Korean villit tuulet avittivat haminalaista Aleksi Leppää maailmanmestariksi — ”Aleksilla oli siinä hyvä tuuri”

Maailmanmestari aikoo ensi kaudella kiertää kaikki maailmancupin kisat. Nyt pitää takoa, joten opiskelujen pitäisi joustaa.

Ampumaurheiluliitto/Lassi Palo

Aleksi Leppä ampui maailmanmestariksi Etelä-Korean Changwonissa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Haminan Ampumaseuran Aleksi Lepän maailmanmestaruus ei tullut ihan puskista hänen valmentajaisälleen Marko Lepälle. Aleksi Leppä, 24, ampui keskiviikkona ykköseksi 300 metrin vakiokiväärissä.

— Minulla on hyvin tiedossa, mitä on tehty. Mutta se, että pystyykö ampuja ottamaan kaiken irti juuri MM-kisoissa, on aina hyvä kysymys. MM-kisoja on kuitenkin vain neljän vuoden välein, Marko Leppä sanoi.

— Siellä on todella kovia tekijöitä viivalla, ja on aina arvoitus, kelle sattuu hyvä päivä. Ja tuuriakin tarvitaan. Aleksilla oli siinä hyvä tuuri, että sää oli haastava. Tuuli oli vaihteleva ja pyörivä, mutta Aleksi on tottunut siihen. Ammumme paljon Hollolan Hälvälässä, jossa tuulee lähes aina.

Uskomaton voittomarginaali

Lepän lopputulos 60 laukauksen kisassa oli 580 pistettä. Polviasennosta hän ampui 190, makuulta 198 ja pystystä 192.

Voitto oli ylivoimainen, sillä himmeämmät mitalit napanneet Ruotsin Karl Olsson ja Norjan Odd Arne Brekne ampuivat tuloksen 576.

— Ihan uskomatonta! Käteni tärisevät vieläkin, Leppä sanoi Ampumaurheiluliiton tiedotteen mukaan.

— Tiedostin toki, että se meni hyvin, ja kun kilpailu päättyi, olin tyytyväinen tulokseeni. Mutta että noin paljon parempi kuin muut, Leppä hämmästeli voittomarginaaliaan.

Tukijoille on helpompi puhua maailmanmestarina. — Marko Leppä

Tuulessa osuttu ennenkin

Marko Leppä seurasi Etelä-Koreassa ammuttua kilpailua Suomesta käsin. Kilpailun jälkeen hän kuuli puhelimessa pojaltaan, että tämä oli makuuammunnassa ampunut ”joka ikisen laakin” ennakolta. Tuuli oli sen verran raju.

— Hän etsi tähtäykseensä sopivia rakoja. Kyttäsi, että viirit ovat tietyssä asennossa. Ja 198 pistettä 200 mahdollisesta, Marko Leppä kehui.

Leppä on onnistunut tuulessa ennenkin. Viimeisessä MM-näyttökilpailussaan Lepän piti ampua 3x40 laukauksen kilpailussa 1 163, jotta pääsisi kisakoneeseen.

— Tuuli oli todella kova. Ajattelin, että jos pystyy tuohon, niin se on ihme. Ja Aleksi ampui pinnalleen 1 163, Marko Leppä kertoi.

Marko Lepän arvion mukaan tyynessä kelissä maailmanmestaruuteen olisi vaadittu 585—586 pistettä. Maailmanennätys on 589.

Aleksi Lepän ennätys on tyynessä säässä ammuttu 581, josta haminalainen jäi nyt siis vain pisteen.

Vakiokivääri sopii Lepälle

300 metrin vakiokivääri oli Lepälle jo kuudes kisalaji. Aiemmissa lajeissa hän ei ole hätyytellyt kärkeä.

Marko Lepän mukaan vakiokivääri, jota ei saa säätää niin paljon kuin muissa 300 metrin lajeissa, onkin Aleksin ammuntaan toimiva peli.

— 300 metrin aseessa on raskas liipasin, ja se perustuu täysin omaan tekemiseen. Pienoiskiväärissä kymmenysten erot eivät ole niin hyvin omissa käsissä.

Leppä ampuu vielä 300 metrin 3x40 laukauksen asentokilpailussa perjantaina.

— Se ei ole hänelle yhtä hyvä laji kuin vapaakivääri, mutta maailmanmestaruuden jälkeen ei tarvitse enää puristaa, Marko Leppä sanoi.

Lisää maailmancupia

MM-voitto tuli lajissa, joka ei ole olympialaji. Maailmanmestaruus tuo kuitenkin pontta Lepän urasuunnitelmille.

— Suunnitelmissa on käydä ensi vuonna kaikki maailmancupin kilpailut. Se vaatii joustoa kadettikoulun opintojen suhteen. Toivottavasti tämä lisää ymmärrystä siitä, että nyt on se hetki jolloin pitää takoa, Marko Leppä sanoo.

— Myös tukijoille on helpompi puhua maailmanmestarina. Heitä on aika paljon vähemmän kuin olympiakävijöitä.