Kotkalainen Eki Luukka pärjää yhä kilpatatamilla, 20. karaten SM-mitali irtosi 45-vuotiaana – "Oli hienoa tuntea itsensä hetken 15 vuotta nuoremmaksi"

Antti Kaarto

Eki Luukka (keskellä) teki kehonhallintaharjoitusta Sami Kalajan ja Anssi Kinnaslammen kanssa viime vuoden marraskuussa.
Eki Luukka (keskellä) teki kehonhallintaharjoitusta Sami Kalajan ja Anssi Kinnaslammen kanssa viime vuoden marraskuussa.

Kotka Thaiboxing Clubia edustava Eki Luukka on 45-vuotiaana edelleen Suomen kilpakaraten kärkinimiä. Lauantaina Luukka otteli SM-pronssia yleisen sarjan alle 75 kilon sarjassa Hämeenlinnassa.

Sarjassa oli seitsemän osallistujaa. Luukka kukisti ensin lohjalaisen Jami Kulmalan 5–0, mutta hävisi sitten lopulta mestariksi kruunatulle Aaro Tuomiselle, joka on kotimaisen karaten ehdoton kärkinimi miesten sarjoissa.

Pronssiottelussa Luukka nujersi lohjalaisen Miikka Kulmalan 4–3 viimeisten sekuntien onnistuneella suorituksella. Hän oli vielä kolme sekuntia ennen ottelun loppua kaksi pistettä tappiolla.

Lisäksi Luukka voitti 35-vuotiaiden sarjassa Suomen mestaruuden kukistamalla Petri Toivasen ja Petri Rasilan.

– Oli ihan hienoa tuntea itsensä hetken aikaa 15 vuotta nuoremmaksi. Hyvä fiilis jäi kilpailuista. Tuomista vastaan ei ollut mitään jakoa, hän on kansainvälistä tasoa ja voisi olla seuraava suomalainen miesten arvokisamitalisti, Luukka sanoi.

Edellinen miesten arvokisamitalisti pitää kamppailukoulua

Luukka on se edellinen. Hän voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 2002 ja saavutti samana vuonna EM-pronssia.

Hän kävi ensimmäisissä SM-kilpailuissa vuonna 1993 ja osallistuu niihin yhä säännöllisesti. Pakollista taukoa ovat tuoneet vain jalkaoperaatiot.

– Liiton olympiavalmentaja Kai Keinänen sanoi, että pientä jäykkyyttä oli otteissa verrattuna vuoteen 2002, Luukka naureskeli.

Hän laski voittaneensa nyt yhteensä 20 yleisen sarjan SM-mitalia omassa painoluokassaan ja avoimessa luokassa.

Opettajana työskentelevä Luukka toimii Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian yleisvalmentajana ja valmentaa myös karatemaajoukkueessa. Kotka Thaiboxing Clubissa hän pitää nuorten kamppailukoulua.

– Siinä tuodaan yhteen hyviä puolia eri lajeista, kuten karatesta, thainyrkkeilystä ja painista. Itse olen saanut thainyrkkeilystä apua karateen, nytkin tuli paljon pisteitä kylkipotkuilla, Luukka kertoi.

Uusimmat uutiset