Mölkyn SM-parikilpailu nautti hyvästä säästä ja tunnelmasta

| Mölkyn SM-parikilpailu houkutteli urheilukeskuksen hiekkakentälle runsain määrin osanottajia eri puolelta Suomea. SM-parikilpailu huipentui lopulta Kymiläisten voitonjuhliin.

Ella Rantalainen

Reet Kolkkanen keskittyi heittoonsa tarkasti Reijo Kolkkasen seuratessa vieressä.
Reet Kolkkanen keskittyi heittoonsa tarkasti Reijo Kolkkasen seuratessa vieressä.

Mölkyn SM-parikilpailu järjestettiin tänä vuonna Kotkan Arto Tolsa -areenalla. Aurinkoinen sää helli niin osanottajia kuin paikan päälle seuraamaan tulleita katsojiakin. Kilpailijoita oli ilmoittautunut kisaamaan 58, ja mukaan mahtui kaiken tasoisia joukkueita. Osa joukkueista oli saapunut kisaamaan toden teolla, osa kisaajista viihtyi paremmin rennommassa tunnelmassa hyvän juoman ja ruoan parissa. Yhtä kaikki, kisoissa vallitsi mutkaton ja hyväntuulinen tunnelma, vaikka palikoita tosissaan kaadettiinkin.

Mölkyn SM-kisojen parikilpailut mahdollistavat myös sekajoukkueita, ja kisoissa nähtiin myös pariskunta Reet ja Reijo Kolkkanen Helsingin HMS-Perkkaa-seurasta. Yhteneväisiin kisa-asuihin pukeutuneen pariskunnan pelit olivat alkaneet nousujohteisesti.

— Voitimme ensimmäiset pelit, mutta sitten tuli pieni notkahdus. Siitä kuitenkin nousimme ja nyt olemme mukana toisella kierroksella. Seitsemästä alkulohkon pelistä kertyi kolme voittoa, Reet Kolkkanen kertoi tyytyväisenä pelitauolla.

— Lajissa pärjää, kun vain heittää paljon. Meillä on keskiviikkoisin myös seuran puolesta kerran viikossa virallinen harjoituskerta, jossa käymme. Joskus saatamme myös ihan spontaanisti kerätä porukan kasaan ja lähteä pelaamaan, Reet jatkaa.

Kisoja ja kulttuuria

Perinnelajiksi muodostunutta Mölkkyä pelataan Suomessa kesäisin kaikkialla, mökeillä ja yleisillä hiekkakentillä, mutta virallisia kisoja on myös vapaasti tarjolla runsain määrin.

— Meidät aluksi houkuteltiin mukaan ja kävimme vähän harjoittelemassa muuten vain. Lopulta innostuimme toden teolla, kun pääsimme kiinni Mölkyn saloihin, pariskunta kertoo.

Mölkyn salat liittyvät Kolkkasten mukaan etenkin pelin taktiseen puoleen, jossa todennäköisyyksien laskeminen on tärkeää. Pelin tarkoituksena on palikoita kaatamalla kerätä ensimmäisenä kasaan tasaluvulla 50 pistettä, jolloin matikkapään tulee olla heittokäden lisäksi kunnossa.

— Pelin edetessä syke todella nousee jännityksessä korkealle, Reet analysoi.

Pariskunnan mukaan Mölkky voi tarjota parhaimmillaan jännittävien kisojen lisäksi paljon muutakin pääomaa.

— Totta kai kisoissa pärjääminen on aina plussaa, mutta tässä lajissa pääsee nauttimaan hyvästä tunnelmasta ja tutustumaan eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. Me olemme esimerkiksi menossa kesäkuussa Saksan mestaruuskisoihin, jolloin joukkueessamme on kisaajia Virosta, Japanista ja Suomesta, Reijo kertaa.

HMS-Perkkkaa sijoittui lopulta sijalle 47.

Kymiläiset huuhtoivat jälleen kultaa

SM-parikilpailu huipentui lopulta pitkän kisapäivän päätteeksi kotkalaisten voitonjuhliin. Kaakon Sähly -07 oli saanut jalkeille mittelöihin yhteensä kolme joukkuetta, mutta parhaiten sijoittui seuran edustusjoukkue Kymiläiset, joka on niittänyt lajin parissa mainetta aemminkin. Kymiläiset taipui kovaan temppuun uusimalla viime vuoden parikilpailun SM-kullan, tällä kertaa finaalissa taipui joukkue What About Us Hyvinkäältä lukemin 4-2. Kymiläisten edustusjoukkueeseen kuulunut konkaripelaaja Joni Eväkoski pelasi yhdessä Marko Timosen kanssa.

— Hieno on tunnelma totta kai, kukaan muu ei ole aiemmin kyennyt uusimaan mestaruuttaan, joten kova juttu tämä on, Eväkoski tunnelmoi.

— Peli oli tiukkaa puolin ja toisin ja virheisiinkin sorruttiin. Aloitimme finaaliottelun tappioasemasta 1-0, mutta loppua kohden peli alkoi kääntyä meille ja ryöstimme voiton kotiin.

Kymiläisten Farmi-joukkue sijoittui sijalle 39, Akatemia sijalle 16.