Peli-Karhuilla on Kolmoseen uusi hurja kärkipari – "He kyllä tietävät missä päin maali sijaitsee"

Tukiottelussa tuli tappio KTP:lle, mutta PeKan päävalmentaja Samuli Nieminen ajattelee jo tulevaa – "Suoraan sanoen vähän pelottaa"

Jukka Lehtoranta

Peli-Karhujen Po Law (23) ja kapteeni Mikko Ryhänen yrittivät pysäyttää KTP:n riveissä pelannutta Johannes Laaksosta tiistain tukiottelussa. Taustalla PeKan Topias Bruce.
Peli-Karhujen Po Law (23) ja kapteeni Mikko Ryhänen yrittivät pysäyttää KTP:n riveissä pelannutta Johannes Laaksosta tiistain tukiottelussa. Taustalla PeKan Topias Bruce.

– Pelikuria pitää saada paremmaksi, Peli-Karhujen jalkapallojoukkueen päävalmentaja Samuli Nieminen sanoo.

Hänen Kolmosessa pelaava joukkueensa on juuri hävinnyt Ykkösen peleihin valmistautuvalle naapuriseuralle KTP:lle "kotkalaisen jalkapallon puolesta -tukiottelussa" 0–2 (0–1).

Tukiottelua tiistaina Arto Tolsa -areenalla oli seuraamassa reilut 200 maksanutta katsojaa.

– Siihen olen vähän pettynyt. Kouvolassakin (MyPan ja Susien ottelussa) oli sentään yli 300. Muuten tässä oli kyllä paljon positiivistakin, Nieminen pohdiskeli.

Ottelu naapuria vastaan aloitti PeKan kiireisen pariviikkoisen. Joukkue pelaa reilun kahden viikon aikana neljä ottelua: sunnuntaina Kolmosen sarja-avaus kotikentällä LaPaa vastaan, ensi keskiviikkona cupin neljännesvälieräottelu liigaseura FC Lahden isäntänä ja heti juhannuksen jälkeen paikallisottelu Haminan Pallo-Kissojen vieraana.

– Kova rupeama on edessä. Suoraan sanoen vähän pelottaa, etenkin kun nämä kaksi matsia liigan ja Ykkösen sakkeja vastaan ovat fyysisesti kovempia kuin mihin ollaan totuttu.

KTP:tä vastaan kahden sarjaportaan tasoero näkyi selvästi alussa, kun KTP pelasi ykkösmiehistöllään ja lopussa, kun PeKa selvästi jo väsyi.

Anton Eerola teki vartin pelin jälkeen 1–0 ja Tuomas Ollila vartti ennen loppua pilkulta 2–0. Rangaistuspotkun hankki KTP:n paidassa kahdeksan vuoden tauon jälkeen esiintynyt, norjalaisen Sandnes Ulfin kirjoissa oleva Johannes Laaksonen.

Jukka Lehtoranta

KTP:n Niko Borg yritti loppuminuuteilla ohi PeKan Elmo Toivasesta.
KTP:n Niko Borg yritti loppuminuuteilla ohi PeKan Elmo Toivasesta.

Niemisen ajatukset ovat kuitenkin jo tuonnempana. PeKa lähtee Kolmoseen jälleen yhtenä sarjan suosikeista, ja ensi viikolla on edessä cup-peli, joka on monelle pelaajalle uran isoin.

– Rohkeasti me aiomme lähteä Lahteakin vastaan. Mennään pelaamaan jalkapalloa eikä peruuttelemaan.

– Järki sanoo, että on pelattava vähän normaalia puolustusvoittoisemmalla ryhmityksellä, mutta ei meidän ole tarkoitus parkkeerata bussia ja potkia pitkää palloa. Se ei ole meidän tapamme pelata, eikä me sitä tapaa yhden ottelun takia ruveta muuttamaan.

"Peli-Karhujen tapaa" pelata ei toisaalta vielä ole ehtinyt kunnolla muodostumaankaan.

Jos ei tällä joukkueella olla ainakin lohkon kärkipäässä, minä olen epäonnistunut hommassani. — Samuli Nieminen

– Sen harjoitteleminen jäi pahasti kesken, kun korona iski. Melkein nollilta lähdettiin puolitoista viikkoa sitten pitkän tauon jälkeen. Ja nyt kun tulee alkuun pelejä liukuhihnalta, käytännössä kaikki harjoitukset ovat joko peleihin valmistavia tai siitä palauttavia, Nieminen sanoo.

Perusasioiden pariin Niemisen PeKa pääsee palaamaan näillä näkymin vasta juhannuksen jälkeen.

– Täytyy ottaa varovasti, että äijät pysyy kondiksessa.

Nousu on tehty vaikeaksi

PeKa on vuosia kuulunut Kolmosen kaakkoislohkon suosikkeihin eikä seura ole peitellyt halujaan nousta sarjaporrasta ylemmäs. Usein tiellä on ollut Kakkosen ja Kolmosen välillä hissin lailla liikkuva Kouvolan Sudet. Niin nytkin, mutta isompi ongelma taitaa olla uudistettu tapa ratkaista nousijat:

– Nousu on kyllä tehty äärimmäisen vaikeaksi. Lohkovoitolla saa enää vain paikan karsinassa, johon tulee tämän itäisen alueen yhden joukkueen lisäksi kaksi joukkuetta Turun suunnalta ja kolme pääkaupunkiseudulta. Etenkin Helsingin seudulla on Kolmosessa niin kovia sakkeja, että hankalaksi menee, Nieminen myöntää.

Jukka Lehtoranta

PeKan uudella päävalmentajalla Samuli Niemisellä oli ottelun jälkeen asiaa Jani Liskille. Liski on palannut tauon jälkeen PeKan edustusjoukkueeseen.
PeKan uudella päävalmentajalla Samuli Niemisellä oli ottelun jälkeen asiaa Jani Liskille. Liski on palannut tauon jälkeen PeKan edustusjoukkueeseen.

PeKakin on kyllä ainakin ennakkoon vahva – sen tietää Nieminenkin.

– Jos ei tällä joukkueella olla ainakin lohkon kärkipäässä, minä olen epäonnistunut hommassani, hän sanoo.

PeKa oli viime vuonna lohkokakkonen ja tuntuu vahvistuneen ainakin hyökkäyksessä selvästi, kun riveissä ovat uusina Jimi Lassila KTP:stä ja Nico Pietiläinen KyPasta. Molemmat ovat Kolmosen tasolla hurjia maalinsylkijöitä: Lassila paukutti kaudella 2018 Haminan Pallo-Kissoille 21 maalia, ja Pietiläinen latoi viime kaudella KyPalle 25 osumaa.

– He kyllä tietävät missä päin kenttää maali sijaitsee, Nieminen myhäilee.

Kotiottelut Arto Tolsa -areenalla

Koska Karhulan keskuskentän ruohokenttä on remontin vuoksi toistaiseksi poissa käytöstä, entisen kauppalan jalkapalloylpeys pelaa tämän kauden kotiottelunsa Arto Tolsa -areenalla. KTP-taustainen päävalmentaja myöntää, että päätökseen sisältyy pieni riski.

– Saa nähdä tuleeko sanomista, hän virnistää.