Jukolan viesti siirtyy ensi vuoteen – "Jaksamme odottaa yhden vuoden lisää", rovaniemeläiset sanovat

Maailman suurin suunnistustapahtuma peruuntui ensimmäisen kerran 72-vuotiaan historiansa aikana.

arkistokuva/Riitta Ketola

Jukolan viestikin siirtyy koronaepidemian tieltä.
Jukolan viestikin siirtyy koronaepidemian tieltä.

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti siirtyy koronaviruspandemian takia vuodella. Napapiiri-Jukola järjestetään 19.–20. kesäkuuta 2021 Rovaniemellä.

Alun perin Napapiiri-Jukola oli tarkoitus järjestää Rovaniemellä tänä vuonna 13.–14. kesäkuuta. Siirrosta päättivät järjestävä seura Ounasvaaran Hiihtoseura, Jukolan viestin johtoryhmä ja Suomen Suunnistusliitto.

Jukolan viesti juostiin ensimmäisen kerran vuonna 1949. Tätä ennen sitä ei ole kertaakaan tarvinnut peruuttaa.

Elokuu olisi ollut liian suuri riski

Ounasvaaran Hiihtoseura aloitti koronavaaran takia valmistelut viestin siirtämisestä tämän vuoden elokuulle. Seura kuitenkin lopulta katsoi, että oli liian suuri riski yrittää lykätä tapahtumaa elokuulle.

– Suunnittelun edetessä totesimme, että elokuuhun liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä, joten päätimme siirtää Jukolan viestin järjestelyt ensi vuodelle, kertoo Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen tiedotteessa.

– Ennen päätöstä kävimme tiivistä keskustelua eri tahojen kanssa ja sovimme esimerkiksi tulevien vuosien järjestäjien kanssa myös heidän järjestelyoikeuksiensa siirrosta vuodella. Selvitimme perusteellisesti kaikki mahdolliset vaihtoehdot ennen kuin päätimme siirrosta. Päätös oli yksimielinen, Sihvonen kuvailee.

Viime vuonna Jukolan viesti järjestettiin Pirkanmaalla Kangasalla. Tapahtumaan osallistui ennätysmäiset 20 592 suunnistajaa.

"Jaksamme odottaa"

Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila korostaa, että Ounasvaaran Hiihtoseuralla oli täydet valmiudet järjestää Napapiiri-Jukola onnistuneesti kesäkuussa 2020. Seura katsoi, että oli liian suuri riski yrittää siirtää tapahtumaa elokuulle koronapandemian vuoksi.

Anttilan mukaan elokuuhun siirtämisellä Napapiiri-Jukola olisi myös menettänyt yöttömän yön luonteensa. Lisäksi kotimaisten ja ulkomaalaisten joukkueiden määrä olisi vähentynyt.

– Tätä seura ei tietenkään halunnut. Neljänkymmenen vuoden odotuksen jälkeen jaksamme odottaa yhden vuoden lisää, Anttila sanoo.

Ilmoittautuneiden joukkueiden ilmoittautumiset siirtyvät vuoteen 2021, sillä Napapiiri-Jukola pitää ilmoittautumiset ja osanottomaksut voimassa.

Uusien ilmoittautumisten määräajoista tiedotetaan myöhemmin, ja tiedot päivitetään muun muassa tapahtuman internetsivuilla olevaan kilpailukutsuun.