Naapurin kasvatti, "Savon ukko" ja kotikaupungin ikipelaaja lähtevät Haminan Palloilijoiden mukaan Superpesikseen

Juha Toikka on pelannut Haminassa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta vuodesta 2004 lähtien. Roope Koskelainen ja Kimmo Lukkari tulevat uusina pelaajina Haminaan.

Kimmo Seppälä

Juha Toikka tuuletti voittoa Oulusta nousukarsinnoissa syyskuussa. Arkistokuva.
Juha Toikka tuuletti voittoa Oulusta nousukarsinnoissa syyskuussa. Arkistokuva.

Haminan Palloilijoiden miesten joukkueessa on 13 pelaajasopimusta ensi kaudelle. Uusimmat lisäykset ovat Roope Koskelainen, Kimmo Lukkari ja Juha Toikka. Kouvolan Pallonlyöjien (KPL) kasvatti Koskelainen kävi Haminassa lainalla vuonna 2015.

– Kovin montaa peliä en silloin kerennyt pelaamaan, kun takareisi meni. Mutta ei Hamina ihan uusi paikkakunta ole, 26-vuotias etenijäjokeri-linjapelaaja kertoo.

Koskelainen oli päättyneen kauden kirjoilla KPL:n ryhmässä. Suuri osa kaudesta kului farmijoukkueessa Lahdessa.

– Sielläkään ei ollut koronan takia kuin kahdeksan peliä runkosarjassa. Kun Suomensarjassa alkoivat nousupelit, minut vedettiin takaisin Kouvolaan. Loppujen lopuksi pelejä ei tullut ihan hirveästi.

Superpesiksen finaaleissa KPL oli voiton päässä ensimmäisestä mestaruudesta 44 vuoteen. Sotkamon Jymy kuitenkin käänsi sarjan edukseen.

– Moni on kysynyt, että miten te menitte sössimään. En nyt tiedä, oliko se sössimistä. Jymy oli yksinkertaisesti parempi. Esimerkiksi viimeinen peli Sotkamossa ratkesi lyöntiin, jota ei kesässä montaa kertaa lyödä. Ne ovat ratkaisevia tekijöitä yhdessä pelissä.

Haminassa Koskelainen odottaa saavansa enemmän vastuuta.

– HP on kasannut hyvän ryhmän. Uusista pelaajista Teemu Rouhiainen ja Ville Kotro ovat samaa ikäluokkaa, eikä Lukkarin Kimmokaan ikäloppu ole. HP:ssa on paljon sellaisia pelaajia, joiden lopullista tasoa ei ole vielä nähty.

Pekka Kimpanpää

Roope Koskelainen asuu Kouvolassa, työskentelee Kotkassa ja suorittaa kauppakorkean etäopintoja Lappeenrannassa.
Roope Koskelainen asuu Kouvolassa, työskentelee Kotkassa ja suorittaa kauppakorkean etäopintoja Lappeenrannassa.

Kimmo Lukkarille, 33, Hamina on tullut tutuksi vain vierasjoukkueen paidassa.

Markon Hovin (toiminnanjohtaja) kanssa keskusteltua tuli sellainen olo, että minut oikeasti halutaan Haminaan. Innolla odotan tulevaa ja uutta kaupunkia, Lukkari taustoittaa siirtoa Siilinjärveltä.

Lukkari purki talvella sopimuksen Siilinjärven kanssa ja vietti pesiskauden "koti-isän roolissa". Mailan varressa kertyi vain kaksi ottelua maakuntasarjassa.

Siilinjärven Pesiksen tiedotteen mukaan sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Lukkarin mukaan näin tapahtui, vaikka yksityiskohtiin hän ei halua mennä. Mies ei kuitenkaan ole huolissaan siitä, että pelaamattomuus näkyisi otteissa ensi kaudella.

– Parikymmentä vuotta on tullut pelattua. Kyllä sitä palloon osuu, vaikka yksi kesä jäi välistä. Nyt vain pitää saada Savon ukko fyysisesti kuntoon.

Palloon osuminen taitaakin olla juuri se tekijä, jonka takia lyöjäjokeri oranssipaitoihin houkuteltiin. Lukkari paukutti Ykköspesiksessä kaudella 2018 lähemmäs sata juoksua. Superpesiksessä Lukkari iski kaudella 2019 eniten juoksuja Siilinjärven joukkueessa (2+57=59) ja oli koko sarjan tilastossa 14:s.

Kyllä sitä palloon osuu, vaikka yksi kesä jäi välistä. — Kimmo Lukkari

Ikipelaaja jatkaa Haminassa

Juha Toikka, 33, on pelannut Haminassa eri sarjatasoilla vuodesta 2004 lähtien. Suurin syy ympyräkaupungissa jatkamiselle on nousu Superpesikseen.

– En sano, etten olisi jatkanut Ykköspesiksessä, mutta se olisi vaatinut pidempää pohtimista, Toikka kertoo.

Toikalla on tilastoissa lähes 400 ottelua miesten sarjoissa - lähes kaikki Haminan väreissä. Ainoa syrjähyppy tapahtui Kiteelle kaudella 2019.

– Elämä on Haminassa. Ei ole ollut kauheasti hinkua muualle. Paitsi se Kiteen vuosi, kun HP:n putoaminen Superista otti henkisesti niin koville.

HP:ssa jatkamista avitti myös tulevan kauden ryhmän muodostuminen. Toikan mukaan seurajohto on siirtomarkkinoilla hankkinut vahvistuksia oikeille pelipaikoille.

Vaikka pesäpallokausi on tältä erää hiljentynyt, niin pikku hiljaa on aika vetää lenkkareiden nauhoja kireämmälle.

– Superpesis vaatii niin paljon kovempaa treeniä kuin Ykköspesis, vaikka molemmat ovat kovia sarjoja. Mutta Superissa jo pelimäärä on vaativampi, Toikka sanoo.