Liki puolentoista vuoden vammapiina on päättymässä: Linda Lehtoranta palaa Peli-Karhuihin — ”Tuli vaihe, ettei tehnyt yhtään mieli seurata koripalloa”

Hyvin alkanut ammattilaisura katkesi akillesjännevammaan. Kotkalaispelaajan tavoitteena on palata Euroopan kentille.

Linda Varoma

Linda Lehtoranta pystyy jälleen pelaamaan. Kuva on joulukuulta 2016, jolloin hänen pahasta loukkaantumisestaan oli kulunut kolmisen kuukautta.
Linda Lehtoranta pystyy jälleen pelaamaan. Kuva on joulukuulta 2016, jolloin hänen pahasta loukkaantumisestaan oli kulunut kolmisen kuukautta.

Kotkalainen koripalloilija Linda Lehtoranta, 26, palaa kentille loukkaantumisesta johtuneen pitkän tauon jälkeen.

Viimeksi syyskuussa 2016 pelannut Lehtoranta liittyy naisten Korisliigan Peli-Karhuihin, josta hän lähti ammattilaiseksi Euroopan kentille kauden 2012—13 jälkeen.

— En missään vaiheessa ajatellut, että lopettaisin koripallon. Hetkellisiä pahoja päiviä oli, mutta alusta asti olin sitä mieltä, että nousen tästä, Lehtoranta kertoo.

Toivon mukaan saan lääkäriltä peliluvan ihan lähiaikoina.

Paha vamma katkaisi uran

PeKa-vuosiensa jälkeen Lehtoranta pelasi kaksi kautta Saksan pääsarjassa ja kolmannella kaudella syksyn Tshekissä ja kevään jälleen Saksassa.

Kaudeksi 2016—17 maajoukkueen tuolloinen vakiokasvo teki sopimuksen Belgian mestarijoukkue Castors Brainen kanssa. Lehtorantaa odottivat Belgian pääsarjan lisäksi myös europelit, mutta kaikki muuttui harjoitusottelussa 2. syyskuuta 2016.

Lehtorannan akillesjänne katkesi hänen palatessaan puolustukseen. Vamma on leikattu kahdesti.

— Kuntoutus jatkuu vielä pitkään. Jalan kanssa pitää tehdä paljon töitä, tietyt asiat eivät tule luontevasti. Olin kauan juoksematta.

— En ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, ja pelirytmiin pääsemisessäkin menee aikaa. Mutta totta kai on mukava päästä pelaamaan. Toivon mukaan saan lääkäriltä peliluvan ihan lähiaikoina, Lehtoranta kertoo.

"Tiesin, että siitä tulee kurja fiilis"

Kun ihmiseltä viedään tärkeä osa elämästä pois, on se kova paikka.

— Aluksi kävin katsomassa pelejä, mutta se oli todella vaikeaa. Sitten tuli vaihe, ettei tehnyt yhtään mieli seurata koripalloa. Halusin käydä peleissä, mutta tiesin, että siitä tulee kurja fiilis, Lehtoranta kertoo.

Veri veti kuitenkin harjoittelemaan. Melko pian loukkaantumisensa jälkeen hän hakeutui PeKan treeneihin.

— Kysyin Roopelta (Mäkelä), saanko tulla kentän reunalle pompottelemaan. Se oli hänelle ok, ja olen ollut jollain tavalla mukana oikeastaan koko ajan.

— Tällä kaudella olen harjoituksissa koko ajan, paitsi silloin, kun jalan kuntouttaminen on vaatinut käyntejä Helsingissä, Lehtoranta kertoo.

Vakava vamma voi jättää jonkinlaisen alitajuisen kauhun sen toistumisesta. Lehtoranta ei ole sellaista huomannut.

— Sivustakin on sanottu, etten näytä siltä, että varoisin jalkaani.

Kimmo Seppälä

Linda Lehtoranta pelasi viimeksi Peli-Karhuissa keväällä 2013. Finaalisarja Catzia vastaan päättyi hopeamitaleihin.

Uusi alku huippupelaajalle

Roope Mäkelä on Lehtorannan sopimuksesta tietenkin iloinen.

— Hän on kotkalainen huippupelaaja, joka täydessä kunnossa on hyvä eurooppalainen pelaaja. Emme voisi toivoa parempaa vahvistusta.

— Kiva olla mukana auttamassa Lindaa uuteen alkuun. En usko, että haluaa tulevaisuudessa ja ehjänä ollessaan ensisijaisesti pelata kotimaassa, Mäkelä sanoo.

Lehtoranta vahvistaa Mäkelän arvion.

— Euroopan kentille on vielä matkaa, mutta Suomen liiga on hyvä startti. Aion tehdä kovasti hommia ja uskon, että pelaan ensi kaudella taas Euroopassa, Lehtoranta sanoo.

Linda Lehtoranta:

• Takamies, 178 cm

• Viisi kautta naisten Korisliigaa Peli-Karhuissa (2008—2013), keskimäärin 11,1 pistettä, 2,4 levypalloa ja 1,7 syöttöä

• PeKassa yksi SM-kulta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia

• Valittu kahdesti vuoden puolustuspelaajaksi ja kerran kehittyneimmäksi pelaajaksi

Muut seurat:

• 2013—14 Donau-Ries (Saksan liiga): 11,6/2,3/1,3s

• 2014—15 Freiburg (Saksan liiga): 4,5/1,3/1,1s

• 2015—16 Kralove (Tshekin liiga): 4,6/1,5/1,4s ja Keltern (Saksan liiga) 10,8/2,8/1,2s

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet