Haminassa huolestuttiin ikäihmisistä ja siirrettiin ryhmäliikunta ulos – Seniorien luistelukoulun avauksessa paikalla tosin oli vain vetäjä

Kaupunki tarjoaa ohjattuja kävelylenkkejä, ja talvisia puistojumppia on suunnitteilla.

Kimmo Seppälä

Liikuntaneuvoja Pyry Liikkanen antoi luistelunäytteen Suomen lipun aukiolla tiistaina.
Liikuntaneuvoja Pyry Liikkanen antoi luistelunäytteen Suomen lipun aukiolla tiistaina.

Haminan kaupunki on siirtänyt tarjoamaansa ryhmäliikuntaa ulos. Koska sisäliikuntaryhmät ovat koronasulun takia pois pelistä, tarjoaa kaupunki tilalle ohjattua luistelua, lenkkeilyä ja pian myös puistojumppaa.

Tiistaina kokoontui ensimmäistä kertaa seniorien luistelukoulu. Tai ei kokoontunut, sillä Suomen lipun aukion jääringille ei saapunut yhtään luistelijaa.

– Perjantaina olen Annankadun kentällä, ja ensi viikolla jatkuu. Menen joka kerta katsomaan, tuleeko ketään. Tulee sitten yksi tai yhdeksän henkilöä (maksimimäärä), niin silloin luistellaan, Haminan liikuntaneuvoja Pyry Liikkanen sanoi kolattuaan lumet kentältä.

Ohjattu liikkuminen monelle tärkeää

Luistelukokeilun lisäksi Haminassa pääsee ohjatuille kävelylenkeille pienryhmissä. Lähtöpisteitä on useita ja lenkkejä tehdään useita päivässä maanantaista perjantaihin. Tahti on rauhallinen, ja mukaan voi lähteä rollaattorinkin kanssa.

Liikkasen mukaan todennäköisesti myös puistojumpat aloitetaan.

– Aamulla (tiistaina) kävimme kolailemassa senioripuistosta lumia, että sinne pääsee helpommin omatoimisesti liikkumaan. Ohjattuja jumppia on tulossa.

– Meillä on huoli varsinkin ikäihmisten liikkumisesta näin korona-aikaan. Monelle on tärkeää, että tarjolla on ohjattua liikuntaa. On eri asia yrittää liikkua yksin kotona kuin lähteä pienen porukan kanssa liikkeelle, Liikkanen sanoo.

Kimmo Seppälä

Pyry Liikkasen mukaan luistelukouluun tulevan ei tarvitse olla seniori-ikäinen. Aukiolla oli toinenkin luistelija, mutta hän ei tarvinnut opastusta.
Pyry Liikkasen mukaan luistelukouluun tulevan ei tarvitse olla seniori-ikäinen. Aukiolla oli toinenkin luistelija, mutta hän ei tarvinnut opastusta.

"Ei sirkustemppuja"

Seniorien luistelukoulu on nimensä mukaisesti luistelukoulu.

– Totta kai saa tulla, vaikka osaisi luistella hyvinkin. Ideana on se, että käydään vähän alkeita läpi ja tehdään myös hieman lihaskuntoliikkeitä luistimet jalassa.

– Emme harrasta ikäsyrjintää, muutkin kuin seniori-ikäiset ovat tervetulleita, Liikkanen sanoo.

Varustukseksi tarvitaan luistimet ja kypärä.

– Pyrimme tekemään tämän turvalliseksi. Ei tehdä mitään sirkustemppuja vaan pysytään perusasioissa.

Luisteluhetki kestää 45 minuuttia, mutta omien tuntemusten mukaan sen voi keskeyttää aikaisemminkin. Liikkasen mukaan on vaikea sanoa etukäteen, kelle luistelu sopii tai ei sovi, jos on esimerkiksi jalkavaivoja.

– Saa tulla kokeilemaan. Jos on luistelusta pidempi tauko, luistimet tuntuvat aluksi vähän puristavilta, mikä voi olla ikävää.

– Kävelyyn verrattuna luistelussa ei ole samanlaista tärähtelyä. Siinä käytetään vähän eri lihaksia, mikä on hyvää vaihtelua peruskävelyyn.

Kotkassakin ehkä suunnitelmissa

Kotkan liikuntapalvelukeskus vastaa normaaliaikoina muun muassa uimahallien liikuntaryhmistä. Ne ovat kaikki tauolla. Liikuntapäällikkö Tapani Laakson mukaan ryhmien viemisestä ulos ei tällä hetkellä ole suunnitelmia.

– Olemme eläneet kolmen viikon sykleissä (koronarajoitukset). Jos hyvät ulkoilukelit (ja rajoitukset) jatkuvat niin mikä ettei.

Tiistaina ei löytynyt sopivaa henkilöä kertomaan Kotkan hyvinvointipalveluiden liikuntaryhmistä, kuten puistojumpista. Toisen käden tiedon mukaan ulkojumppia on suunnitteilla.

Tästä on kysymys

Haminan ulkoliikunta

Seniorien luistelukoulu perjantaina 22.1. klo 12 Annankadun kentällä, tiistaina 26.1. klo 12 Suomen lipun aukiolla ja perjantaina 29.1. Annankadun kentällä.

Ulkoilulenkit tammikuussa:

Ma klo 9 Haminan liikuntahalli, klo 9 Pitäjänsaaren leikkikenttä, klo 11 Sibeliuskadun ja Maariankadun risteys, klo 13.30 Jäähalli

Ti klo 10 Tokmannin piha, klo 10 Tallinmäen kenttä

Ke klo 9 Ruissalon liikuntahalli, klo 9 Teollisuuskadun ja Hevoshaankadun risteys, klo 12 Leislahden koulu (frisbeegolf)

To klo 9 Haminan liikuntahalli, klo 9 Tarkka-ampujankatu 1:n parkkipaikka, klo 11 Senioripuisto, klo 14 Tompurinmäen leikkikenttä, klo 14 Poitsilan koulun kenttä

Pe klo 9 Husulan Iitanpirtti, klo 10 Ruissalon kirjasto

Lähde: www.hamina.fi

Uusimmat uutiset