuoren koululta. Mikäli talon käyttäjillä esiintyy oireilua, siitä neuvotaan ilmoittamaan liikunnan järjestäneelle taholle (koulu, päiväkoti, liikuntatoimi).

— Tällä hetkellä tilojen käyttöä ei ole tarpeen rajoittaa.

Vuonna 1974 valmistuneessa Karhuvuoren urheilutalossa tehtiin peruskorjaus viimeksi vuosina 2006—2007. Se maksoi 3,8 miljoonaa euroa.

Luetuimmat