Hyväkään heittäjä ei onnistu aina – Elena Melton tasoittava vapaaheitto meni ohi, ja PeKa koki Espoossa yllätystappion

"Taistelimme, eikä meitä tässä voi yrityksen puutteesta syyttää", valmentaja Roope Mäkelä sanoi.

Jukka Lehtoranta

Elena Melto on naisten korisliigan parhaita vapaaheittäjiä, mutta aina ei uppoa parhailtakaan.
Elena Melto on naisten korisliigan parhaita vapaaheittäjiä, mutta aina ei uppoa parhailtakaan.

Vaikka naisten korisliigan kärkijoukkua PeKa hallitsi pitkään peliä Espoonlahden urheiluhallissa ja johti peliä kaikilla neljänneksillä vähintään kahdeksalla pisteellä, EBT ei antanut periksi. Kotijoukkue nousi kaksi minuuttia ennen loppua johtoon Ulriikka Nuolikosken (17/3) kolmosella.

Loppuminuuteista syntyi kunnon jännitysnäytelmä. Carly Boag (10/8) vei EBT:n jo viiden pisteen johtoon, mutta Zykira Lewis (13/6) kavensi eron kolmeen ja muutama sekunti myöhemmin riistonsa jälkeen enää yhteen pisteeseen. Toisessa päässä EBT:n Hannah Little (18/18) upotti toisen kahdesta vaparistaan.

PeKalle jäi yhdeksän sekuntia aikaa tasoittaa kahden pisteen ero. Elena Meltoa rikottiin puoli sekuntia ennen loppusummeria korinalustilanteessa, mutta vapaaheitoista jälkimmäinen meni ohi. Loppulukemat kirjattiin EBT:n hyväksi 77–76 (27–32).

PeKan valmentaja Roope Mäkelä oli tyytyväinen taisteluun, mutta totesi, että niin puolustukseen kuin heittopeliinkin jäi parannettavaa.

– Tasainen, kova vääntö. Kauheasti ei tullut onnistumisia eikä pallon liike ollut sitä, mitä se on parhaimmillaan. Taistelimme, eikä meitä tässä voi yrityksen puutteesta syyttää, Mäkelä sanoi.

– Hyökkäyksemme meni vähän väkisin puurtamiseksi, se on usein iloisemman näköistä. Lopussa oli hienoa taistelua, mutta jos heitto ei mene, se ei mene. Puolustuksemme on viime aikoina parantunut, mutta tänään toisella puoliajalla se ei toiminut.

Kahdeksan pelaajaa ehjänä

Mutta ei mitään selittelyä, olimme kyllä voitossa kiinni. — Roope Mäkelä

Kotkalaiset olivat liikkeellä kahdeksan pelaajan kokoonpanolla, mutta Mäkelä ei halunnut pelaajapulasta valittaa.

– Meiltä tippui kokoonpanon isosta päästä eilen Latifa Amzil ja tänään Minna Sten, niin Rice joutui pelaamaan 39 minuuttia. Meillähän on se onni, että usein loppuvaiheessa isot pelaajamme ovat vähän tuoreempia.

– Mutta ei mitään selittelyä, olimme kyllä voitossa kiinni.

EBT saa huippuvahvistuksen

EBT:n Niko Hellman oli tietysti iloinen sarjakärjen kaatamisesta keskellä hiukan alavireistä kautta, kun aggressiivinen pelitapa tuotti tulosta.

– Olimme hyvin työteliäitä puolustuksessa. Koko kauden olemme yrittäneet juosta kovaa ylös, hyökätä heti ja heittää rohkeasti, kun ei meillä ehkä ole niin paljon taitoa kuin monilla muilla joukkueilla.

Pudotuspelejä ajatellen PeKa on tappiosta huolimatta Kouvottarien edellä, jos joukkueet päätyvät sarjassa tasapisteisiin. EBT:stä puolestaan voi tulla pudotuspelien yllättäjä, sillä joukkueeseen on liittynyt kolmanneksi vahvistukseksi entinen WNBA-pelaaja Irina Orekhova, joka tehnee debyyttinsä Naisten Korisliigassa lähiaikoina.

Näin pelattiin

Ratkaisu:

PeKalla oli tilaisuus viedä peli jatkoajalle, mutta urallaan yli 80 prosentin vapaaheittäjän Elena Melton toinen vapari ei osunut puoli sekuntia ennen loppua.

Kentän tähti:

EBT:n Hannah Little raatoi täydet 40 peliminuuttia. Puolustuspäässä hän taisteli niin Zykera Ricea kuin Elena Meltoakin vastaan ja vei silti 18 levyriä.

Tilasto ei valehtele:

Päätösneljänneksellä EBT osui viidesti kahdeksasta kolmosyrityksestään ja kiri kymmenen pisteen eron kiinni, kun PeKan kahdeksasta yrityksestä upposi vain kaksi.