"Saavu ajoissa niin pääset varmasti matsiin" – KTP ja HP kasaavat koronaviruksen vuoksi katsomopalapeliä

KTP ja HP julkistivat katsomotilojen poikkeusjärjestelyt viikonlopun ensimmäisiin kotiotteluihinsa.

Jukka Lehtoranta

HP:n miesjoukkue harjoitteli tiistaina Vallikentällä. Katsomon kuppi-istuimiiin on merkitty oransseilla tarroilla sallitut istumapaikat.
HP:n miesjoukkue harjoitteli tiistaina Vallikentällä. Katsomon kuppi-istuimiiin on merkitty oransseilla tarroilla sallitut istumapaikat.

Sekä KTP:n että HP:n miesjoukkueet pelaavat lauantaina koronakauden ensimmäiset kotiottelunsa – ja se on teettänyt seuroilla töitä katsomopalapelin parissa. Arto Tolsa -areenalla ja Vallikentällä on pähkäilty optimiratkaisuja, joilla voitaisiin ottaa mahdollisimman paljon väkeä jalkapallon Ykkösen ja Ykköspesiksen katsomoihin – mutta silti valtiovallan asettamia kokoontumisrajoituksia noudattaen.

– Pitkään ja hartaasti tätä on mietitty ja yritetty huolella tehdä. Viimeinen WhatsApp-viesti tuli viime yönä kahden jälkeen, FC KTP:n tapahtumapäällikkö Matti Välimaa sanoi tiistaina iltapäivällä.

KTP on valmistautunut ottamaan katsomoihin maksimissaan 2 200 katsojaa. HP:llä tilaa on vallitsevassa poikkeustilanteessa korkeintaan 950 katsojalle.

Korona-ajan kokoontumisrajoituksia lievennettiin viimeksi juhannuksen jälkeen niin, että vaikka 500 hengen rajoitus on edelleen voimassa, se "voidaan ylittää tietyin poikkeuksin ulkotiloissa". KTP on toteuttanut poikkeusolosuhteet jakamalla katsomotilat viiteen maksimissaan 500 katsojan lohkoon. Jokaisella lohkolla on omat sisäänkäyntinsä, oheismyyntipalvelunsa ja wc-tilansa eikä lohkojen välillä voi kulkea kesken ottelutapahtuman.

HP:llä vastaavia katsomolohkoja ja sisäänkäyntejä on kolme.

Ei kiusaksi vaan turvaksi

Seurat korostavat, ettei erityisjärjestelyjä ole tehty katsojien kiusaksi vaan turvaksi.

– Ei ole tarkoitus olla ilkeitä vaan toimia niin, että saamme katsomot turvallisesti mahdollisimman täyteen, KTP:n Välimaa sanoo.

– Tärkein ohje on pysyä kotona, jos tuntee pienimpiäkään koronavirukseen viittaavia oireita.

Tämä on poikkeuksellista aikaa ja joudumme tekemään poikkeuksellisia ratkaisuja. — Matti Välimaa

Arto Tolsa -areenan pääkatsomossa katsojia ohjeistetaan istumaan vain joka toisella kuppi-istuimella. Aurinko- ja päätykatsomoissa tulee noudattaa vähintään metrin turvaväliä muihin katsojiin.

"Samaan perhekuntaan tai seurueeseen kuuluvat voivat istua vierekkäin, mutta muihin katsojiin on jätettävä aina yhden penkin tai vähintään metrin turvaväli", KTP:n poikkeusohjeissa sanotaan.

Vallikentällä sallitut istumapaikat on merkitty oranssilla tarroilla sekä kuppi-istuimilla varustettuihin katsomonosiin että kolmospuolen puukatsomoon.

6510826.jpg

"Vaikka unohtuisin Haka-Pirttiin..."

KTP ja HP kehottavat yleisöä saapumaan paikalle hyvissä ajoin. HP pyytää kausikortin tai yrityslipun omistajia olemaan paikalla 30 minuuttia ennen ottelun alkua. KTP haluaa kausikorttilaiset paikalle jo 45 minuuttia ennen alkuvihellystä. Sen jälkeen täyttämättömät paikat siirtyvät yleiseen myyntiin lippuluukulle.

45 minuutin sääntö koskee myös lippunsa ennakkomyynnistä ostaneita. Hämmennystä ehti herättää KTP:n verkkosivuilla tiistaina alkuiltaan asti ollut tieto, jonka mukaan "tämän (klo 15.15) jälkeen ennakkolippu on mitätön ja täyttämättömät paikat palautuvat avoimeen myyntiin lippuluukuille".

– En oikein ymmärrä, miten kertaalleen maksettu paikka voitaisiin vapauttaa yleiseen myyntiin, vaikka unohtuisin Haka-Pirttiin koko ottelun ajaksi, muuan lippunsa verkosta ostanut ihmetteli Kymen Sanomille.

Matti Välimaan mukaan ennakkoon ostetulla lipulla kyllä pääsee viime tingassakin sisään, mutta ei välttämättä enää siihen katsomolohkoon, johon lippu on ostettu.

– Jos se katsomo on ehditty myydä portilla loppuun, sitten ei pääse, Välimaa sanoo.

Jos tulee sen puoli tuntia ennen ottelun alkua niin varmasti pääsee sisään. — Marko Hovi

– Tämä on poikkeuksellista aikaa, ja joudumme tekemään poikkeuksellisia ratkaisuja. Kausikortteja on myyty yli tuhat, ja lisäksi firmoilla on yli 2 000 yksittäistä lippua, jotka ovat voimassa koko kesän. Emme voi etukäteen tietää kuinka moni näistä tulee milloinkin paikalle, emmekä voi jättää paikan päällä myytäviä lippuja turhan takia myymättä.

6510827.jpg

HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi toivoo, että katsojat ymmärtävät ja hyväksyvät erityisjärjestelyt. Ne ovat nykyisten näkymien mukaan voimassa heinäkuun loppuun. Sinä aikana sekä KTP että HP pelaavat kaksi kotiottelua.

HP:n kotiottelujen viime kauden yleisökeskiarvo oli 920 katsojaa. 950 pitäisi siis riittää, mutta Hovi myöntää, että periaatteessa on mahdollista, ettei kausikortillakaan pääse otteluun sisään, jos jättää saapumisen ihan viime tippaan.

– Kapasiteetti on 950, ja jos se on täynnä, niin sitten se on täynnä. Emme voi ruveta sooloilemaan, Hovi sanoo.

– Mutta jos tulee sen puoli tuntia ennen ottelun alkua niin varmasti pääsee sisään.

Entä jos ei tule, ei pääse ja menee järjestysmiehen edessä hermo?

– Sitten kannattaa ottaa yhteys minuun. Kyllä me sen jotenkin hyvitämme.

KTP–Musan Salama ja HP–Simon Kiri lauantaina 11.7. klo 16.

Lisätietoja poikkeusjärjestelyistä:

www.fcktp.fi ja www.haminanpalloilijat.net

Uusimmat uutiset