Naisten Korisliigassa kahden kerroksen joukkueita — Peli-Karhut rusensi espoolaisvieraat armottomalla puolustamisella ja hyvillä kaukoheitoilla

EBT on yksi sarjan joukkueista, joka haluaa tietoisesti tehdä suomalaispelaajista vastuunkantajia. Koviin jenkkeihin nojaava osa joukkueista kerää kuitenkin voitot.

Kimmo Seppälä

11 pistettä heittänyt Elina Oravakangas otti katsekontaktin EBT:n Lotta Eräkankaaseen. Oikealla Carly Boag.
11 pistettä heittänyt Elina Oravakangas otti katsekontaktin EBT:n Lotta Eräkankaaseen. Oikealla Carly Boag.

Keskiviikkona naisten Korisliigassa kohtasi kaksi erilaista koripallojoukkuetta. Kestomenestyjä Peli-Karhut on sekoitus amerikkalaista ja suomalaista osaamista, kun taas vastustaja Espoo Basket Team haluaa luoda suomalaisiin nojaavaa menestystarinaa.

Kilpailullinen tulos on toistaiseksi tyly. PeKa murskasi espoolaisvieraansa lukemin 97—57 (56—25).

— Hatunnosto Peli-Karhuille. Tällaista se on, kun on tuon luokan tulivoimaa, EBT-valmentaja Niko Hellman myönsi.

Espoo halusi puolustus- ja levypallojenkit

EBT on sarjassa kuudentena. Joukkue luottaa kahteen ulkomaan apuun, joista kumpikaan ei loista pistetilastossa.

Amerikkalaisen Hannah Littlen pistekeskiarvo on 15,4 ja australialaisen Carly Boagin 15,3. Valinta on Hellmanin mukaan tietoinen.

— He ovat juuri sitä mitä on tilattu ja vähän enemmänkin. Halusimme, että he pystyvät puolustamaan monipuolisesti, ja että emme jää yhdellekään joukkueelle jalkoihin levypalloissa, Hellman perusteli.

— Oli tiedossa, että heidän kauttaan ei hyökätä ja luoda etuja.

Vahvistukset ovat täyttäneet EBT:n kriteerit täydellisesti, sillä Boag johtaa levypallotilastoa (14,2) ja Little (13,4) on kolmantena. Joukkueena EBT on sarjan levypalloykkönen.

— Olemme lähellä sitä tilannetta, mitä meidän toiminnassamme ja ideologiassamme halutaan luoda, eli pelaajien vastuuttamisessa synnyttämään tilanteita, ja myös monelta osin päättämään niitä, Hellman kertoi.

EBT ei ole ainut joukkue Korisliigassa, joka haluaa pärjätä suomalaisosaamisella. Esimerkiksi HBA pelaa kokonaan suomalaisvoimin, ToPo luottaa yhteen amerikkalaispelaajaan ja HyPo yhteen serbiin. Yhteistä joukkueille on niiden löytyminen sarjataulukon alakerrasta.

— Meillä ei ole varaa maksaa suomalaisille palkkaa, joten maksamme heille mahdollisuudella isoon rooliin ja vastuuseen, EBT-valmentaja sanoi.

PeKa puolusti vieraat kumoon

Kymenlaaksolaiset PeKa ja Kouvottaret operoivat puolestaan perinteisesti kolmella ison roolin amerikkalaisella ja joukkueet ovatkin tasapisteissä sarjakärjessä.

PeKan jenkeistä Zykera Ricella oli varaa olla keskiviikkona täysin yössä (pelitilanneheitot 0/9), ja silti PeKa oli kuin toiselta planeetalta espoolaisiin verrattuna.

Tiasha Gray ja Zykira Lewis olivat sen sijaan totutulla pelipäällä, vaikka ihmetekoja ei nyt vaadittukaan. Hyvä, kollektiivinen joukkuepuolustus oli nyt pääosassa ja EBT:n saldoksi jäi hikiset 57 pistettä.

— Olen hyvin hyökkäysorientoitunut valmentaja. Apuvalmentaja Petri Joukainen sanoi, että tämäkin päivä piti nähdä, että en puhu kahteen päivään palavereissa sanaakaan hyökkäyksestä, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä sanoi.

PeKan seuraava ottelu on jo lauantaina, kun se kohtaa kotikentällään helsinkiläisen HBA-Märskyn.

OTTELUN RATKAISU:

Jännitys loppui jo 12. peliminuutin kohdalla, kun PeKa oli kääntänyt 7—10–tappioaseman 43—18-johdoksi. PeKa juoksi erinomaisesti, käytti vapaat kolmoset ja taisteli voittajaksi myös levypallotaistelussa sarjan parasta levypallojoukkuetta vastaan.

KENTÄN TÄHTI:

PeKan Tiasha Gray juhlisti 26-vuotissyntymäpäiväänsä nappipelillä. Takamies kirjasi 27:ssa minuutissa 15 pistettä, yhdeksän syöttöä ja kuusi riistoa. Joukkueensa parhaana palkitun Grayn plusmiinuslukema 38 oli myös ylivoimaisesti kentän paras.

TILASTO EI VALEHTELE:

PeKa hävisi viime lauantaina Tapiolan Hongalle, kun sen kaukoheittopeli tökki (21 %). Nyt PeKa osoitti taas, miksi se on sarjan paras kolmosjoukkue. 12. minuutin jälkeen kolmostarkkuus oli järjetön 9/13, ja koko ottelun prosentiksikin jäi mukava 42,4.

Pisteet/levypallot:

Peli-Karhut—Espoo Basket Team 97—57 (56—25)

PeKa: Zykira Lewis 17/7, Tiasha Gray 15/4/9 syöttöä/6 riistoa, Linda-Lotta Lehtoranta 14/3/5 syöttöä, Elena Melto 13/11/5 syöttöä, Elina Oravakangas 11/3, Latifa Amzil 8/4, Ellen Järvinen 7/3, Minna Sten 6/1, Zykera Rice 4/9, Elli Heikkilä 2/3.

EBT: Lotta Eräkangas 13/0, Lotta Vesiluoma 12/1, Carly Boag 11/14, Sanni Tuomisto 8/5, Lotta Hämäläinen 6/5, Hannah Little 3/9, Amanda Niinikoski 2/1, Saara Sandell 2/3, Venla Salaterä 0/3.

Erotuomarit: Juha-Matti Kaminen, David Wunder, Valtteri Väkevä.

Yleisö: 283.