Haminalainen Aleksi Leppä ampuu harjoituksissa uransa parhaita tuloksia, mutta kisakalenterissa ei ole mitään – "Jos olympiakarsinta menee kevääseen, tulee unettomia öitä"

Marko Leppä

Aleksi Leppä ampui Turun harjoituskilpailussa 10 metrin ilmakiväärillä tuloksen 632,9. Suomen ennätys on 630,2.
Aleksi Leppä ampui Turun harjoituskilpailussa 10 metrin ilmakiväärillä tuloksen 632,9. Suomen ennätys on 630,2.

Ammunnan viimeisen olympiakarsinnan siirtäminen näyttäisi tulleen haminalaisampuja Aleksi Lepälle mahdollisimman huonoon aikaan. Leppä ampuu unelmakevättä, muttei pääse näyttämään taitojaan tosipaikassa.

Juuri ennen koronaviruspandemiaa Leppä ampui ennätyksensä uusiksi kutsukilpailussa Norjassa. Kova tulostahti on jatkunut Suomessa harjoituskisoissa. Leppä vietti kolmen viikon tehojakson Turussa, ampui 3 000 harjoituslaukausta ja viisi harjoituskilpailua. Kummankin ilmakiväärikilpailun tulos oli parempi kuin Juho Kurjen Suomen ennätys, ja kahdessa kolmesta pienoiskiväärin asentokilpailusta ylittyi Juha Hirven 20 vuotta vanha SE.

– Ehkä on psykologisesti helpompi ampua kovia tuloksia harjoituskilpailuissa kuin kisoissa, joissa on pakko ampua hyvin. Mutta tuollaisten tulosten ampuminen missä vain kertoo kovasta kunnosta, valmentaja Marko Leppä sanoo.

Haminan Ampumaseuran miehen paras 50 metrin pienoiskiväärin harjoituskilpailun tulos 1 191 oli kuusi pistettä parempi kuin Hirven SE.

Kadettikoulun maastojakso karsinnan uhkana

Eurooppalaisampujien viimeiset pienoiskiväärin olympiapaikat Tokioon oli tarkoitus jakaa toukokuussa Tshekissä. Vielä ei tiedetä, missä ja milloin kilpailu käydään.

– Hallissa ei voi ampua pienoiskiväärillä, joten kilpailua ei voi käydä talvella. Jos se menee ensi kevääseen, tulee unettomia öitä. Aleksi palaa kadettikouluun vuoden vaihteessa, ja keväällä on luvassa 8–9 viikon koulutusjakso maastossa. En tiedä, mitä tapahtuu, jos kilpailu olisi silloin. Olympiapaikkaa on vaikea saada, mutta tämän hetken ammunnalla Aleksi olisi lähempänä sitä kuin ikinä, Leppä sanoo.

Pienoiskiväärin kisakalenteri näyttää tyhjää heinäkuulle asti. 300 metrin kiväärilajien Eurooppa-cup peruttiin jo kokonaan tältä vuodelta, mikä oli "valtava pettymys".

– Se saattaa muljahtaa vielä takaisin kalenteriin, koska päätös oli hätäinen ja siitä nousi hirveä haloo. Se antaisi jotain fokusta tälle kaudelle, Leppä sanoo.

Aleksi Leppä ampui 300 metrin kiväärillä kaksi maailmanmestaruutta vuonna 2018.

Erikoisluvalla Kupittaalla

Ampuja sai harjoitella Turussa Kupittaan urheiluhallissa Olympiakomitean erikoisluvalla. Erikoisluvan hallin käyttöön oli saanut Lepän lisäksi muutama muu ampuja sekä jokunen turkulainen huipputason yleisurheilija.

Pienen lepohetken jälkeen Leppä lähtenee harjoittelemaan Puolustusvoimien Urheilukoulun ampujien kanssa.

– Positiivista on se, että tällä hetkellä oikeastaan kaikki toimii. Piekkarilla kaikki asennot tuntuvat hyviltä, samoin ilmakiväärillä ampuminen, Aleksi Leppä summasi Turun treeniputkensa.