Vesa Järviselle MM-kultaa paratrapissa — Menetti jalkansa kotkalaisella kivilouhoksella vuonna 2009

Ampumaurheiluliitto/Pekka Maunula

Pyhtääläislähtöinen Vesa Järvinen tuuletteli maailmanmestarina.

Pyhtääläistä Trap-73:a edustava haulikkoampuja Vesa Järvinen voitti ensimmäisen kerran järjestettyjen paratrapin MM-kilpailujen maailmanmestaruuden Italian Lonatossa.

Järvinen, 34, voitti kultaa PT2-luokassa eli alaraajavammaisten mutta seisten ampuvien luokassa.

Järvinen paukutti peruskilpailussa tuloksen 109 (24+18+22+23+22), joka oli kolmanneksi paras. Finaalissa hän kukisti isäntämaan Saverio Cucitin 43—42.

— Tulostaso oli alhaisempi kuin etukäteen odotin. Ehkä meillä kaikilla oli kisojen luonteesta johtuen hermoilua normaalia enemmän. Onneksi tulokseni riitti finaaliin, Järvinen sanoi Ampumaurheiluliiton tiedotteessa.

— Finaali sen sijaan lähti heti kulkemaan hyvin. Kun Cuciti ampui viimeisen ohi, mestaruus ratkesi suoraan. Tunne on nyt kieltämättä hyvä, Järvinen myhäili.

Trap ei ole paralympialaisten ohjelmassa.

— Uskon, että tilanne muuttuu, kun lajin arvokisoja järjestetään. Uusia ampujia ja maita tulee varmasti lisää, nykyään Helsingissä asuva pyhtääläissyntyinen Järvinen sanoi.

Kivenlohkare putosi päälle

Tammikuussa 2009 Järvistä kohtasi vakava työtapaturma. Hän oli kaatamassa puita Kotkan Hakamäessä olevalla kivilouhoksella, kun iso lohkare irtosi ja putosi Järvisen päälle. Se oli oikean jalan menoa.

— Henkikin oli vaarassa, sillä kuulemma paarit lainehtivat verta, kun minua kuljetettiin helikopterilla Töölön sairaalaan. Verenhukka oli suuri. Sairaalassa jalkaa yritettiin parsia kokoon viiden tunnin ajan, mutta eihän siitä mitään tullut kun jalassa oli vain yksi toimiva verisuoni, kaikki lihakset yhtä muussia ja luut sirpaleina. Jalka oli amputoitava polven kohdalta, Järvinen kertoi Kymen Sanomien haastattelussa vuonna 2010.

Pahasta vammasta huolimatta Järvinen päätti jatkaa lajissa, jossa oli menestynyt jo nuorena.

— Kun nukutuksesta herättyäni kuulin lääkäriltä, että pystyn vielä kävelemään, ajattelin että eihän tässä mitenkään käynyt, Järvinen totesi vuonna 2010.