Tenniksen Suomen mestaruuksista on pelattu yli sadan vuoden ajan – aito kotkalainen kaksinpelin mestari puuttuu yhä

Jukka Lehtoranta

Ville-Petteri (vasemmalla) ja Valtteri Ahti ovat isäntäseura Smash-Kotkan vahvimmat valtit tänään Kotkassa alkavassa tenniksen SM-turnauksessa. Veljespari voitti viime vuonna nelinpelin mestaruuden.
Ville-Petteri (vasemmalla) ja Valtteri Ahti ovat isäntäseura Smash-Kotkan vahvimmat valtit tänään Kotkassa alkavassa tenniksen SM-turnauksessa. Veljespari voitti viime vuonna nelinpelin mestaruuden.

Tenniksen Suomen mestaruuksista on pelattu ulkokentillä vuodesta 1912 asti ja sisälläkin vuodesta 1924. Mestarien luetteloilla alkaa olla mittaa, mutta yhtä niistä puuttuu: aito kotkalainen tai edes kymenlaaksolainen kaksinpelin voittaja.

Mika Hedman tosin voitti Karhulan Lawn-Tenniskerhon pelaajana ulkokenttämestaruuden 1984, mutta ei hän oikeasti ihan täkäläisiä ollut — vain keikkahommissa Helsingistä.

Viime vuonna haminalaislähtöinen ja aiemmin Haminan Tennisseuraa ja Smash-Kotkaa edustanut huippulupaus Oona Orpana nappasi naisten kaksinpelin mestaruuden sekä sisällä että ulkona. Hän edusti mestaruuksiensa aikaan kuitenkin jo Helsingin Verkkopalloseuraa.

Sisäkenttien SM-kilpailut alkavat tänään Kotkassa. Orpana on kilpaillut viime viikot Yhdysvalloissa eikä ole puolustamassa mestaruuttaan. Poissa ovat myös nelinpelin maailmantähti Henri Kontinen ja kansainvälistäkin menestystä maistaneet nuoret Emil Ruusuvuori ja Patrik Niklas-Salminen, mutta muuten kotimainen kärkikaarti on paikalla.

Miesten kaksinpelissä ykköseksi on sijoitettu Lauri Kiiski. Kaavion kakkosnimi on vahvan paluun ammattilaiskentille tehnyt helsinkiläinen Harri Heliövaara.

Naisten puolella suurin ennakkosuosikki on Piia Suomalainen (Smash). Kaikkien aikojen menestynein suomalainen naispelaaja Emma Laine (HVS) osallistuu nelinpeliin ja sekanelinpeliin.

Neljä Ahtia mukana

Kotkalaisedustus on paljolti Ahdin tennisperheen varassa. Ville-Petteri Ahti, 22, on sijoitettu kaksinpelissä kahdeksanneksi ja myös Valtteri, 20, ja Venla, huomenna 17, pääsevät pääsarjakaavioihin ilman karsintoja. 18-vuotias Vesa aloittaa SM-urakkansa tänään karsinnassa.

Joko näissä kisoissa nähdään kotkalainen kaksinpelin Suomen mestari?

— Se olisi aika iso yllätys, Kotkan tennishallin isäntä ja Ahdin pelaajanelikon isä Pasi Ahti naurahtaa.

Ville-Petteri Ahti eteni syyskuussa kotimaan kiertueen turnauksessa Helsingissä välieriin asti. Nyt hänellä olisi kohtalaisen selvä tie ainakin kahdeksan parhaan joukkoon, jos vain selvittää ensimmäisellä kierroksella sijoittamattoman hyvinkääläisen Aleksi Tuukkasen.

— Tasainen matsi on tiedossa. Kotikenttä on kotikenttä, mutta ensimmäisillä kierroksilla se kääntyy usein pelaajaa vastaan. Jos alkupelien hermoilusta selviää, sitten tutusta alustasta alkaa olla etua, Pasi Ahti sanoo.

Jos V-P Ahti selviytyy puolivälieriin, hän saattaa kohdata neljänneksi sijoitetun Alex Hedmanin. Piiri pieni pyörii, sillä 21-vuotias Alex on Mika Hedmanin, KLK:n vuoden 1984 mestarin, poika.

Nelinpelissä Ville-Petteri Ahti puolustaa SM-kultaa. Hän voitti sen vuosi sitten veljensä Valtterin kanssa, mutta pelaa nyt ykkössijoitettuna Leevi Säätelän parina. Säätelä asuu ja harjoittelee Kotkassa, mutta edustaa Turun Verkkopalloseuraa. Valtteri Ahdin parina pelaa nyt Vesa Ahti. Veljespari on sijoitettu neljänneksi.

Hyviä nuoria tulossa

Ahti, Ahti, Ahti ja Ahti.
Pelaako kilpatennistä Kotkassa joku muukin?
— Kyllä pelaa, Pasi Ahti sanoo.
— Meillä on oikein hyviä nuoria tulossa. Eeva Ristola on jo nyt nelinpelissä mukana, ja perässä tulevat Luukas Ristola ja Aamu ja Eemeli Harjunen. Kannattaa painaa nimet mieleen.

Entisistä Smash-Kotkan nuorista on SM-kisassa mukana nykyään Tampereen Tennisseuraa edustava Ella Haavisto.

SM-tennis alkaa miesten kaksinpelien karsinnoilla tänään klo 11.30. Kaksinpelien pääsarjat käynnistyvät huomenna ja loppuottelut ovat ohjelmassa tiistaina 19.12.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet