Kotkan SM-viesteille vihreää valoa – "Tuohan se harmaita hiuksia, kun pitää tehdä toisin, mutta on iso juttu, että pystytään ylipäänsä järjestämään"

Yleisurheilun SM-viestit voidaan juosta Kotkassa 12.–13. syyskuuta.

Jukka Lehtoranta

Karhulan keskuskentälle on remontin yhteydessä rakennettu myös kuntoportaat. Turussa asuva entinen kotkalainen Aapo Käki kävi sunnuntaina testaamassa niitä.
Karhulan keskuskentälle on remontin yhteydessä rakennettu myös kuntoportaat. Turussa asuva entinen kotkalainen Aapo Käki kävi sunnuntaina testaamassa niitä.

Yleisurheilun SM-viestit voidaan järjestää Kotkassa Karhulan keskuskentällä syyskuun puolivälissä. Kotkalaisseurat Karhulan Katajaiset ja Karhulan Urheilijat päättivät tiistaina yhdessä Suomen Urheiluliiton ja Kotkan kaupungin edustajien kanssa näyttää kisoille vihreää valoa.

SM-viestien järjestäminen oli ollut keväästä asti uhattuna koronavirustilanteen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi.

– Kokoontumisrajoitukset aiheuttavat erilaisia poikkeusjärjestelyitä muun muassa katsomoratkaisuihin ja urheilijoiden liikkumiseen liittyen. SM-viestit pystytään kuitenkin järjestämään suunniteltuna ajankohtana (12.–13.9.), uusia viranomaisten turvallisuusohjeita noudattaen, järjestäjien julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvosto on höllentänyt yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia useaan otteeseen alkukesän aikana. Juuri ennen juhannusta tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi, että elokuun alusta sallitaan yli 500 ihmisen tilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa "terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita noudattaen".

– Sen jälkeen meidän piti vielä Urheiluliiton kanssa selvittää millaisia poikkeusjärjestelyjä käytännön tasolla vaaditaan, Katajaisten puheenjohtaja ja SM-viestien johtaja Lauri Vuorinen sanoo.

– Turvallisuus ja vastuullisuus on kaikkien tärkein asia. Sen jälkeen tulee itse kilpailutoimintaan keskittyminen.

Jukka Lehtoranta

Karhulan keskuskentän remontti on viittä vaille valmis. Kenttä avautuu käyttäjille "aivan näinä päivinä"
Karhulan keskuskentän remontti on viittä vaille valmis. Kenttä avautuu käyttäjille "aivan näinä päivinä"

Lievennetytkin kokoontumisohjeet määräävät yhä noudattamaan turvaetäisyyksiä ja huolehtimaan hygieniasta. Karhulan keskuskentällä se tarkoittaa mm. ainoan katetun katsomon yleisömäärän rajoittamista.

– Kisaväkeä tullaan voimakkaasti ohjeistamaan, että kaikkien ei ole mahdollista istua pääkatsomossa, Vuorinen sanoo.

Jokaisen pitää ymmärtää, että elämme edelleen poikkeuksellisia aikoja. — Lauri Vuorinen

– Eli jos syyskuun puolivälissä sataa vettä, sitten täytyy pukeutua sen mukaisesti. Jokaisen pitää ymmärtää, että elämme edelleen poikkeuksellisia aikoja.

Järjestäjät kaavailivat jo ennen koronavirusta lisäkatsomoiden tuomista kisapaikalle. Nyt niille on entistä enemmän tarvetta.

SM-viestit tuovat Kotkaan tuhansia ihmisiä. Pelkästään urheilijoita odotetaan saapuvaksi 1 000–1 300, toimitsijoita 300–400 ja tv:n ja lehdistön väki siihen päälle.

– Jotta turvavälit pystytään ylläpitämään, joudumme toteuttamaan uudella tavalla myös esimerkiksi urheilijoiden kokoontumisalueen. Se on yleisurheilukisoissa tyypillisesti ruuhkaantumisen paikka, Vuorinen sanoo.

Hygienaan tullaan kiinnittämään huomiota mm. viestikapuloiden säännöllisellä desinfioinnilla.

Jukka Lehtoranta

SM-viestit on käyty Kotkassa viimeksi vuonna 1999, silloinkin Karhulan keskuskentällä.
SM-viestit on käyty Kotkassa viimeksi vuonna 1999, silloinkin Karhulan keskuskentällä.

Vuorinen myöntää, että pelko kisojen peruuntumisesta on ollut iso.

– Tuohan se harmaita hiuksia, kun pitää tehdä asioita toisin kuin on totuttu, mutta on iso juttu, että kisat ylipäänsä pystytään vastuullisesti järjestämään.

Karhulan keskuskenttä on ollut viime kesästä asti remontissa. SM-viestit olivat keskeisessä osassa, kun 800 000 euron korjausurakkaan päätettiin ryhtyä.

Remontti on nyt lähes valmis. Uusitun kentän avajaiskilpailut pidetään 16. heinäkuuta. Osallistumisensa ovat jo vahvistaneet kaupungin kirkkaimmat yleisurheilutähdet Krista Tervo, Tomas Wecksten ja Janette Hanski.