Virolahtelaisen ratsukon uusittu vapaaohjelma onnistui heti avauskilpailussa — "Oli mahtavaa huomata, että se meni täysin nappiin"

Katja Kuokka ratsasti Hessin Leevillä Suomenhevosderbyn voittoon ennätyspisteillään. Ratsukko on ollut yhdessä 13 vuotta ja kisavuosia on vielä edessä.

Anna-Kaisa Rantalainen

Katja Kuokka ja Hessin Leevi Ypäjällä palkintojenjaon jälkeen.
Katja Kuokka ja Hessin Leevi Ypäjällä palkintojenjaon jälkeen.

Kaakon ratsastajia edustava virolahtelainen Katja Kuokka ratsasti viime viikonloppuna Ypäjällä Suomenhevosderbyn voittoon. Kisa koostui kahdesta osakilpailuista, joista molemmista Kuokka keräsi ennätyspisteensä.

Ensimmäisen osakilpailun perusradasta irtosi tulos 71,172. Kürista, eli vapaaohjelmasta musiikin tahtiin kertyi 73,500 prosenttia maksimipisteistä.

Tavoitteita ja kehitettävää riittää vielä. — Katja Kuokka

Kuokka voitti molemmat osakilpailut, ja nousi näin ollen kirkkaasti kokonaiskilpailun voittoon.

— Talven aikana ollaan treenattu paljon ja tehty myös pieniä muutoksia. Erityisesti olemme keskittyneet herkkyyden kehittämiseen ja täsmällisyyteen. Nyt olemme myös vaihtaneet ratsastukseen käyttöön nivelkuolaimen, Kuokka kertoo.

Kuokka osallistui kilpailuun luotto-Suomenhevosellaan Hessin Leevillä, jonka kanssa yhteistä matkaa on takana jo mittavat 13 vuotta. Yhteistyö parivaljakolla on ollut varsin hedelmällistä. Meriittilistalla on jo kaksi kouluratsastuksen SM-pronssia ja yksi hallimestaruus.

— Edellisten vuosien mitaleita on nyt lähdetty kirkastamaan. Yhtenä suurimpana muutoksena on uusi kür-ohjelma, johon tein kokonaan uuden musiikin ja koreografian. Venytimme kisakauden avausta tarkoituksella vasta Ypäjän kisoihin, jossa teimme vapaaohjelman kisatilanteessa vasta ensimmäistä kertaa. Oli mahtavaa huomata, että se meni täysin nappiin, Kuokka iloitsee.

Apuna fysioterapeutti ja psyykkinen valmennus

Myös Kuokka itse on nostanut tasoaan ratsastajana systemaattisesti viime syksystä lähtien. Kuokan päävalmentaja ratsastuksen osalta toimii alan huippunimi Stella Hagelstam, jonka kanssa valmennussuhde on jatkunut jo viimeisen seitsemän vuoden ajan.

Hagelstamin rinnalle Kuokka on palkannut nyt myös fysioterapeutin ja henkisen valmentajan.

— Syksystä asti fysioterapeutti on tehnyt kuntoni eteen töitä. Vuodenvaihteessa palkkasin itselleni myös henkisen valmentajan, joka vastaa psyykkisen puolen kehittämistä. Ratsastus on lajina kokonaisvaltaista ja kaikkien osa-alueiden tulee toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Jalostusori Leevillä on Kuokan arvion mukaan vielä useita kisavuosia edessään, ja urheilullinen ratsukko on nyt parhaassa kisaiässä. Parivaljakolta on lupa odottaa menestystä ensi kuussa pidettävistä kouluratsastuksen SM-kisoista Lappeenrannassa, mutta nälkää riittää vielä myös avoimen vaativan luokan kilpailuihin.

— Levollisin mielin lähdemme SM-kisoihin onnistuneen Finnderbyn jälkeen ja toivottavasti hyvä vireemme jatkuu sielläkin. Suomenhevosrodun kilpailuissa menestystä on tullut lajin arvostetuimmissa kisoissa, mutta tavoitteita ja kehitettävää riittää vielä. Leevi on jo ottanut osaa kuluneina vuosina puoliveristen hevosten vaativan tason kouluratsastuskilpailuihin, joissa ei yleensä Suomenhevosia juuri näe.

Onnistuneen kisakauden avauksen jälkeen sekä ratsastaja, että ratsukko makustelevat kovan työn tuloksia ennen seuraaviin koitoksiin siirtymistä.

— Nyt on ollut mukava nauttia hetken aikaa ansaituista tuloksista ennen taas paluuta arjen ja treenaamiseen pariin, hyväntuulinen Kuokka päättää.

Kouluratsastuksen SM-kilpailut järjestetään 11.–14.7. Lappeenrannassa.

Uusimmat uutiset