HP:n Talviturnaus on junnupesiksen näyteikkuna, jota ei oikein enää pysty suurentamaan – Seura houkuttelee uusia harrastajia ilmaisella pesiskoululla

Pesäpallon voi aloittaa vielä 10-vuotiaanakin, ainakin jos on urheilullisesti lahjakas. Taitolaji on kuitenkin helpointa opetella vielä nuorempana.

Antti Kaarto

HP:n E-tytöt kättelivät Imatran Pallo-Veikkojen ikätoverinsa Talviturnauksessa pelatun ottelun päätteeksi. HP voitti 12 –3.
HP:n E-tytöt kättelivät Imatran Pallo-Veikkojen ikätoverinsa Talviturnauksessa pelatun ottelun päätteeksi. HP voitti 12 –3.

Haminan Palloilijoiden vuotuinen pesäpallon Talviturnaus alkoi sunnuntai-iltapäivänä kääntyä loppusuoralle Kotkan urheiluhallissa. Toki pelit jatkuivat vielä yhdeksään asti illalla.

Torstaista lauantaihin pelattiin aamukahdeksasta peräti kello 22:een asti. Turnaukseen osallistui 56 joukkuetta.

– Muutkin järjestävät talviturnauksia, mutta näin isoja ei Etelä-Suomessa ole muita. Kun aloitimme vuonna 1997, turnaus oli kaksipäiväinen. Nyt nelipäiväinen turnaus myydään loppuun kahdessa viikossa, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoi selvittyään seuran E-tyttöjen viuhkamiehen hommista.

– Tämä on hyvä näyteikkuna Etelä-Suomen junioripesäpallolle. Nähdään pelillistä tasoa ja opetellaan lajia.

Turnausta ei voi enää kasvattaa kuin päiviä lisäämällä. Sellaista ei Hovin mukaan ole ollut suunnitelmissa.

– Halli laitetaan keskiviikkona kondikseen, ja sen jälkeen "henkilökunta" tulee joka päivä paikalle aamulla 6.45. Tämä on aika tiukka rypistys.

Taitolajissa helpottaa, jos aloittaa nuorena

HP:n E-tytöt ovat syntyneet vuosina 2008–09. Pallo napsahtelee napakasti räpylään ja ulkopeliryhmitys muuttuu tilanteen mukaan.

Pystyykö pesäpalloa enää nykyään aloittamaan hieman vanhempana, vaikka 10-vuotiaana, vai pitääkö olla mukana pikkunappulasta asti, ettei jää junasta?

– Jos on urheilullisesti lahjakas, voi aloittaa myöhemminkin. Sellaiset pelaajat ovat nousseet huipullekin. Mutta tämä on taitolaji, jonka oppii pelaamalla. Jos aloittaa 6-vuotiaana, se helpottaa. Säännöt tulevat tutuiksi ja pelejä ehtii kertyä, Hovi sanoo.

Tavatonta myöhemminkään aloittaminen ei ole. Osa E-tytöistä on aloittanut hyvinkin nuorena, osa vastikään.

Seura pyrkii saamaan mukaan erityisesti alle 10-vuotiaita lapsia. Toukokuun 12. päivä Vallikentällä alkaa pesiskoulu, joka kestää kolmisen viikkoa.

– Se on ilmainen. Voi tutustua lajiin, ja jos kipinä iskee, voi siirtyä joukkueeseen, Hovi mainostaa.

– Joukkuetilanteemme on hyvä, mutta aina mahtuu mukaan, varsinkin nuorimpien joukkueisiin.

Antti Kaarto

Pihla Paasi näpäytti pallon kentälle.
Pihla Paasi näpäytti pallon kentälle.

Sami Joukaisen tilalle Jere Heikkilä

Seuran junioripuolella on tapahtunut henkilömuutos, kun Jere Heikkilä aloitti helmikuun alussa HP:n junioripäällikkönä. Edellinen pestin haltija oli lyöjälegenda Sami Joukainen, jonka sopimus päättyi lokakuun lopussa.

Heikkilä pelaa HP:n miesten edustusjoukkueessa.

– Hän hengittää pesäpalloa, ja on myös seuran tuomarivastaava. Jere menee armeijaan tammikuussa 2021, joten hänellä on tämä vuosi aikaa puuhata nuorten parissa. Hän järjestää pesiskoulun ja HP:n oman leirin ja yrittää hankkia uusia lapsia harrastuksen pariin, Hovi sanoo.

Seura haki loppuvuodesta Pesäpalloliitolta jatkotukea junioripäällikön palkkaamiseen ja sai sen. Pesti saatetaan täyttää myös vuonna 2021, vaikkei tukea irtoaisikaan.

– Jos löytyy sopiva henkilö, emme voi olla satsaamatta. Junioripäällikölle on valtava tarve nyt ja jatkossa. Muutamat ihmiset tekevät seurassa pitkiä päiviä.