KTP-Basket satsaa kovemman luokan korinaluspelaajaan — Kreikan liigasta tuleva JayVaughn Pinkston on Tomi Kamisen kyttäämä iso kala: ”Luulen, että kannatti odottaa”

Peräti viidelle MuKi-taustaiselle pelaajalle on tehty liigasopimus.

ZUMA Press/AOP/Mike McAtee

JayVaughn Pinkston pelasi yliopistokoripalloa Villanovassa. Kuva on vuodelta 2012.
JayVaughn Pinkston pelasi yliopistokoripalloa Villanovassa. Kuva on vuodelta 2012.

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen lupaili jo kesällä, että ensi kauden joukkueessa satsataan amerikkalaispelaajiin. Tiistaina sanoille saatiin katetta, kun KTP teki sopimuksen JayVaughn Pinkstonin, 27, kanssa.

— Tämä oli se isompi kala, jota olen kytännyt. Ennakkoon ajateltuna kyseessä on kovan luokan kaveri, mutta kuten on nähty, niin ne odotukset pitää pystyä myös lunastamaan, Kaminen muistutti.

Lukioikäisenä maanosan parhaita

201-senttisen Pinkstonin meriitit ovat kovat. Loughlinin lukion seniorivuotena Pinkston valittiin McDonald's All-American -tähdistöotteluun, johon valitaan vuosittain Yhdysvaltojen ja Kanadan parhaat lukiopelaajat. Samassa idän joukkueessa pelasi muun muassa Kyrie Irving.

Yliopistouran Pinkston teki kivikovassa Villanovan yliopistossa vuosina 2011—15. Parhaana yliopistokautena tilastokeskiarvot olivat 14,1 pistettä ja 6,1 levypalloa.

— High schoolin All-American-pelaajia ei hirveästi ole Suomessa pyörinyt, ja myös yliopistoura on kova yhdessä maan parhaista yliopistoissa. Odotukset ovat kovat, että kaveri olisi aika hyvä, Kaminen kertoo.

Ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Pinkston solmi kaudeksi 2016—17 Italian kakkossarjan Mantovaan. Pelit jäivät kuitenkin pelaamatta Pinkstonin loukkaannuttua Boston Celticsin NBA-leirillä.

Kaudeksi 2017—18 Pinkston pääsi tositoimiin Puolan pääsarjassa, Krosnon joukkueessa. Tehot olivat komeat 18,1 pistettä ja 5,9 levypalloa.

Ensisijaisesti korillemenijäksi

Viime kaudeksi Pinkston teki kaksivuotisen sopimuksen Israelin pääsarjan Hapoel Holoniin, mutta siirtyi ennen ensimmäistäkään peliä Kreikan pääsarjaan. Kolossoksen paidassa pisteitä syntyi keskimäärin 11,7 ja levypalloja tarttui 4,6 ottelua kohti.

— Puolan tilastot ovat tosi kovat ja myös viime kaudelta Kreikan pääsarjasta on asialliset tilastot.

Kaminen odottaa fyysisestä, mutta räjähtävästi liikkuvasta Pinkstonista monipuolista ratkaisijaa. Nätti kaukoheittokin mieheltä löytyy, mutta ensisijaisesti Pinkston pyrkii kohti koria.

— Hän pystyy pelaamaan palloskriinipeliä, postaamaan ja pelaamaan myös naama korille päin. Periaatteessa hänelle sopivat kaikki paikat kolmosesta vitoseen, Kaminen sanoo.

Pitkäksi meni, mutta kannatti odottaa

Joukkueen oli määrä olla kasassa ja Suomessa jo elokuun aikana, mutta jenkkivalinnat ovat venähtäneet.

— Jenkkimarkkinat ovat hankalemmat kuin aiemmin ja pelaajatarjontaa on vähemmän. Olemme auttamattomasti myöhässä, mutta toisaalta luulen, että kannatti odottaa, Kaminen miettii.

Byron Wesley on jo saapunut Kotkaan ja vakuuttanut Kamisen harjoituksissa. Viime kauden luottomies Kevin Langford saapuu keskiviikkona.

Suomalaisosastolla nähdään entistä enemmän Munkkiniemen Kisapoikien juniorityön hedelmiä. Aiemmin uutisoitujen Markus Rautasalon ja Okko Ailion lisäksi Miika Heinonen on saanut jalkansa siihen kuntoon, että jatkosopimus on allekirjoitettu.

Uusina liigapelaajina nimensä sopimuspaperiin ovat kirjoittaneet 189-senttinen Joonas Timonen ja 198-senttinen Emil Uotila.

Pinkston mukaan Kouvoja vastaan

KTP pelaa tulevana viikonloppuna kaksi harjoitusottelua Rakveressa ja seuraavana kaksi peliä Tallinnassa. Välissä, keskiviikkona 18. syyskuuta, KTP kohtaa Karhvuoressa harjoitusottelussa Kouvolan Kouvot.

— Pinkstonin pitäisi olla mukana Kouvoja vastaan, ja toivottavasti saadaan neljäskin amerikkalainen mahdollisimman pian mukaan, Kaminen toivoo.

— Nyt tiedämme minkä paikan jätkän haluamme ja millä budjetilla.

KTP:n sopimuspelaajat:

Okko Ailio 197 cm

Eero Hannikainen 190 cm

Miika Heinonen 191 cm

Topias Kuukkanen 187 cm

Kevin Langford 203 cm

Janne Lehtoranta 190 cm

Joonas Lehtoranta 194 cm

JayVaughn Pinkston 201 cm

Michael Pounds 189 cm

Markus Rautasalo 180 cm

Eldar Skamo 198 cm

Joonas Timonen 189 cm

Emil Uotila 198 cm

Byron Wesley 196 cm