Peli-Karhut aloitti jo ensi kauteen valmistautumisen, Roope Mäkelä ja Elena Melto jatkavat Kotkassa – "Sopimuksia tehdään vähemmän, voi olla että lähdemme kahdella jenkillä"

Mäkellä tuleva kausi on jo viides päävalmentajana. Melto viihtyi niin hyvin, että jatkopäätös oli helppo.

Jukka Lehtoranta

Roope Mäkelä on neljän PeKa-kautensa aikana vienyt joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen ja yhteen cup-voittoon.
Roope Mäkelä on neljän PeKa-kautensa aikana vienyt joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen ja yhteen cup-voittoon.

Peli-Karhut pyrkii ensi kaudellakin naisten Korisliigan kärkikamppailuun. Joukkuetta vetää sinne tuttu mies, kun Roope Mäkelä, 46, aloittaa viidennen kautensa PeKan päävalmentajana.

Tällä kertaa sopimus on yksivuotinen. Mäkelä kertoo, että kyselyjä tuli muualtakin.

– Oli jotain juttuja, ei niistä sen enempää. PeKa on hemmetin hyvin hoidettu seura. Johto on antanut aina hyviä työkaluja, ja olen saanut valmentaa vapaasti, Mäkelä kiittää.

Naisten liigakausi päättyi runkosarjan loppumetreillä 12. maaliskuuta. PeKan piti kyseisenä torstaina pelata päivän ainoa liigaottelu, vieraspeli HBA:n kanssa.

– Olimme jo Karhuvuoren urheilutalolla odottamassa bussia, kun tuli tieto, ettei tarvitse lähteä matkaan. Kun ajelin sieltä kotiin, tuli epäuskoinen tunne, että ei tämä näin voi loppua, Mäkelä muistelee.

"Valmentajan unelmapelaaja"

Vaikka jatkopäätös syntyi varsin helposti ja nopeasti torsokauden jälkeen, käytiin PeKan ja Mäkelän välillä ihan kunnon neuvottelut valmentajasopimuksesta.

Se allekirjoitettiin tiistaina, ja samassa tilaisuudessa sopimuspaperiin pisti nimensä myös Elena Melto, 34. Hän siirtyi viime syksynä 14 Catz-kauden jälkeen yllättäen Kotkaan.

– Oli tosi kiva pelata Kotkassa, hyvä joukkue ja hyvä valmennus. Kaikki toimi oikein hyvin, joten on kiva jatkaa PeKan kanssa, Melto sanoi.

Hän ei lähde spekuloimaan, olisiko PeKa vienyt kolmannen peräkkäisen mestaruuden, jos kautta ei olisi tarvinnut keskeyttää.

– En tiedä, mutta todella hyvät pelaajat meillä oli. Ei voi mitään, toivottavasti on myös ensi kaudella.

Melto kuului joukkueen runkopelaajiin lähes 28 minuutin peliajallaan. Pistekeskiarvo oli 13,7 ja levypallokeskiarvo 7,8.

Mäkelä ei ollut neuvottelemassa Melton jatkosopimuksesta, koska hänellä ei itselläänkään ollut sopimusta ennen tiistaita.

– Mutta toki ilmaisin kiinnostukseni ja sanoin, että jos valmennan Kotkassa, haluan hänet. No, kuka nyt ei haluaisi? Mitä tärkeämpi peli, sitä parempi hän on. Ja aina hyvässä kunnossa, valmentajan unelmapelaaja, Mäkelä suitsuttaa Meltoa.

Jukka Lehtoranta

Elena Melto, 34, on PeKan ensimmäinen sopimuspelaaja tulevaksi kaudeksi.
Elena Melto, 34, on PeKan ensimmäinen sopimuspelaaja tulevaksi kaudeksi.

Hihat heiluvat laskujen maksamiseksi

Melto ja Mäkelä ovat Peli-Karhuilta kelpo avauksia kohti tulevaisuudessa häämöttävää seuraavaa kautta. Mäkelän mukaan edustusjoukkueen taustaduunarit ovat lyöneet hankalassa tilanteessa työrukkaset käteen.

– Vanhaa velkaa ei seuralla ole, mutta laskuja oli maksamatta, kun rahantulo loppui täysin. Nyt on hienoa nähdä, että varainhankintaa tehdään ja laskuja maksetaan pois. Sellaisessa seurassa on mukava olla mukana, Mäkelä sanoo.

Hän uskoo, että koronalaskua maksetaan vielä tulevan kauden kynnykselle asti.

– Kyllä budjetti putoaa ensi kaudeksi. Uskon silti, että saamme kilpailukykyisen joukkueen kasaan, ja ilman muuta lähdemme pärjäämään. Sopimuksia tehdään vähemmän. On ihan mahdollista, että lähdemme pelaamaan kahdella jenkillä ja nostamme omia nuoria enemmän mukaan. Tuskin yksikään seura pystyy budjettiaan kasvattamaan, Mäkelä pohtii.

Mäkelän mukaan seurasta ollaan keskusteltu muidenkin viime kauden pelaajien kanssa tulevasta. Muutakin taustatyötä riittää aikana, jolloin harjoittelu on poissuljettua.

– Meillä on kausikortti- ja kannatusjäsenkampanjat, jotka ovat alkaneet ihan hyvin. Ei tässä kauheasti muita juttuja päävalmentajalle vielä ole, Mäkelä toteaa.

Tästä on kyse

Mäkelän neljä PeKa-kautta

2016–17: PeKa neljäs, Catz voitti pronssiottelun 77–46. Neljäs myös runkosarjassa, pudotti puolivälierissä FoA:n 3–0 ja hävisi välierissä HyPolle 1–3.

2017–18: Suomen mestari, Catz kaatui finaaleissa 3–2. Runkosarjan kolmonen, toiseksi sijoittunut Honka kaatui välierissä 3–2, EBT puolivälierissä 3–0.

2018–19: Suomen mestari, voitti Catzin finaaleissa 3–1. Runkosarjan kakkonen. Voitti puolivälierissä Hongan 3–0 ja välierissä Kouvottaret 3–1.

2019–20: Kausi keskeytettiin 12. maaliskuuta, PeKa oli runkosarjassa toisena voittoprosentilla 80 (Kouvottarilla 84). PeKa voitti naisten Suomen cupin. Ensin kaatui ToPo 95–74, sitten FoA 92–81 ja finaalissa Kouvottaret vieraissa 96–82.