Tennis on vienyt kotkalaista Ella Haavistoa, 15, ympäri Suomea ja maailmaa — Ville-Petteri Ahti eteni välieriin SM-kisoissa

Nuorten huippuryhmään kuuluva Ella Haavisto alkaa olla harvinainen vieras vanhassa kotihallissaan Kotkan Ruonalassa. Hän pelaa nykyään enemmän ulkomailla kuin Suomessa.

Antti Kaarto

Ella Haavisto kurkisteli oman ottelunsa jälkeen Kotkan tennishallin pääkentälle.

Ella Haavisto, 15, on järjestänyt elämäänsä tenniksen ehdoilla jo vuosia.

Hän muutti Kotkasta 12-vuotiaana Helsinkiin, missä harjoitteli Jarkko Nieminen Tennis Academyssa.

Puolitoista vuotta sitten matka jatkui Tampereelle, ja täksi kaudeksi hän siirtyi seuratasollakin Smash-Kotkan edustajasta Tampereen Tennisseuran pelaajaksi.

— Tampereella on hyvät harjoitusolosuhteet ja paljon hyviä treenikavereita ja sparraajia, Haavisto perustelee.

Kotkassa parhaillaan käytävät sisäkenttien SM-kisat ovat hyvä esimerkki Tampereen naistenniksen nykymenosta. Naisten kaksinpelin välierissä on kaksi pelaajaa Tampereelta ja kaksi Helsingin Verkkopalloseurasta.

Maailmanlistan 84:s katkaisi tien

Haaviston kaksinpelitie katkesi sunnuntaiaamuna, kun HVS:n Anastasia Kulikova, 17, oli parempi lukemin 6—4, 6—0.

Kulikova on SM-turnauksen ennakkosuosikkeja. Venäläinen, mutta viisi vuotta Suomessa harjoitellut ja SM-kelpoisuuden saanut Kulikova on tyttöjen (18-vuotiaat ja nuoremmat) maailmanlistalla sijalla 84.

— Oli kyllä kova vastus. Lyö kovaa ja pystyy pitämään pelin hyvin kontrollissa. Omakin pelini tuntui hyvältä ja intensiteetti pysyi, Haavisto luonnehti kohtaamista.

Haavisto saa Kulikovasta revanssin, sillä hän selvitti tiensä naisten nelinpelin finaaliin yhdessä TaTS-seurakaverinsa Milka-Emilia Pasasen kanssa. Vastaan tulevat maanantaina Kulikova ja Emma Laine.

Tavoitteena grand slam -turnaus

Kaksi vuotta Kulikovaa nuorempi Haavisto on tyttöjen maailmanlistalla sijalla 416. Suomen 15-vuotiaiden ykköspelaaja kiertää ahkerasti kansainvälisiä junioriturnauksia.

— Pelaan enemmän ulkomailla kuin Suomessa, keskimäärin pari kertaa kuukaudessa. Tavoitteenani on päästä juniorien grand slam -turnaukseen, Haavisto sanoo.

Haaviston vanha seurakaveri Smash-Kotkasta, haminalaissyntyinen Oona Orpana, 16, selviytyi kesällä tyttöjen pääsarjaan Wimbledonissa.

Molemmat kuuluvat Tennisliiton 18-vuotiaiden huippuryhmään, jossa ei muita tyttöjä sitten olekaan.

Kesällä Haavisto eteni ulkokenttien SM-turnauksessa sijoittamattomana pelaajana naisten välieriin. Lisäksi hän pokkasi 21-vuotiaiden SM-kultaa.

Koulua pari tuntia päivässä

Tennis ulkomaanreissuineen määrittelee Haaviston elämää. Tamperelaisen Sammon koulun yhdeksäsluokkalaisella on oma opintosuunnitelma, joka vaatii itsekuria.

— Minulla on harjoitukset joka aamu. Olen koulussa ehkä pari tuntia päivässä ja opiskelen todella paljon itsenäisesti. Koulu sujuu hyvin, Haavisto kertoo.

Peruskoulu loppuu keväällä, ja Haavistolla on perheineen jälleen miettimisen paikka.

— Aion mennä lukioon, mutta pitää miettiä, pitäisinkö yhden välivuoden. Jos panostaisi kaiken tennikseen vuodeksi, ei tarvitsisi stressata muusta.

Saatko itse päättää, vai päättävätkö vanhemmat?

— Yhdessä päätetään, Haavisto sanoo.

Ahti kohtaa Kiisken

Isoveli oli pikkuveljeä etevämpi SM-kisojen täyskotkalaisessa miesten puolivälierässä. Smash-Kotkan Ville-Petteri Ahti kukisti Vesa Ahdin 6—3, 6—3.

— Ei ollut helppo ottelu, eikä ole ikinä helppoa pelata omaa veljeä vastaan. Rutiini ja varmuus ratkaisivat ottelun minulle, Ville-Petteri Ahti sanoi.

SM-välierässä Ahti saa vastaansa Tampereen Tennisseuran Lauri Kiisken, joka on sijoitettu turnauksen ykköseksi.

Kiiski, 37, on entinen ammattilaispelaaja, joka lopetti kisojen kiertämisen reilut 10 vuotta sitten. Kotimaan kentillä peli maistuu, ja Kiiski on Ahdille, 22, tuttu vastustaja.

— Olemme pelanneet paljon vastakkain ja kumpikin on voittanut useamman kerran. Tunnemme toistemme pelitavan hyvin. Se, kumpi onnistuu taktiikassaan, voittaa. Minulla on jo suunnitelma valmiina, ja niin on varmasti Laurillakin, Ahti ennakoi.

Ahdin ja Kiisken ottelu pelataan maanantaina noin kello 15, aikaisintaan kello 13.30 alkavan toisen välierän jälkeen.

Nelinpeleissä kotkalaisfinalisteja

Nelinpelissä Ahti eteni jo finaaliin voittamalla yhdessä turkulaisen Leevi Säätelän kanssa TCT:n Jason Sormusen ja Smashin Hermanni Tiaisen 6—3, 2—6, 10—3.

Toista veljeskohtaamista ei Kotkassa nähdä, sillä Valtteri Ahti ja Vesa Ahti hävisivät toisessa välierässä kaksikolle Harri HeliövaaraRoope Kailaheimo. Sata-Tennistä edustavan parin voittolukemat olivat 6—0, 6—1.

Vesa Ahti ja Venla Ahti etenivät sekanelinpelin finaaliin. Vastaan tulevat Harri Heliövaara ja Emma Laine.