Jos homma ei lähde laukalle, voi Välähdys tulla kruunu mukanaan Kuninkuusraveista

Välähdys on ohjastaja-valmentaja Ville Korjuksen mukaan huippukunnossa ja valmiina Kuninkuusraveihin.

Ella Rantalainen

Välähdys tuli kiltisti kuvaan Ville Korjuksen kanssa kotipihallaan.
Välähdys tuli kiltisti kuvaan Ville Korjuksen kanssa kotipihallaan.

Vajaan kahden viikon päässä häämöttävät Kuninkuusravit Lahden Jokimaalla. Superravuri Välähdys on yksi kisan ennakkosuosikeista. Maailman nopeimmaksi kylmäveriseksi tituleerattu Välähdys on aiemmin voittanut kilpailun yksittäisiä lähtöjä, mutta kuninkuus palkintokaapista puuttuu vielä.

Hevonen ei ole juossut tänä vuonna kovin montaa kilpailua, mutta ohjastaja-valmentaja ja osaomistaja Ville Korjus kumoaa väitteet siitä, että tämä olisi johtunut paukkujen säästämisestä Kuninkuusraveihin.

Mikäs siinä, jos näinkin pieleen menneen kauden jälkeen rankataan noin hyvin. — Ville Korjus

— Emme ole tarkoituksella säästelleet sinne, tämä kausi vain ei ole mennyt ihan niin kuin suunniteltiin. Tässä on ollut vähän muita kommervenkkeja, Korjus muotoilee.

Laukka vesitti osallistumisen Mikkelin kisoihin

Parivaljakko jättäytyi pois myös viikonloppuna ajettavista Mikkelin Suurmestaruus-lähdöistä. Välähdyksen viimeiseen viiteen starttiin on tullut kaksi hylkäystuomiota laukan takia. Mikäli juoksu olis lähtenyt laukalle myös Mikkelissä, olisi kolmas hylkäystuomio estänyt osallistumisen Kuninkuusraveihin.

— Sanomattakin on selvää, ettei kyseinen sääntö ole ihan minun mieleeni. Tämä on mutkikas juttu. Ei sitä tavallaan pelätty (laukkaa), mutta laukat eivät taulukosta poistu ihan heti. Olisin Mikkelissä mieluusti ajanut, jos asiat olisivat menneet täysin suunnitelmien mukaan.

Ravaaminen ei ole hevoselle luonnollisin liikkumatapa. Juoksu saattaa mennä laukaksi, jos keskittymiskyky herpaantuu tai jos hevonen innostuu liikaa ja lähtee irrottelemaan, syyt voivat olla moninaisia. Korjus haluaa kuitenkin painottaa, ettei näe asiassa tällä hetkellä isompaa ongelmaa tulevia lähtöjä ajatellen.

— Turussa viikko sitten juoksimme laukattoman startin ilman minkäänlaisia ongelmia. En usko, että laukka on vaarana. Luulen, että asiat ovat loksahtaneet nyt paikoilleen.

Välähdys on hyvässä kunnossa

Korjuksen mukaan starttiväli ennen Kuninkuusraveja saattaa venähtää aavistuksen liian pitkäksi, mutta itse Välähdys on huippukunnossa.

— Ei tämä ihan suunnitelmallisesti mennyt, mutta en näe siinä liian isoa ongelmaa, koska hevonen on huippukunnossa. Torstaina otimme muutaman terävän vedon ja hevonen oli todella hyvän tuntuinen. Uskon, että se siitä jopa muuttuu vaan paremmaksi.

Takarivin paikka voisi olla jopa hyvä

Lähtöpaikkoja Kuninkuusraveissa ei vielä tiedetä. Yhtenä mahdollisuutena saattaa olla, että Välähdys starttaa takarivistä, mutta automaattista kruunun menetystä lähtöpaikka ei tarkoita.

— Sen viikonlopun jälkeen näemme sitten, että oliko se hyvä paikka vai ei, Korjus naurahtaa.

— Vaikea sitä on tarkkaan sanoa. Välähdys on nopea ja pääsee kyllä tarvittaessa mistä vain keulalle, jos kaikki toimii. Voisi jopa olla, että se lähtisi takarivistä vielä varmemmin, koska silloin ei ainakaan lähdettäisi turhaan kovaa, eikä hevonen kuluttaisi itseään loppuun ennen aikojaan.

Rankinglistalla toisena

Viides ja viimeinen kuninkuusraviranking on nyt tehty. Orilistan ykköseksi on rankattu Tähden Toivomus. Välähdys pitää kakkostilaa, Vixen on kolmantena ja Costello neljäntenä. Tähden Toivomusta ja Costelloa on pitkään pidetty Välähdyksen pahimpina kilpakumppaneina, mutta molempien kisakauteen on mahtunut ongelmia. Listaus ei kuitenkaan aiheuta suurempia mietteitä ohjastajassa.

— Mikäs siinä, jos näinkin pieleen menneen kauden jälkeen rankataan noin hyvin. Siellä 11 muutakin valjakkoa, jotka pitää ottaa huomioon, mutta Välähdyksen pitää suorittaa omalla tasollaan, ja se on pääasia.

Elämä jatkuu, kävi miten kävi

Korjukselle itselleen Kuninkuusravien voitto olisi hieno, muttei maata mullistava asia. 400 000 euroa kilpaurallaan tienannut kilparavuri on voittanut urallaan ohjastansa sanoja mukaillen ”paljon ja kaikennäköisiä kisoja”. Voitosta huolimatta elämä kotitallilla jatkuisi normaalisti.

— Se on yksi kisa muiden joukossa. En itse lähtisi niin hirveästi nostamaan mitään kisaa muiden yläpuolelle. Raviurheilussa Kuninkuuskisa on nostettu korkealle ja sen yleinen arvostus on kova, mutta ei se maailma siitä mihinkään muutu. Kunhan vaan kaikki terveinä ollaan.

Korjus tarttuu itse ohjaksiin Lahdessa parin viikon päästä, ja miksipä ei tarttuisi. Välähdys ja Korjus ovat tunteneet toisensa jo yhdeksän vuotta. Erossa he ovat olleet toisistaan tänä aikana vain viikon.

— Pakkohan se on toimeen tulla, Korjus hymähtää.

Kuninkuusravit Lahden Jokimaalla 2. -4.8.