Vilu unohtuu Juha Korhoselta kisatilanteessa — Avantouinnin MM-kilpailuissa jotkut yrittävät jäätää vastustajansa viivyttelemällä

Avanto- eli talviuinti kysyy kylmänkestävyyttä. Kotkalainen nelinkertainen MM-voittaja ei vielä ole lähtenyt 50 metriä pidemmille kilpamatkoille. Monet tulevat niiltä rannalle hypotermiassa.

Linda Varoma

Juha Korhosella on talviuinnin MM-kilpailuista neljä mestaruutta ja neljä hopeaa.
Juha Korhosella on talviuinnin MM-kilpailuista neljä mestaruutta ja neljä hopeaa.

Juha Korhonen arastelee Meriniemen avannon laidalla hieman enemmän kuin muut avantouimasilla olevat. Ehkä siinä on vähän show’ta mukana, mutta kyllä hän myöntää oikeasti palelevansa.

— Jokainen avantotreeni tuntuu kylmältä, mutta kisoissa kylmyyttä ei tunne samalla tavalla. Veressä on adrenaliinia ja kova keskittyminen päällä, Korhonen kertoo.

— Kun nousee ylös, on hitusen outo olo, mutta tilanne on niin hektinen ettei kylmyyttä osaa ajatella. Ihmettelee vain, että onpas varpaat valkoisina.

Iso allas, ei lätäkkö

Kotkalainen Korhonen, 55, on haalinut ikäsarjoissaan ison tukun avantouinnin SM-mitaleita. MM-kisoista hänellä on neljän mestaruutta ja neljä hopeaa. Tällä viikolla hän kilpailee MM-mitaleista Tallinnassa.

Korhonen puhuu itsekin kilpalajistaan ”avantouintina”, mutta korrektimpi termi taitaa olla ”talviuinti”.

— No joo, avanto mielletään lätäköksi. Kilpailuissa jäähän on tehty 25 metriä pitkä allas, jossa on kuusi kaksi metriä leveää rataa, sähköinen ajanotto ja katsomot rannalla, Korhonen kertoo.

Tallinnan kilpa-altaan lämmöksi hän arvelee +0,2 astetta. Turvallisuudesta huolehtivat sukeltajat, ja paikalla on myös ambulanssi. Ennen kisoja uimari allekirjoittaa paperin, jossa toteaa uivansa omalla vastuullaan.

Kovin rasti on 450 metrin uinti, jossa kilpailijat ovat vedessä jopa 10—15 minuuttia.

— Jotkut ovat hypotermiassa, ja heidät viedään kisan jälkeen lämpötelttaan ihan horkassa. Aika usein joku hitaimmista poimitaan pois kesken matkan, Korhonen kertoo.

Linda Varoma

Juha Korhonen käy Meriniemen avannossa kolmasti viikossa kehittämässä kylmänkestävyyttään.

Ei saa sukeltaa

Hän kehittää kylmänkestävyyttään avannossa kolmasti viikossa. Uimahallissa hän käy 3—5 kertaa viikossa.

Korhonen ui kilpaa myös lämpimässä altaassa. Talviuinti on melko lailla erilaista, joten sen tekniikkaa pitää harjoitella erikseen. Lähtö, maaliintulo ja käännökset ovat tärkeitä.

— Lähtö tapahtuu vedestä. Rintauinnissa ei saa sukeltaa, vaan otsan on oltava vedenpinnan yläpuolella. Mitä alempana, mutta sallitusti pystyy liu’uttamaan, sitä nopeammin pystyy uimaan. Riski hylkäämisestä on aina olemassa, Korhonen sanoo.

Hän tietää turvallisuussyihin perustuvan säännön hyvin, sillä vuoden 2012 MM-kilpailuissa ykkösenä maaliin tullut Korhonen sai 10 sekunnin aikasakon pään painamisesta veden alle.

Lajivalikoimassa ovat myös vapaa- ja perhosuinti.

Korhonen edustaa seuratasolla Tampereen Talviuimareita. Alla olevassa videossa vuoden 2014 SM-kilpailuiden 4 x 25 metrin rintauintiviesti, jossa Korhonen ui tamperelaisten avausosuuden.

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä linkistä.

Taktikko yrittää kangistaa muita

Äärikylmä elementti voi innostaa taktikointiin. Ei ole tavatonta, että joku yrittää hidastella veteenmenossa ja saada kilpakumppaninsa olemaan jäissä itseään kauemmin.

Korhonen ei sellaista harrasta.

— SM-kisoissa on aina sovittu, että veteen mennään yhtä aikaa ja ripeästi. MM-kisoissa on kaiken maailman viheltäjiä, Korhonen naurahtaa.

— Viisikin ylimääräistä sekuntia 0-asteisessa vedessä vaikuttavat lihaksistoon.

Esimerkiksi 50 metrin rintauinnissa vedessä ollaan yhteensä 50—60 sekuntia. Itse uinnin osalta MM-mitalivauhti voisi olla 38 sekunnin luokkaa.

Toistaiseksi Korhonen ei ole kiinnostunut 50 metriä pidemmistä matkoista. MM-kisoihin on lajin kasvamisen myötä lisätty myös 100 ja 200 metrin matkoja.

— Ehkä joskus tulevaisuudessa, jos innostun, voisin kokeilla 100 metriä. Kylmänkestävyyttä pitäisi treenata nykyistä enemmän.

Linda Varoma

Juha Korhonen pulahti jäiden keskelle viime perjantaina Meriniemessä.

"Joku Juha Korhonen ui kovempaa"

Korhosen talviuntiura alkoi vuonna 2005. Korhonen istuskeli avantopulahduksen jälkeen Meriniemen saunassa, kun lauteilla tuli puhetta avantouinnin SM-kisoista.

— Etkös sinä ole uimari, lähde sinne, minulle sanottiin ja kerrottiin, että Kotkasta on käyty kisoissa, Korhonen muistelee.

Korhonen lähti. Hänen sarjassaan oli viitisenkymmentä uimaria. Koska hänellä ei ollut aiempaa kisakokemusta, hän ui alkupään erässä. Edellisvuoden menestyjät uivat viimeisessä erässä.

— Viimeisen erän jälkeen siellä tuuleteltiin. Sitten kuului, kun selostajan mikrofonin vieressä sanottiin, että ”täällä on joku Juha Korhonen uinut vielä kovempaa”, Korhonen kertoo.

Se oli hänen ensimmäinen Suomen mestaruutensa.

Tallinnaan 1300 uimaria

Tallinnan MM-kisoissa tällä viikolla Korhonen ui viisi henkilökohtaista matkaa ja kaksi viestiä 50—59-vuotiaiden sarjassa. Hänellä on takanaan neljän vuoden kisatauko.

— Hauska nähdä, kuinka kovasti muualla on treenattu. Tavoitteena on, että jotakin (mitaleita) saisin.

Aiemmin MM-kisoista on selvitty kolmessa tai neljässä päivässä. Uusien lajien ja kasvavan kiinnostuksen myötä tällä viikolla uidaan tiistaista lauantaihin.

— Osallistujia tulee vajaat 1 300 noin 35:stä maasta, Korhonen tietää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.