HP:n ikoniosastolta Ville Aalto lopettaa, mutta Juha Toikka jatkaa ja Juha Leskinen tekee yllätyspaluun — Seura julkisti viisi sopimusta ja viisi varmaa lähtijää

Paluu Vallikentälle jännittää kaksi kautta taukoa pitänyttä jokerimörssäriä, mutta hyvällä tavalla. Neljän viime kauden pelaajan kanssa jatketaan vielä neuvotteluja.

Antti Kaarto

Juha Leskinen (takana) löysi vanhan jokeripaitansa "kaapin perukoilta". Juha Toikka uskoo, että Leskisestä on välivuosista huolimatta joukkueelle paljon iloa.
Juha Leskinen (takana) löysi vanhan jokeripaitansa "kaapin perukoilta". Juha Toikka uskoo, että Leskisestä on välivuosista huolimatta joukkueelle paljon iloa.

Haminan Palloilijoiden miesten ensi kauden ykköspesisjoukkue muotoutuu vauhdilla. HP kertoi perjantaina peräti viidestä uudesta pelaajasopimuksesta.

Päättyneen kauden pelaajista Juha Toikka ja Tuisku Tuovinen jatkavat oranssipaidoissa. Imatran Pallo-Veikkojen superpesisjoukkueesta saapuu kaudet 2016—2019 Superia pelannut Nino Muuruvirta, 22. KPL:n junioreissa C-poikien SM-kultaa voittanut ja HP:n kakkosjoukkueessa pelannut Elias Lahti nostetaan miesten edustusjoukkueeseen.

Ehkä suurin uutispommi oli kuitenkin jokerilyöjä Juha ”Lese” Leskisen, 29, paluu kentille kahden välivuoden jälkeen.

— En ole (välivuosien aikana) lyönyt palloa oikeastaan yhtään. Mutta kyllä lyönti selkärangassa on, kun on koko ikänsä hakannut palloa, Leskinen sanoo.

”Yltää samaan kuin Mahlamäki”

Leskisen lyömien juoksujen määrät lähivuosilta ovat komeaa katsottavaa. HP:n nousukaudella 2017 hän löi 18 ottelussa 45 juoksua.

Sitä edeltäneiden neljän kauden aikana juoksuja lähti Leskisen mailasta 32 (2016), 60 (2015), 50 (2014) ja 62 (2013).

Leskisen paluun otti toiminnanjohtaja Marko Hovin kanssa puheeksi Juha Toikka.

— Uskon, että hän pääsee vähintään samaan lopputulokseen kuin Mikko Mahlamäki, en epäile sitä hetkeäkään, Toikka sanoo.

Lyöjäjokeri Mahlamäki löi tällä kaudella HP:lle 28 ottelussa 61 juoksua.

Ville Aallon HP-ura päättyy

Mahlamäen ja HP:n tiet eroavat. Viime kauden miehistöstä myöskään Veeti Lankinen, Ville Harju ja Isto Kauppinen eivät jatka seurassa.

Pitkäaikainen haminalaispelaaja Ville Aalto on päättänyt lopettaa pelit.

— Kysyimme häntä vielä mukaan, mutta Ville halusi päättää pitkän ja hienon uransa, Hovi sanoo.

Ikoniosasto on kuitenkin edelleen vahva, kun Juha Toikka jatkaa ja Leskinen tekee paluun. Hovin mukaan haminalaispelaajat ovat monessakin mielessä arvokkaita.

— Kyllä sen on tässä huomannut, että sillä on iso merkitys, jos on joku side oranssipaitaan. Kyllä ulkopuolisetkin pelaajat pelaavat seuralle, mutta on siinä silti eroa. Myös harjoittelu paranee, kun saamme paljon lähialueen pelaajia yhtä aikaa harjoituksiin, Hovi sanoo.

Hän toivoo Leskisen paluun näkyvän myös kausikorttien myynnissä.

Toikka: HP tai ei mitään

Juha Toikalle, 32, jatkopäätös oli helppo. Viime kauden hän aloitti Kiteen superpesisjoukkueessa, mutta purki sopimuksensa keskikesällä ja palasi kasvattajaseuraansa.

— Vaihtoehdot olivat HP tai ei mitään. Pelaan niin kauan kuin se on hauskaa, sen jälkeen laitan kamat kaappiin tai annan ne Jyrille, jos hän vaikka aloittaisi uudelleen, Toikka naurahtaa viitaten pesiksen jättäneeseen serkkuunsa Jyri Toikkaan.

Toikka haluaa Haminaan kilpailukykyisen joukkueen.

— Tavoite ei voi olla kuin nousu, minä en lähde huvikseni palloa lätkimään. Oulu kerää varmasti kovan porukan, ja meillä pitää olla paperilla vähintään vastaava joukkue. Yhtä tai kahta uutta pelimiestä se vielä vaatii, Toikka sanoo.

Koppari ja etukenttäpelaaja haussa

Viime kauden joukkueen pelaajista neuvottelut jatkuvat Ville Lantiaisen, Lassi Vuorelan, Joona Mäkelän ja Henri Heikkilän kanssa. Hovi yhtyy Toikan arvioon siitä, että 1—2 pelimiestä haetaan vielä muualta.

— IPV:ssä etenijäjokerina pelannutta Muuruvirtaa sovitellaan koppariksi, toinen sinne vielä tarvitaan. Ja yksi etukenttäpelaaja, onko hän sitten Lantiainen vai joku muu. Jokeriosastolla mennään tulevalla kaudella yhdellä mörssärillä, Hovi viittaa Leskiseen.

Leskisen into palasi katsomossa

Leskinen kertoo, ettei hänellä ollut pelihaluja kauden 2017 jälkeen.

— Kyselyjä tuli muistakin seuroista, mutta ei ollut sellaista paloa, että olisin halunnut lähteä. Kävin näiden kausien aikana katsomassa lähes kaikki HP:n pelit, ja takaraivossa alkoi poltella, että kentällä olisi mukavampaa kuin katsomon puolella, Leskinen kertoo.

Häntä ei hirvitä astella pelikentälle pitkän tauon jälkeen.

— Pikemminkin päällä on pieni, hyvä jännitys. Ensimmäisten treenien jälkeen paikat ovat varmasti kipeät, mutta se kuuluu lajiin.

HP:llä on kasassa 10 pelaajasopimusta. Jo aiemmin on julkistettu Matias Hangasmaan, Lauri Aitalan, Otso Mäkelän, Verneri Tauraman ja Jere Heikkilän jatkavan seurassa.

Pelinjohtajana jatkaa Juho Kaikko. Valmennustiimin kanssa palaveerataan ensi viikolla, jolloin apuvalmentajien jatkot alkavat hahmottua.

Korjattu 17.05: Jyri Toikka on Juha Toikan serkku, ei veli.

Luetuimmat