Haminalainen tuplamaailmanmestari Aleksi Leppä saa tavoitella olympiapaikkaa Puolustusvoimien ammattiurheilijana — ”Ainoa vaihtoehto on panostaa lajiin, kun rauta on kuumaa”

Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä valittiin Puolustusvoimien valiourheilijoiden harvalukuiseen joukkoon. Kadettikoulu jää hetkeksi tauolle, sillä siellä ei ehdi harjoitella juuri lainkaan.

Antti Kaarto

Aleksi Leppä poseerasi MM-kultamitaliensa kanssa syyskuun lopulla Haminassa.

Haminalainen Aleksi Leppä keskeyttää kadettikoulun kahdeksi vuodeksi tavoitellakseen paikkaa Tokion vuoden 2020 olympialaisten ammunnassa. Hän pääsee ampumaan seuraavat kaksi vuotta ammattilaisena.

Tänä vuonna kaksi maailmanmestaruutta 300 metrin kiväärilajeissa voittanut Leppä on valittu Puolustusvoimien valiourheilijan tehtävään (kouluttaja-aliupseeri). Tehtävä mahdollistaa täyden harjoittelun ja kilpailemisen.

— Kyseisessä tehtävässä palvelee 5—7 huippu-urheilijaa kerrallaan 2—3 vuoden ajan, kertoo valmentaja Marko Leppä.

Aleksi Lepän lisäksi valiourheilijan tehtävään valittiin ampumahiihtäjä Olli Hiidensalo. Muut Puolustusvoimien ammattiurheilijat ovat suunnistajat Marika Teini ja Miika Kirmula, kuulantyöntäjä Arttu Kangas, kivääriampuja Juho Kurki ja hiihtäjä Ristomatti Hakola.

Leppä ja Hiidensalo aloittavat tehtävässä vuodenvaihteessa, jolloin siinä lopettavat hiihtosuunnistaja Olli-Markus Taivainen ja hiihtäjä Juho Mikkonen.

Lepän palveluspaikka on Puolustusvoimien Urheilukoulu Santahaminassa.

— Kompromisseihin ei ole nyt varaa, sillä kaikki muutkin maailman huiput vain ampuvat. Kadettikoulun vuodenvaihteessa alkava jakso on niin tiivis, ettei se mahdollista harjoittelua lainkaan. Ainoa vaihtoehto on keskeyttää opinnot hetkeksi ja panostaa lajiin, kun rauta on kuumaa, Marko Leppä sanoo.

Upseerin ura yhä mielessä

Leppä palaa kadettikouluun, kun olympiadi päättyy.

— Olen erittäin kiitollinen Puolustusvoimille valinnasta. Tämä on täydellinen mahdollisuus panostaa täysillä Tokion olympialaisiin. Aikomus on jatkaa kadettikoulua, ja haluan edelleen edetä upseerin uralla, Aleksi Leppä korostaa.

Lepän maailmancupkausi alkaa helmikuussa Intiassa ja jatkuu huhtikuussa Kiinassa. Kisoissa jaetaan olympiapaikkoja sekä 10 metrin ilmakiväärissä että 50 metrin pienoiskiväärin 3x40 laukauksen kilpailussa.

Uusimmat uutiset