Onnettoman ja ponnettoman HP:n on keksittävä jotain ennen pudotuspelejä — Oulussa sydän oli mukana vasta toisella jaksolla

Vaihtolyöjien ja hyvien juoksijoiden puute rassaavat neljä ottelua putkeen hävinneitä haminalaisia.

Ella Karttunen

Lukkari Matias Hangasmaa harmitteli HP:n kehnoa alkua Oulussa.
Lukkari Matias Hangasmaa harmitteli HP:n kehnoa alkua Oulussa.

Ei tuolla pelillä mennä pitkälle Ykköspesiksen välierissä. Haminan Palloilijat ajautui lauantaina Oulun Lipon vieraana neljän ottelun tappioputkeen ja menetti ainakin hetkeksi runkosarjan kakkossijan railakkaasti lyöneille oululaisille.

Juurisyy huonolle vireelle löytyy onnettomasta sisäpelistä, ja helpoin selitys sille on avainpelaajien poissaoloissa.

— Parempaan pitäisi pystyä, oli käytettävissä mitkä miehet tahansa. Olisi hölmöä ruveta selittelemään, HP:n pelinjohtaja Juho Kaikko alleviivasi.

On pakko alkaa pelata paremmin, tai lähdemme heti lauluun 3—0. — Juho Kaikko

”Muutamien pitäisi kurkata, mitä peilistä näkyy”

Mutta kun lyöjänumerot 2—4 ovat sivussa, tilanteiden rakentelu on vaikeaa. Vaihtolyöjien ja nopeiden jalkojen puute rassaavat HP:ta nyt pahasti.

Samalla poissaolot heijastuvat ulkopelissä etenkin polttolinjaan, jonka kokoonpano on elänyt viime aikoina liikaa. Vaihtoehtojen puutteessa Joona Mäkelä luuti kakkospolttajana, vaikka ei ole täydessä pelikunnossa.

— Muutamien pelaajien pitäisi silti kurkata, mitä peilistä näkyy, pelinjohtaja sanoi.

Loukkaantuneiden Henri Heikkilän ja Otso Mäkelän lisäksi Juha Toikka on kahden pelin vierasviikonlopusta sivussa henkilökohtaisten syiden takia. Sunnuntaina HP:n retkue karauttaa Lapin puolelle, jossa vastassa on putoamista vastaan kamppaileva Simon Kiri.

— Turha nyt on tuijotella vastustajaa, isoin juttu tässä on oman pelin kehittäminen. Pudotuspelit tulevat nopeasti vastaan, ja on pakko alkaa pelata paremmin, tai lähdemme heti lauluun 3—0, Kaikko totesi.

Kohonen kiusasi

HP:n Ville Lantiainen meni kärkenä hyvin kentälle, mutta saattelutehtävät ja muu eteneminen menivät joukkueelta mönkään. HP sai rakenneltua Oulussa vain viisi kolmostilannetta, joista syntyi kaksi kosmeettista kavennusta Ville Harjun ja Veeti Lankisen lyönneillä.

Oulun lukkarilegenda Toni Kohonen sai avausjaksolla vähän turhankin tukevan otteen HP:n sisäpelistä, mutta tuskin HP täysin Kohoseen kaatui.

— Ensimmäisen jakson hölmöilimme Kohosen kanssa, mutta esimerkiksi kotiottelussamme pelasimme hyvin häntä vastaan ja saimme vääriä pois, Kaikko vertasi.

Kammottava alku

Surkea alku antoi mollivoittoisen sävelkulun ensimmäiselle jaksolle.

Oulu täräytti heti alkuunsa HP:lle luun kurkkuun ja takoi ensimmäisessä sisävuorossaan kuusi juoksua. Kaikki lähti Oskari Salmelan kakkospuolen läpilyönnistä, joka tuotti 1+1 juoksua.

— Kammottava alku. Annoimme läpärit siinä, eikä meistä ollut enää sen jälkeen vastusta Oululle. Onneksi saimme toisella jaksolla ulkopelimme kondikseen, HP:n lukkari Matias Hangasmaa sanoi.

— Kyllähän tuollainen alku latistaa peliä. Joukkueelle tuli varmasti mieleen, että ei kai taas, Kaikko sanoi.

Pomppu jätettiin koppiin

Tauon jälkeen pukukopista tuli HP, joka olisi voinut kyseenalaistaa sarjapisteiden osoitteen Oulussa tosissaan. Kotijoukkue sai jakson voittojuoksun onnekkaasti kolmannen vuoroparin tasoittavalla, kun kakkospuolen lyönti ei pysynyt polttolinjassa räpylässä.

— Toisella jaksolla pelaajilla oli sydän mukana, kyllä tuollainen parannus lähtee jokaisesta itsestään, Kaikko sanoi.

Parantuneen ulkopelin lisäksi HP lopetti pompulla vaihtamisen toisella jaksolla ja sai pari paikkaa juoksun lyömiseen.

Nuori jokeri Jere Heikkilä sai purkaa tauon jälkeen ykköstilannetta ja ansaitsi kehut pelinjohtajalta.

Sunnuntaina Oulun-kiusaaja Simo

Oulu kiilasi sarjataulukossa HP:n ohi toiseksi, mutta yhden ottelun vähemmän pelanneella HP:lla toinen sija on vielä omissa käsissä.

HP:n tämän päivän vastus Simo yllätti viimeksi Oulun, joten aivan tusinaporukasta ei ole kysymys.

— Se tappio herätti meidän huomaamaan, että kaikki nappulat eivät ole kohdallaan, Oululle 8/10 kärkilyöntiä nakuttanut Tapio Salo sanoi.

Kohonen kuritti HP:ta neljällä lyödyllä, Ari Lankinen, Jussi Partanen ja Markus Lehtiniemi iskivät kaksi juoksua mieheen Oulun 24 kolmostilanteesta.