Kotka Eaglesin Akeem Foster ei staraile Suomen ykkösdivarissa — ”Tämä oli huonoin ottelumme”, hän sanoi murskavoiton jälkeen

Isoa CFL-liigaa pelannut kanadalainen viihtyy Kotkassa. Bensaa oli tankissa välivuoden jälkeen, joten Foster suuntasi ”mini-Kanadaan”.

Ella Karttunen

Akeem Foster pyyhälsi Bouncersia vastaan pallon kanssa ainakin yhden 50 jaardin pyrähdyksen. Maaleja syntyi yksi, kauden saldo on nyt seitsemän.
Akeem Foster pyyhälsi Bouncersia vastaan pallon kanssa ainakin yhden 50 jaardin pyrähdyksen. Maaleja syntyi yksi, kauden saldo on nyt seitsemän.

Kotka Eaglesille ei ole vielä löytynyt pysäyttäjää amerikkalaisen jalkapallon 1. divisioonassa. Viiden joukkueen runkosarja on neljän kierroksen jälkeen puolivälissä, ja Eagles on voittanut kaikki neljä otteluaan.

Lauantaina Eagles takoi kauden suurimmat pisteensä voittamalla kaikki ottelunsa hävinneen Mikkeli Bouncersin Karhulassa 67—28 (28—8). Rökälevoitosta huolimatta ainakaan Eaglesin kanadalaispelaaja Akeem Foster ei kiljunut riemusta.

— Haluatko rehellisen mielipiteeni? Tämä oli huonoin ottelumme. Olimme huolimattomia. Vastustaja pelasi kovaa, he olivat todellisia rakkikoiria. Nälkäisiä koiria! Emme voi tällä tavalla vajota vastustajan tasolle, Foster sanaili.

Kotkalaisten päävalmentaja-pelinrakentaja Niclas Carpelan oli samoilla poluilla.

— Tiedostimme etukäteen, että suursuosikkina on vaikea pelata, kun motivaatio ei välttämättä ole ihan kohdallaan. Kun tietää voittavansa, peli menee helposti löysäilyksi, mutta hoidimme pakkovoiton itsellemme, Carpelan sanoi.

Touchdownien makuun pääsi useampikin pelaaja. Kaksi maalia merkittiin Luis De Las Herasille, Patrik Thessleffille ja Niko Hannulalle. Ville Naumanen, Akeem Foster, Jani Heinisalo ja Yusufa Lehtinen tuulettivat yhtä maalia mieheen.

— Thesleff oli puolustuksessakin hyvä. Hyökkäyksessä oli onnistujia tasaisesti. Erikseen haluan mainita ensimmäistä kauttaan pelaavan keskushyökkääjän ja potkaisijan Atte-Matias Jokisen. Tosi ennakkoluulotonta peliä häneltä, Carpelan kehui.

Kova alku yllätys

Päävalmentajan mielestä kausi on alkanut paremmin kuin hän uskalsi odottaa, vaikka divarin taso ei olekaan Wolverinesin nousun jälkeen aivan viime vuoden tasolla.

— Tiesin, että meillä on hyvä jengi, mutta se on ollut yllätys, että olemme antaneet muille näin paljon takkiin.

— Toinen kierros tulee olemaan tiukempi. Pori on jo hankkinut ulkomaalaisvahvistuksia ja (länsiuusimaalainen) UNC hankkii myös, Carpelan tiesi.

Tällä hetkellä kiinnostaa vain mestaruus

Eaglesin ei tarvitse vahvistuksia hankkia tai vaihtaa. Meksikolais-espanjalainen De Las Heras ja amerikkalainen Kaleb Wezdenko ovat tutun kovia jo viime kauden Eaglesista. Myös uusi mies Akeem Foster on täyttänyt pelikenkänsä.

Laitahyökkääjä Foster, 32, on pelannut vuosina 2010—14 viisi kautta Kanadan CFL-liigassa, mikä ei ole mikään pikkusarja. Olikin melkoinen yllätys, että Foster tuli Suomen ykkösdivariin ja Kotkaan.

Hänellä on takanaan välivuosi peleistä.

— Olin vain kotona, ja tunsin, että minulla on bensaa vielä tankissa. ”Nesi” (Carpelan) antoi ystävällisesti minulle mahdollisuuden, Foster itse sanoi.

— Pystyn pelaamaan vielä pari vuotta, täällä Suomessa tai jossain muualla. Tällä hetkellä haluan vain sen isoimman palkinnon eli (divisioonan) mestaruuden. Mutta paljon on vielä tekemistä, Foster sanoi viitaten Bouncers-esitykseen.

Pelaajat kuin veljiä

Foster kertoo viihtyneensä Eaglesissa hyvin. Kehonkielestä päätellen kyse ei ole kohteliaisuuspuheesta, sen verran usein pelaajan naama oli ottelun aikana virneessä.

— Rakastan Suomea. Tämä on kuin mini-Kanada, ihan samanlaista kuin siellä päin Kanadaa, mistä olen kotoisin. Opiskelin pienessä yliopistossa, joka oli ihan Kotkan tapaisessa kaupungissa.

— Olen tuntenut itseni todella tervetulleeksi. Pelikaverit ovat ihan uskomattomia, kuin veljiäni.

Touchdowneja hänellä on neljän matsin jälkeen seitsemän.

Tiimipelaaja, joka ei staraile

Carpelanin mukaan joukkue sai Fosterissa vielä odotuksiakin paremman paketin.

— Hän on ulottuva laitahyökkääjää, joka hakee pallot korkealta. Juuri sitä, mitä halusimmekin. Ja persoonana saimme enemmänkin kuin odotin. Moni tuon tason pelaaja voisi olla täällä aika ylimielinen, mutta Foster on tiimipelaaja, joka ei staraile, Carpelan kehuu.

Ensi lauantaina Eagles aloittaa runkosarjan toisen kierroksen East City Giantsin vieraana. Kahden viikon päästä Puistolan kentälle saapuu Pori Bears.