VPS haluaa siirtää lauantain KTP-kohtaamisen – Kotkalaisilla on jo rästissä yksi koronan takia siirretty ottelu

Ykkösen poikkeussäännöissä on varauduttu tilanteeseen, jossa kaikkia otteluita ei edes pelata, mutta sarja julistetaan hyväksytysti päättyneeksi.

Raimo Eerola

KTP ja VPS kohtasivat elokuussa Kotkassa. Kuvassa KTP:n Michael Ogungbaro ja VPS:n Eetu Puro.
KTP ja VPS kohtasivat elokuussa Kotkassa. Kuvassa KTP:n Michael Ogungbaro ja VPS:n Eetu Puro.

Jalkapallon Ykkösen nousutaisto ottaa ylimääräisiä kierroksia kentän ulkopuolella.

Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti maanantaina kieltää yli 50 hengen kokoontumiset ja yleiset tilaisuudet kaupungin alueella 25. lokakuuta asti. Lisäksi lautakunta antoi vahvan suosituksen joukkueurheilun ja kilpailutoiminnan laittamisesta tauolle samaksi ajaksi. Syynä on Vaasan vaikea koronavirustilanne.

Jääkiekkoliigan Vaasan Sport ilmoitti saman tien siirtävänsä kotiavauksen myöhemmäksi. Sportin ensimmäisen kotipelin piti olla lauantaina 10. lokakuuta.

Samana päivänä Vaasassa pitäisi pelata jalkapallon Ykkösen VPS-KTP.

VPS:n juniorijoukkueet kertoivat maanantaina vetäytymisestä tauolle. Myöhemmin illalla edustusjoukkue julkaisi tiedotteen, jonka mukaan VPS on pyytänyt Palloliitolta lupaa siirtää KTP-kotiottelun pelipäivää.

– Tässä tilanteessa ottelusiirto on nähdäksemme ainoa oikea ja vastuullinen toimenpide, VPS Oy:n puheenjohtaja Timo Harri kommentoi tiedotteessa.

Kaksi VPS:n edustusjoukkueen jäsentä on asetettu karanteeniin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. Tilanne ei vaikuta muun joukkueen harjoitteluun.

Emme ole kuulleet tarkempaa tietoa asiasta. — Jukka Mustonen

KTP:n puheenjohtaja Jukka Mustonen kertoi olleensa päivän aikana mediatietojen varassa. Palloliitosta tai muualta ei oltu otettu virallisesti yhteyttä.

– Emme ole kuulleet tarkempaa tietoa asiasta. Mutta kerromme heti, kun saamme jotain tietää, Mustonen kertoi kello 19:n aikaan. Mustonen kommentoi asiaa ennen VPS:n julkaisemaa tiedotetta.

KTP:lla on jo rästissä yksi koronan takia siirretty ottelu (MP-KTP), joten kalenterin ruuhkautuminen entisestään ei taida olla kenenkään toiveissa. Ykkösen päätöskierros pelataan lauantaina 31. lokakuuta tai sunnuntaina 1. marraskuuta.

Kolme kärkkyy nousua liigaan

Liiganousijan ja -karsijan paikasta tappelee kolme joukkuetta: AC Oulu, KTP ja Jaro. KTP:lla on jäljellä viisi ottelua, Oululla ja Jarolla neljä. Kolmikko mahtuu tällä hetkellä sarjataulukossa pisteen sisään, joten jännitys säilynee loppuun asti.

Jos joukkueet päätyvät lopullisessa sarjataulukossa tasapisteisiin, silloin paremmuuden ratkaisee ensisijaisesti maaliero. Se on tällä hetkellä KTP:lla +27, Jarolla +20 ja Oululla +13.

Jos maaliero on tasan, vertaillaan tehtyjä maaleja. Jos nekin ovat tasan, vertaillaan joukkueiden keskinäisten otteluiden pisteitä, maalieroa ja/tai tehtyjä maaleja. Äärimmäisessä vaihtoehdossa sijoituksen määrää arpa.

KTP:lla on jo rästissä yksi koronan takia siirretty ottelu.

Edellä mainittu menettely pätee tilanteessa, jossa Ykkönen pelataan loppuun. Yksi mahdollisuus on, että kaikkia pelejä ei pelata, mutta kausi julistetaan silti hyväksytysti päättyneeksi.

Kaikkia otteluita ei välttämättä tarvitse pelata

Palloliiton tälle kaudelle luoduissa poikkeussäännöissä todetaan, että "kilpailu katsotaan saaduksi hyväksytysti päätökseen, mikäli yli 85 prosenttia suunnitelluista otteluista saadaan pelattua".

Ykkösen otteluohjelma sisältää 132 peliä. Palloliiton mukaan raja kulkee 112 ja 113 pelin kohdalla, jossa jälkimmäisen luvun määrä on yli 85 prosenttia kokonaismäärästä. Ykköstä on tällä hetkellä tahkottu 106 peliä ja tulevan viikonlopun jälkeen 112 – jos kaikki ottelut pelataan.

Tällöin ottelu numero 113 on KTP-KPV tai MP-MyPa. Molemmat pelit on tarkoitus pelata 16. lokakuuta.

Mikäli sarja keskeytyy, kun pelejä on pelattu yli 85 prosenttia, lasketaan uusi sarjataulukko suhteutetuilla pisteillä (pisteet/pelatut pelit).

Mikäli Ykköstä ei saada päätökseen, kukaan ei nouse, eikä kukaan putoa sarjasta.

Ykkösen nousuihin ja putoamisiin vaikuttaa myös se, saadaanko Veikkausliiga ja Kakkonen pelattua päätökseen.

Ykkösen nousutaisto

Sarjakärki:

AC Oulu 18 ottelua, 38 pistettä, maaliero +13

KTP 17 ottelua, 37 pistettä, maaliero +27

FF Jaro 18 ottelua, 37 pistettä, maaliero +21

Loppuohjelmat:

AC Oulu: MuSa (k), Gnistan (v), MP (k), EIF (v)

KTP: VPS (v), KPV (k), MP (v), Jaro (v), Kajaani (k)

FF Jaro: SJK Akatemia (v), Kajaani (k), KTP (k), MuSa (v)