Harjussa nelistetään sunnuntaina maastossa — Ratsastuksen kuninkuuslajissa ennätysmäärä osallistujia

Harjun oppimiskeskuksessa viikonloppuna järjestettäviin kenttäkilpailuihin tuli ratsukoita Oulusta asti.

Satu Pitkänen

Emmi Kivelä luotsasi Loisto-Vinhan läpi lauantaisten rataesteiden virhepisteittä.
Emmi Kivelä luotsasi Loisto-Vinhan läpi lauantaisten rataesteiden virhepisteittä.

Harjun oppimiskeskuksen kevään ensimmäiset ulkona järjestetyt ratsastuskilpailut alkoivat lauantaina loistavassa säässä. Kouluratsastusta suoritettiin kahdella radalla ja esteratsastusta yhdellä. Kilpailuihin oli ilmoittautunut peräti 148 ratsukkoa, ja Harjun majoituskapasiteetti oli täynnä sekä hevosten että ihmisten osalta.

— Täällä ovat käynnissä hyvän mielen kilpailut. Kaikki hymyilevät, ja ratsastusta on helppo seurata, sillä suorituspaikat sijaitsevat lähellä toisiaan. Alhaalla pellolla sijaitsevaa maastoradan osaa voi katsoa turvalliselta paikalta mäen päältä.

— Osallistujien suuri määrä on varmasti seurausta siitä, että täällä on asiat tehty hyvin. Kauimpaa tulevat kilpailijat ovat Oulun seudulta, kilpailun maastoradan suunnittelija Aki Karhapää totesi.

Maine hyvänä kisapaikkana kiirinyt

Samaa mieltä on haminalaista Etelä-Kymen Urheiluratsastajia edustava Emmi Kivelä. Hän osallistuu kilpailuun Jenni Moilasen omistamalla suomenhevosruunalla Loisto-Vinhalla.

— Harjussa ei ole vielä järjestetty kenttäkilpailuita kovinkaan monen vuoden ajan. Harjun maine hienona kenttäkilpailupaikkana on varmasti kiirinyt ja kilpailijoiden määrä lisääntynyt sen myötä. Kenttäkilpailuja järjestetään Suomessa harvoin, joten pitkä matka kilpailupaikallekaan ei ole outoa osallistujille, Kivelä pohti.

Hän oli itse päättänyt osallistua kenttäkilpailuun, koska se on lähellä kotitallia. Normaalisti Kivelä ja Vinha kilpailevat rataesteissä.

Huonosti ei mennyt kolmen lajin kilpailun avauspäiväkään, sillä ratsukko lähtee sunnuntain maastoradalle oman luokkansa kärjessä.

— Suomenhevosella pärjää ihan hyvin näissä kenttäkilpailun helpommissa luokissa. Vaikeammissa sarjoissa on taas suomenhevosille omat luokkansa, Kivelä kertoi.

Yllätyksiä luvassa

Maastoradalle päästään toden teolla sunnuntaiaamuna kello 8 juuri edellämainitulla 80 sentin esteiden luokalla. Viikonlopun pääluokka on metrin ratana ratsastettava Prix de Hankkija, joka aloitellaan noin kello 13. Siinä ratsastettava matka on reilut 2,2 kilometriä, johon kuuluu 15 yksittäistä tai sarjaestettä. Radan suorittamiseen kuluu aikaa noin neljä ja puoli minuuttia.

— Pienemmissä luokissa reitti on lyhyempi ja esteet matalia. Vaikeimmassa luokassa on tehty ratsukoille myös vaikeampia tehtäviä, jotka testaavat ratsastajan keskittymistä ja ratsukon kuntoa, Karhapää paljasti.

— Vauhdikasta maastoesteratsastusta pääsee seuraamaan Harjuun koko päivän ilman sisäänpääsymaksua, Karhapää lisäsi.