Michael Pounds keräsi Lehtosen kehut juhlaottelussaan – "Ei voi olla viittä kaveria, jotka heittävät aina, kun näkevät renkaan"

KTP-Basket palasi vihdoin voittokantaan, mutta Kouvot teki lähes suomalaisvoimin illasta tukalan.

Raimo Eerola

Kouvojen Severi Kaukiainen vahti KTP:n Greg Manganoa, joka mietti syöttöä Joe Burtonille.
Kouvojen Severi Kaukiainen vahti KTP:n Greg Manganoa, joka mietti syöttöä Joe Burtonille.

KTP-Basketin Michael Pounds, 32, on tottunut kuulemaan kehuja valmentajaltaan. Onhan takamiehellä menossa jo uran 15. Korisliigakausi ja parhaalla kaudellaan koreja syntyi mukavalla 11,7 pisteen keskiarvolla.

Kun yhden ottelun ennätyskin on 26 pistettä, niin seitsemän pisteen illan jälkeen ylisanat saattavat ihmetyttää.

Vakava loukkaantuminen, operaatio ja pitkä kuntoutus selittävät tilannetta.

– On tässä vielä tekemistä, mutta harjoituksissa pystyn tehdä jo jotain juttuja mitä aikaisempina vuosina, Pounds kertoi.

Pounds pelasi perjantaina kolmannen ottelunsa Jyri Lehtosen alaisuudessa. Ensimmäisessä vastuuta tuli 18 minuutin edestä, mutta tehot puuttuivat. Sitä seurasi koirankoppikomennus Seagullsia vastaan. Nyt Pounds kiitti 19 minuutin luottamuksesta, kun Kouvot kaatui Steveco-areenalla 101–95 (38–46).

– Nyt hyvä harjoitusviikko ja loppukiri runkosarjaan. Toivottavasti pystyn auttamaan niin paljon kuin mahdollista ja Jyri tarvitsee, Pounds sanoi.

Pounds pääsi 500 ottelun eliittikerhoon

Poundsille Kouvot-peli oli uran 500. runkosarjaottelu. Samaan on yltänyt pääsarjahistoriassa vain 14 muuta pelaajaa.

KTP-Basketia loppukauden valmentava Lehtonen arvosti Poundsin iltapuhteen korkealle – todennäköisesti täysin tietämättömänä suojattinsa juhlaottelusta.

– Mike oli tänään se meidän glue-guy kentällä, joka tasapainotti. Hän stretchasi (venytti) kenttää, teki puolustuksessa hyviä asioita, ei pakottanut heittoa ja pisti palloa sisään. Ei voi olla viittä kaveria, jotka heittävät aina, kun näkevät renkaan, Lehtonen muistutti.

– Mikelle tulee nämä 12 päivää hyvään paikkaan. Meillä on hyvä fyssariryhmä ja pistetään Mike kuntoon, ja hänellä on ehkä mahdollisuus kasvattaa roolia.

Jukka Lehtoranta

Michael Pounds pelasi 500. korisliigaottelunsa.
Michael Pounds pelasi 500. korisliigaottelunsa.

Pitkään helisemässä

Pounds ja KTP olivat pitkään helisemässä, kun Kouvot haastoi sen ihailtavalla ennakkoluulottomuudella.

Päävalmentajansa ja kaikki amerikkalaisensa lomauttanut Kouvot sinnittelee kakkosvalmentajan pallilta ykköseksi nousseen Antti Hurrin johdolla ja lähes täysin suomalaisvoimin.

Ainut Amerikan apu on Uudenkaupungin Korihaista vapautettu, keskinkertainen laitahyökkääjä Byron Zeigler.

– Kun jenkit lomautettiin, niin vähän mietimme, että mitä tästä tulee. Nyt on huomattu aika paljon positiivista. Aika mahtavaa vetää hyvien ystävien kanssa tuolla kentällä. Kaikilla on itseluottamus korkealla, 16 pistettä heittänyt Teemu Knihtinen kertoi.

Knihtisen ohella Kouvoista loistivat yhteensä 17 syöttöä jaellut vikkelä takamieskaksikko Severi Kaukiainen – Tuomas Hirvonen, sekä valtavan urakan korin alla paininut Ilmari Toikkanen.

Sanoin viimeiseksi puoliajalla, että ymmärrättekö, että meidän koko kausi on nyt linjalla. — Jyri Lehtonen

19-vuotias KTP-kasvatti Joel Mäntynen heitti viidellä kolmosellaan uudeksi korisliigaennätyksekseen 18 pistettä.

Kouvot oli ottelussa pitkään niskan päällä ja johti parhaimmillaan kymmenellä pisteellä (38–48). Johto piti pitkälle viimeiselle neljännekselle asti (78–79), kunnes KTP puristi väkisin materiaalivoiton.

– Ammattilaisurheilussa pelataan voitosta, joten tietysti harmittaa, mutta olen pyrkinyt olemaan rehellinen pelaajille. Valmennan siksi, että saan olla tämän joukkueen kanssa juuri tässä, valmentaja Hurri sanoi.

– Aika ylpeänä saan katsella, kun pojat painavat tuolla.

Raimo Eerola

Braxton Huggings paransi toisella puoliajalla "tuhat prosenttia".
Braxton Huggings paransi toisella puoliajalla "tuhat prosenttia".

Nihkeää oli yhä, mutta tulos oli tärkein

KTP:n kaikki kaikessa oli amerikkalaiskolmikko Greg Mangano – Joe Burton – Braxton Huggins, joka heitti yhteensä 79 pistettä.

Huggins sortui kuitenkin ensimmäisellä jaksolla perisyntiinsä – yksinyrittämiseen. Epäonnistumisten jälkeen suu alkoi käydä myös joukkuekavereille.

– Vähän jo mietittiin ensimmäisen puoliajan jälkeen, että pitääkö tässä jonkinlaisia uusia rotaatioita keksiä, mutta hän paransi tuhat prosenttia toisella puoliajalla, Lehtonen sanoi.

KTP:n esitys oli edelleen nihkeä, mutta tulos oli tällä kertaa tärkein.

– Sanoin viimeiseksi puoliajalla, että ymmärrättekö, että meidän koko kausi on nyt linjalla. Jos häviämme tämän pelin, niin meillä on pelkästään kovempia vastustajia vastassa ja meidän kausi on siinä. Hyvin jätkät siihen vastasivat. Lehtonen sanoi.

– Olemme tehneet koko ajan pieniä askeleita eteenpäin. Mutta jos olisimme hävinneet, ja olisin maanantaina tullut treeneihin, että hyvät jätkät – taas vähän parannettiin, niin se ei olisi mennyt enää läpi.

KTP huilaa nyt 12 päivää ennen runkosarjan neljän ottelun loppurutistusta. Niukasti pudotuspeliviivan alapuolella jatkava KTP kohtaa seuraavaksi Kauhajoen Karhubasketin kotonaan 24. helmikuuta.

Raimo Eerola

KTP:n pätkävalmentaja Jyri Lehtonen sai voiton ensi kauden työnantajastaan.
KTP:n pätkävalmentaja Jyri Lehtonen sai voiton ensi kauden työnantajastaan.

Ratkaisu:

Kouvojen upea taistelu ansaitsee kaiken suitsutuksen. Peli-ilo ja itseluottamus huokuvat kauas, mutta palkinto jäi sarjapisteiden muodossa saamatta. KTP punnersi amerikkalaiskolmikkonsa turvin väkisin rinnalle ja ohi.

Kentän tähti:

Greg Mangano kirjautti korkeimman teholukeman (47) Korisliigassa yli kolmeen kauteen! Keskimatkan kakkonen ei ole ehkä pitkässä juoksussa se varmin pistesampo, mutta nyt vaikeatkin heitot upposivat paikasta kuin paikasta. Saldona lopulta komeat 35 pistettä ja 15 levypalloa.

Tilasto ei valehtele:

Sarjan parhaisiin levypallojoukkueisiin lukeutuvan KTP:n piti olla levypalloissa ylivoimainen huomattavasti heiveröisempää Kouvoja vastaan. Kouvot johti levypalloatilastoa kuitenkin lähes koko ottelun ja KTP kiri tasoihin vasta loppuminuuteilla.

Korisliiga

KTP–Kouvot 101–95 (20–21, 18–25, 31–25, 32–24)

KTP: Gregory Mangano 35/15, Braxton Huggins 24/2/3 torjuntaa, Joseph Burton 20/11/8 syöttöä, Michael Pounds 7/2, Joonas Lehtoranta 6/5, Joni Herrala 5/0, Topias Kuukkanen 4/1, Emil Uotila 0/5.

Kouvot: Tuomas Hirvonen 20/3/8 syöttöä, Joel Mäntynen 18/6, Teemu Knihtinen 16/7, Severi Kaukiainen 14/1/9 syöttöä, Byron Zeigler 10/8, Ilmari Toikkanen 8/6, Oscar Storgård 3/1, Aapeli Syrjämäki 3/3, Vili Nyman 3/4.

Erotuomarit: Pekka Saros, Henri Hilke, Ariadna Chueca Moreno.