KTP-Basketin ensimmäinen vahvistus Jamaikalta —  201-senttisellä Joel Wrightilla värikäs historia

KTP-Basket etsii ison potentiaalin pelaajia pienellä rahalla. Erikoisen taustan omaava Joel Wright voi olla yksi heistä.

KTP-Basketin ensimmäinen vahvistus Jamaikalta —  201-senttisellä Joel Wrightilla värikäs historia

Tomi Kaminen aloitti KTP-Basketin ulkomaalaishankinnat riskivedolla. 201-senttisen Joel Wrightin historia on vähintäänkin mielenkiintoinen.

— Edelleen mennään vähän pienemmällä budjetilla ja yritämme tehdä löytöjä pienellä riskilläkin, Kaminen perustelee.

29-vuotias Wright on syntynyt Jamaikalla, mutta muuttanut jo pienenä Yhdysvaltoihin. Paperiasiat jäivät ilmeisesti sivuseikaksi ja ongelma nousi esiin Donald Trumpin hallinnon tiukemmassa syynissä.

Poistuttuaan maasta pari vuotta sitten Wright ei enää pääsytkään takaisin ja miehellä jäi yksi kausi kokonaan pelaamatta.

— Silloin hän oli kiinni isossa sopimuksessa Ranskan pääsarjaan, mutta puuttuneiden papereiden takia viisumi jäi saamatta, Kaminen taustoittaa.

— Virallista oleskelulupaa Yhdysvaltoihin ei ole viime vuosina ollut.

Saapuu mahdollisesti pika-aikataululla

Wright on Texas Staten kasvatti, jossa hän kirjautti kausilla 2012-14 pistekeskiarvon 16,4. Yhdysvaltojen G-liigassa (entinen D-liiga) Wright pelasi kausilla 2014-16 yhteensä 85 ottelua ja teki niissä keskimäärin 14,4 pistettä.

— Tilastot G-liigasta ovat erittäin hyvät. Harvoin sellaisilla tilastoilla Suomeen tullaan, Kaminen sanoo.

Viime kaudeksi Wright pääsi Jamaikan passin myötä Sveitsiin, BBC Montheyn joukkueeseen. Kausi oli rikkonainen ja peliaikaa kertyi lopulta vain 23 minuuttia ottelua kohden. Pistekeskiarvo oli kuitenkin 15,7.

— Hän kertoi olleensa huonossa kunnossa vuoden pelaamattomuuden jälkeen.

Klassisiin NBA:n rajatapauksiin lukeutuva Wright on tulossa Kotkaan poikkeuksellisen aikaisin - mahdollisesti jo viikon sisällä.

— Hän on ollut kesällä serbialaisvalmennuksessa ja pääsemme nyt juoksuttamaan häntä vähän enemmän, Kaminen sanoo.

Urheilullinen laitahyökkääjä sopii sapluunaan

Epävarmuustekijöistä huolimatta Kaminen odottaa ensimmäiseltä ulkomaalaiskiinnitykseltään paljon. Wright istuu Kamisen sapluunaan parimetrisenä, urheilullisena laitahyökkääjänä.

- Erinomaisesti kenttää juokseva monipuolinen kaveri, jonka tyyppiset pelaajat ovat sopineet hyvin Suomeen. Hän pystyy puolustamaan isompia ja pienempiä kavereita, Kaminen luettelee.

Yhteisharjoittelun KTP aloitti normaalia aikaisemmin - viime torstaina. Kamisen tavoite on saada syyskuun alkuun mennessä kaksi muutakin ulkomaalaisvahvistusta Suomeen.

Kuka täyttää ykköspelintekijän paikan?

Neljännen vahvistuksen osalta Kaminen raapii edelleen päätään. Suomalaismateriaali pursuaa takamiehiä, mutta valmentajalle on vielä epäselvää, täyttääkö kukaan heistä vaativaa ykköspelintekijän paikkaa.

— Toisaalta koripallo on muuttunut. Dominoivan pelintekijän rooli on mielestäni pienempi ja pienempi. Nykyään pelataan jopa viisi ulkona, jolloin kaikkien pitää pystyä haastamaan naama korille päin, Kaminen sanoo.

— Jos pelintekijä otetaan, niin hänen pitää olla todella hyvä. Toinen vaihtoehto on sellainen 195-senttinen takamieslaituri, joka on hyvä käsittelemään palloa.

Kamisen viime kauden löydöistä moni on tehnyt, tai ainakin tekemässä sopimusta isompiin korismaihin. Nytkin tarkoitus on löytää ison potentiaalin pelaajia pienellä rahalla.

— Jotkut pelaajat nauravat suoraan tarjouksille, mutta mitään ei saa jos ei yritä.

Korisliiga alkaa KTP-Basketin osalta 27. syyskuuta Lapuan Kobrien vieraana.