"Siinähän meni seuramme yli 22 vuoden historia" — Sota runteli kuurojen urheiluseuraa Kotkassa, mutta toiminta on jatkunut näihin päiviin asti

Kilpailuhenkisyys on väistymässä ja painopiste on enemmän virkistystoiminnassa.

Pekka Kimpanpää

Kymenlaakson Kuurojen Urheiluseura Tähti juhlisti 100-vuotiasta taivalta Kotkan Seurahuoneella viime viikolla. Ylhäältä alas: Timo Palomäki, Ari-Pekka Joutsen, Jouni Uutinen, Asta Hannula ja Merja Heikkilä.
Kymenlaakson Kuurojen Urheiluseura Tähti juhlisti 100-vuotiasta taivalta Kotkan Seurahuoneella viime viikolla. Ylhäältä alas: Timo Palomäki, Ari-Pekka Joutsen, Jouni Uutinen, Asta Hannula ja Merja Heikkilä.

Kymenlaakson Kuurojen Urheiluseura Tähti täyttää 100 vuotta. Seura ei juurikaan paistattele julkisuudessa tai mahtaile jäsenmäärällä. Toiminta on silti jatkunut sinnikkäästi läpi vuosikymmenten, vaikka erityisesti sotavuodet koettelivat.

Seuran jäsenten taloja tuhoutui perustuksia myöden Kotkan pommituksissa heinäkuussa 1941. Yhden talon mukana paloivat urheiluseuran pöytäkirjat ja osa urheiluvälineistä.

— Siinähän meni seuramme yli 22 vuoden historia, todettiin jälkeenpäin urheiluseuran vuosikertomuksessa.

Aivan näin lohduton tilanne ei onneksi ollut, vaan tietoja on kerätty sieltä täältä. Näihin päiviin asti on säilynyt esimerkiksi rekisteripaperi vuodelta 1926, kun seuran kotipaikka vaihtui Inkeroisista Kotkaan. Muutto oli luonnollinen, sillä suurin osa jäsenistä asui satamakaupungissa, jonka tehtaat työllistivät kuuroja.

Seuran perustajajäsenen Väinö Sihvola oli myös vahvasti myötävaikuttamasssa Suomen Kuurojen Urheiluliiton syntyyn vuonna 1920.

Pekka Kimpanpää

Rekisteröintipaperi, jolla Tähden kotipaikka vaihtui Inkeroisista Kotkaan vuonna 1926.

"Keilailu on numero ykkönen"

Tähden puheenjohtaja Timo Palomäki kuvaa seuran nykypäivän toimintaa aika rauhalliseksi. Jäseniä on tällä hetkellä 19. Parhaimmillaan jäsenmäärä on huidellut noin 80:ssä.

— Kokoonnumme kyllä säännöllisesti. Lajeista keilailu on numero ykkönen. Aiemmin hiihto ja yleisurheilu olivat tärkeämpiä. Nyt ne ovat vähentyneet.

Palomäen mukaan keilailu on mukava yksilölaji, johon on helppo tulla mukaan.

— Toki sitä voi ryhmissäkin tehdä. Samalla voi hioa tekniikkaa ja matkustaa ympäri Suomea. Muutaman kerran on käyty ulkomaillakin tutustumassa muihin kuuroihin.

Frisbeegolfiakin on ollut. Se on mukava laji. — Timo Palomäki

Seuran historia tuntee useita valtakunnan tason urheilijoita. Toiminnan painopiste on kuitenkin muuttumassa, kun seuran jäsenten keski-ikä on noin 50 vuotta.

— Aikaisemmin oli kilpailuhenkisempää. Nyt suunnitelmissa on enemmän virkistystoimintaa, esimerkiksi jumppaa, vesijuoksua ja sauvakävelyä. Frisbeegolfiakin on ollut. Se on mukava laji, Palomäki kertoo.

Seuralla ei ole junioritoimintaa. Nuoriso olisi toki tervetullut mukaan ja asiasta on seurassa keskusteltu. Mutta:

— Se ei ole kovin helppo yhtälö. Nuoriso puuttuu meiltä kuten monelta muulta yhdistykseltä.

Lähde: Birgitta Wallvik: Tähtihetkiä Kymenlaaksossa 1919–2009 — Kymenlaakson Kuurojen Urheiluseura Tähti ry (2009).

Kymenlaakson Kuurojen Urheiluseura Tähti

Perustettiin Inkeroisissa 20.4.1919.

Seuran kotipaikka Kotka vuodesta 1926 lähtien.

Lajeina vuosien saatossa muun muassa hiihto, yleisurheilu, keilailu, maastojuoksu, uinti, laskettelu, ampumaurheilu ja lentopallo.

Suomen Kuurojen Urheiluliiton jäsen.