Kokemus merkittävässä roolissa - Ykköspesiksen loppuotteluiden avauksen ratkaisi 39-vuotias Jimi Heikkinen

Runkosarjan voitot eivät paljoa auttaneet Haminan Palloilijoita.

Jukka-Pekka Moilanen

HP:n ykköspalkinnon pokkasi Juha Leskinen.
HP:n ykköspalkinnon pokkasi Juha Leskinen.

Oulun Lippo vei viime vuoden kohtaamiset Haminan Palloilijoita vastaan. Tänä suvena oranssipaidat olivat runkosarjan molemmissa peleissä parempia. Lauantaina HP vieraili Oulussa Ykköspesiksen ensimmäisessä finaalissa ja ottelu päättyi kotijoukkueelle lukemin 2-0 (7-2, 4-2).

Ottelun Lipolle ratkaisi pelin syntymäpäiväsankari, vetreästi roolinsa hoitanut Jimi Heikkinen. Hän löi toisen jakson voittojuoksun oranssipaitojen kakkoskopparin ja entisen joukkuekaverinsa Roni Wahlin eteen suuntautuneella lyönnillä. Lipon toimitusjohtaja Mika Lähteenmäki kertoi taiston tauottua joukkueelta täytekakkukahvien olevan kiellossa vielä tässä vaiheessa kautta.

Vierailija aloitti ottelun pirteästi rakentaen joukkueensa ykköspalkitulle Juha Leskiselle ajolähdön. Se kuivui haavojen myötä kentän tyhjentymiseen. Kotijoukkue omalla vuorollaan sai yhtä lailla ajolähdön, joka ei sekään tuonut tulosta. Sen jälkeen Heikkinen kotiutti terävällä linjaan suuntautuneella iskulla avausjuoksun toisen konkarin Teemu Isokedon tuodessa.

Pian kotijoukkue lisäsi etumatkaa taitavalla ykkösrajanäpyllä. HP ei antautunut vaan kavensi toisessa vuorossa Leskisen sivalluksella ja Wahlin tuodessa. Seuraavassa vuorossa Lippo teki kaksi juoksua ja vierailija yhden. Kolmannessa vuorossa Lippo teki kolme juoksua kakkoskärjen pelaajien tuodessa juoksut ja jakson päätöslukemat 7-2.

"Ekalla jaksolla oltiin ihan unessa"

HP tuli tauolta pirteästi ja meni kahden juoksun johtoon.

– Eka jaksolla oltiin ihan unessa enkä tiedä mitä siinä oli, eikä ollut mitään jakoa. Toisella jaksolla aloitettiin kuten piti, jonka jälkeen kaveri löi hyvin, kommentoi kolme juoksua lyönyt HP:n ykköspalkittu Leskinen.

– Avausjaksolla vastustaja sai seitsemästä lyödystä kuusi kädestä. Toisella jaksolla annettiin anteeksiantamaton läpilyönti, murehti haminalaisjoukkueen pelinjohtaja Juho Kaikko. Kummankin katse suuntautui jo huomiseen.

Oululaiset tulivat kotonaan kannustuksen tuella tasoihin ja ohi. Lähes viisisataa superpesisottelua pelannut Heikkinen nostaa esille joukkueensa vahvaa kautta pelaavan lukkarin Miika Keski-Petäjän.

– Alkukaudesta olisi hävitty peli tuossa 0-2 asemassa, mutta Kuopio-sarjasta saatiin sitkeyttä ja koko porukalla lyötiin nyt hyvin. Tykkäsin paljon meidän lukkarimme pelistä”, kertoi Heikkinen hymy maireana.

Ikä tuo rauhaa

Pitkän linjan pelaajilla on tärkeä painoarvo joukkueiden sisällä. Molemmissa joukkueissa on paljon kokemusta kansallispelin parista.

– Totta kai se on etu. Onhan kaverillakin suurin piirtein kaikki pelannut superia. Kokemus auttaa kaikkeen. Nämä ovat yläpääpelejä, jos sinulla on näistä kokemusta, se auttaa, mietti Lipon pelinjohtaja Santeri Haipus.

– Joukkueessa on pitkään Haminassa pelanneita. He ovat olleet kovemmissakin paikoissa kuin Ykköspesiksen finaaleissa. Heillä on valtava merkitys ja vaikutusta ryhmähenkeen. He ovat hoitaneet leiviskänsä hyvin, kiitti Kaikko.

Nuorena vahvasti peleissä mukana elänyt Haipus suhtautuu ymmärtävästi kokemattomammilla pelaajillaan vahvaan tunnepeliin. Hänelle ikävuodet ovat tuoneet viuhkamiehen tehtäviin rauhaa.

– Ymmärrän hyvin reaktiot, sillä pelissä on kovat panokset. Välillä tulee tuomareiden kanssa häsläyksiä ynnä muuta. Sanotaan näin, että mieluummin yli- kuin alilautautuminen, jos tunnetta ei ole pelissä, silloin pelissä ei ole kunnolla mukana, Haipus päätti.

Joukkueiden matka Kymenlaaksoon tapahtuu eri tavoin. Lippo lentää lauantai-illan päätteeksi Helsinkiin yöpymään, mistä he jatkavat bussilla aamutreenien jälkeen Haminaan. Isäntien pitkä paluumatka menee bussilla takaisin kotiin.

Näin pelattiin

Ottelun ratkaisu: Lipon joukkueessa 39-vuotissyntymäpäiviä viettänyt Jimi Heikkinen löi joukkueensa voittojuoksun toisella jaksolla ja Haminan takaa-ajo viimeisessä vuoroparissa jäi olemattomaksi.

Kentän tähti: Heikkinen löi joukkueensa avausjuoksun ensimmäisellä jaksolla ja toisen jakson voittojuoksun.

Tilastot ei valehtele: Kolmostilanteet 16-8 ja kärkilyöntiprosentit 64-51 Oulun Lipolle.