Haamu-Hangasmaa nostatti HP:n mehukkaaseen voittoon – Henri ja Jere Heikkilä aloittivat ottelun paidanvaihdoilla

Ykkösvahti Lauri Aitalan niskakramppi vain viisi minuuttia ennen peliä laittoi haminalaiskokoonpanon uusiksi, mutta Ykköspesiksen kärkijoukkue Liposta ei ollut ottamaan Vallikentällä tarjolla ollutta voittoa.

Raimo Eerola

Henri Heikkilä komennettiin jokeripaidasta räpylään, kun Lauri Aitala ei pystynytkään pelaamaan.
Henri Heikkilä komennettiin jokeripaidasta räpylään, kun Lauri Aitala ei pystynytkään pelaamaan.

Jos Haminan Palloilijat ja Oulun Lippo kohtaavat syksyllä Ykköspesiksen loppuotteluissa, on luvassa melkoista pesäpallojuhlaa.

Sunnuntaisessa taistelussa Vallikentällä panokset olivat katossa. Kun avausjaksolla ahtaalla ollut HP venyi täyden kolmen pisteen kotivoittoon 2–0 (4–3, 2–1), on runkosarjan voitto haminalaisten omissa käsissä. HP:llä on varaa jopa lipsauttaa jäljellä olevista seitsemästä ottelustaan kaksi pistettä ilman, että Lippo pääsisi edelle.

– Keskinäisten pelien pisteet menivät meille 5–1. Kun ulkopeli on tällä tasolla, on helppo olla, hehkutti HP:n pelinjohtaja Juho Kaikko.

– HP ei antanut käsistä yhtään juoksua. Meistä ei ollut ottamaan avausjakson voittoa, kun juoksuja annettiin harhoilla ja kopinnostolyönnilläkin, harmitteli Lipon viuhkamies Santeri Haipus.

Molempien pelinjohtajien varoitustilille kirjattiin merkintä keltaisesta kortista avausjakson tilanteesta, jossa HP:n Otso Mäkelä löi ajolähdössä hudin ja potkaisi palloa.

Kas, Nokkala Kouvolasta

Kärkikamppailu eli koko sunnuntain. Lippo sai toista kertaa tällä kaudella riveihinsä lainalle Kouvolan Pallonlyöjissä paljon peliaikaa saaneen Iiro Nokkalan, 23. Nokkala lensi edelliseen Lipon ja HP:n kohtaamiseen Ouluun lauantaiksi ja sieltä suoraan takaisin KPL:n Superpesiksen kotipeliin sunnuntaiksi.

– Kun vastakkain olivat HP ja Lippo, ei ollut suuri yllätys nähdä Nokkalaa vastustajana, Kaikko naljaili.

Olisiko Nokkala ollut Kouvolasta teille tarjolla samanlaiseen lainarooliin kuin Lippoon?

– Halusin mieluummin joukkueen, joka olisi koko kauden yhdessä, vastasi Kaikko diplomaattisesti.

Nokkala on pelannut KPL:n kauden 12 ottelusta kahdeksan, lyönyt kuusi ja tuonut neljä juoksua sekä koonnut 22 kärkilyöntiä.

Heikkilöillä paidanvaihto

Seuraava puheenaihe oli lauantaina golfkentällä niskansa jumiin saaneen Lauri Aitalan tilanne. Aitalalla kramppasi alkulämmittelyn jälkeen niin pahasti, että Henri Heikkilä komennettiin kauden ensimmäistä kertaa ulkopeliin ja Jere Heikkilä hälytettiin katsomosta pelipaitaan ilman lämmittelyä.

Aitalaa tuurasi vaihtotilanteissa etukentällä Ville Veittikoski, jolta Lippo löi häpeilemättä lyhyillä kärkivaihtoja.

– Olin jo vetänyt jokeripaidan päälle pukukopissa, kun tuli komento vaihtaa paitaa. Onneksi sain poltettua kotipesään ensimmäisestä minulle lyödystä pallosta. Muuten olisi tullut pommitusta enemmänkin, totesi numerolla kaksi kolme juoksua tuonut Henri Heikkilä.

– Puhetta oli ollut, että pelaisin ulkona ensi viikonloppuna. Luulen, että jatkan enimmäkseen jokerina.

Haamu-Hangasmaalle tasoitus ja voittojuoksu

HP tuli avausjakson viimeisen vuoroparin tasoittavalleen tappiotilanteessa 1–3. Jere Heikkilä vaihdettiin neloseksi Otso Mäkelän tilalle.

Otso Mäkelä kavensi jokerina 2–3:een. Ratkaisuun tarvittiin pelin ensimmäisellä lyöntivuorollaan Jere Heikkilää, jolla repsotti teipatun nimilapun alla lukkari Matias Hangasmaan varapaita.

Merkkaamaton välilyönti tasoitti tilanteen, jonka jälkeen Jere Heikkilän tehtävänä oli vain kopittaa etupesillä olleet jokerit.

Lippo sähläsi kopituslyönnin juoksuksi, kun Otso Mäkelä painalsi kotipesään asti ja Nokkala viskasi varmassa palon paikassa taittoheiton metrikaupalla kotipesän yli.

Toisen jakson bonuspiste irtosi Henri Heikkilän tuomilla kahdella juoksulla, vapaataipaleena ja jokeri Juha Leskisen illan ainoalla onnistumisella. Leskinen pudotti oivallisen kakkosrajanäpäyksen kankean konkarin Jimi Heikkisen, 38, tontille.

– Takatilanteemme kesti hyvin. Jos lyöjätilastoa (selkeästi) johtava vastustajan pääkotiuttaja (Markus Hallasuo) tilastoi 2/7, näyttää hyvältä, hykerteli neljä etenijää polttanut HP:n ykköspalkittu Joona Mäkelä.

HP pelaa runkosarjan lopuista seitsemästä ottelustaan viisi kotonaan. Lipolla on runkosarjassa jäljellä enää pelkkiä kotiotteluita, viisi.

Uusimmat uutiset