Lipolle ottelupallo lauantaiksi – Hamina on pakkovoiton edessä Vallikentällä

Jarmo Kontiainen

Joona Mäkelä toi HP:lle kaksi juoksua kolmannessa finaaliottelussa.
Joona Mäkelä toi HP:lle kaksi juoksua kolmannessa finaaliottelussa.

Oulun Lippo oli Ykköspesiksen finaalisarjan torstain kolean sään kamppailussa vahvempi jaksoin 1-0 (1-1, 5-3). Vierailija hallitsi avausjaksoa, mutta kotijoukkue tunsi pohjoisen tuulten metkut paremmin ja pystyi pitämään haminalaishallinnan aisoissa.

Lippo johtaa ottelusarjaa täpärien vaiheiden jälkeen voitoin 2-1.

Ottelu alkoi oranssipaitojen sisävuorolla. Nopeat kärkietenijät Joona Mäkelä ja Henri Heikkilä eivät päässeet kentälle, mutta joukkueen ykköspalkittu Roni Wahlin jalat kulkivat mallikkaasti läpi ottelun.

HP sai rakennettua palottoman ajolähdön Juha Leskiselle, jonka lyönnillä oululaisyleisö hiljennettiin Wahlin tuodessa taululle 0-1. Lisäjuoksua se ei saanut aikaiseksi ja pitkään näytti siltä, että se riittäisi jaksovoittoon.

Neljännessä vuoroparissa HP:lla oli kolme ajolähtöä. Kotijoukkue hyydytti ne yksitellen vakuuttavilla ulkopelisuorituksilla. Nämä teot herättivät kotiyleisön kannustamaan omiaan ja yleisön sisu palkittiin kahden palon tilanteessa, kun kotijoukkueen ykköspalkittu Markus Lehtiniemi löi Jimi Heikkisen kotiin jakson päätöslukemiksi. Jaksotauolla Haminan Palloilijoiden puheenjohtaja Rami Orola ja Lipon toimitusjohtaja vaihtoivat hymyssä suin mietteet avausjaksosta.

– Tiukkaa playoff-peliä, virheitä vältellen, joukkueet kylmässä pelaavat, pohti Orola.

Oululaisleiristä Mika Lähteenmäki oli pettyneempi oman joukkueen suorituksiin.

– Lipolta paskaa peliä, tiivisti Lähteenmäki.

Oululaisilta ryhtiliikkeen muutos toiselle jaksolle

Ottelussa jaettiin kolme keltaista korttia.

Tauon jälkeen ilmeet joukkueiden välillä vaihtuivat. Lippo takoi tilanteita ja avausvuorossa polttolinjan avustuksen hyödynsi Tapani Piri lyönnillään ja kotijoukkue meni 1-0 johtoon Lehtiniemen tuodessa. Seuraavassa vuorossa Eino Järvelä löi pallon väliin ja pari virhepomppua auttoivat nopeajalkaisen, alkukauden Vimpelin Vedon suomensarjajoukkueessa pelanneen Teemu Isoketon kotipesään.

– Samalla lailla sitä juoksee sarjatasosta riippumatta. Lukkarit ovat vähän erilaisia ja siitä ero tulee, mutta ykköspesiksen finaalissakin lukkarit alkavat olemaan hyviä, kertoi vimpeliläinen Isoketo pitkän superpesisuran kokemuksella.

Jarmo Kontiainen

HP:n lukkari Matias Hangasmaa ryntää Oskari Salmelan lyönnin perään.
HP:n lukkari Matias Hangasmaa ryntää Oskari Salmelan lyönnin perään.

Haminalaiset saivat kavennettua Leskisen ykkösrajanäpyllä, kun Mäkelä kipitti kotipesään. Kolmannessa vuorossa Lippo rakensi tilanteita ja tehden lukemat 5-1. Viimeisessä vuoroparissa HP kavensi kahdella juoksulla.

Ottelussa jaettiin kolme keltaista korttia. Kotijoukkueesta keltaista korttia pelituomari Kosti Rautaisen näyttämänä saivat katsoa avausjaksolla Eino Järvelä ja toisella Heikkinen sekä HP:n Heikkilä. Kolmostilanteet lopussa olivat 14-15 HP:lle.

Syksyn koleus vaatii huolellisuutta etenijältä

Vahvasti pelannut Wahl muistutti lihashuollon tärkeydestä syksyn kamppailujen osalta.

– Hyvä alkulämmittely ja huolellisesti tehdyt aktiiviset venytykset ovat tärkeitä, että sisälihakset saadaan toimimaan, kertoo joukkueen yksi päävaihtajista.

Pelinjohtaja Juho Kaikko kertoo vinkeistä, miten he valmennusportaan kautta voivat vaikuttaa etenijän tehtäviin.

– Teettämällä hyviä juoksutreenejä ja neuvomalla, miten palautellaan oikein. Loppuverryttelyn jälkeen palautushousuja jalkaan, että saadaan aineenvaihdunta liikkeelle, Kaikko mietti.

Ennen Oulun peliä joukkue oli herännyt Kajaanissa, missä he olivat sateessa ja tuulessa tehneet aamutreenit. Lauantaina joukkueet kohtaavat Haminan Vallikentällä kello 15 alkaen.

Näin pelattiin

Ottelun ratkaisu: Toisen jakson kolmas vuoropari käänsi ottelun Lipolle. Kotijoukkue teki kolme juoksua ja oranssipaidat eivät saaneet kavennettua peliä nopeassa sisävuorossaan.

Kentän tähti: Vähänkyrön Viestin kasvatti Markus Lehtiniemi on luotettava multijokeri Oulun Lipolle, jonka pelinjohtaja Santeri Haipus voi laittaa tehtävään kuin tehtävään.

Tilasto ei valehtele: Avausjakson kolmostilanteet menivät haminalaisille 3-10, mutta toisen jakson jälkeen lukemat olivat 14-15 eikä HP onnistunut kotiutuksissa kuin neljällä eri lyönnillä.

Kommentoidut