Pelaajatkin tarttuivat maalitelaan — Haminan kaupunki ja HP panivat Vallikentän uuteen uskoon

Perinteikäs pesäpallopyhättö vastaa nyt paremmin nykyajan vaatimuksia. Enää puuttuu katsomoista katto.

Kimmo Seppälä

HP:n superpesisjoukkueen pelaajat Oskari Purmonen (edessä) ja Joni Lehikoinen (takana) maalasivat sunnuntaina huoltaja Veli-Matti Hyönän kanssa HP:n pukuhuonetta – oranssiksi, kuinkas muuten.
HP:n superpesisjoukkueen pelaajat Oskari Purmonen (edessä) ja Joni Lehikoinen (takana) maalasivat sunnuntaina huoltaja Veli-Matti Hyönän kanssa HP:n pukuhuonetta – oranssiksi, kuinkas muuten.

Haminan Palloilijoiden toiminnanjohtaja Marko Hovi esittelee tyytyväisenä — ja kai vähän ylpeänäkin — Vallikentän uutta ilmettä. Perinteikkäässä pesäpallopyhätössä pelataan keskiviikkona ensimmäinen miesten superpesisottelu lähes 16 vuoteen, ja sen kunniaksi HP ja Haminan kaupunki ovat panneet kentän ilmettä uuteen uskoon.

On tullut kuppi-istuimia mustan ja oranssin väreissä katsomoon, uusi tarjoiluterassi, uusi mediarakennus kuuluttamon viereen ja asfalttia pöllyävän hiekan tilalle sinne sun tänne. Myös kentälle vallien viertä johtava Ilmarinkatu on saanut asfalttipäällysteen aivan sarja-avauksen alla.

Jukka Lehtoranta

Kakkospuolen katsomossa on nyt kuppi-istuimet ja HP:n väritys.
Kakkospuolen katsomossa on nyt kuppi-istuimet ja HP:n väritys.

Emme voi saada kerralla kaikkea. — Marko Hovi

— Täällä on tapahtunut paljon viimeisen kahden vuoden aikana, Hovi myhäilee.

— Kaupunki on ollut meille erittäin myötämielinen. Olemme seurana satsanneet ehkä vähän reilut 10 000 euroa ja tehneet hurjan määrän talkootunteja, mutta ei me ilman kaupungin valtavaa panosta oltaisi saatu mitään tehtyä. Ehkä kaupunki näkee, että HP on hyvä käyntikortti, ja että siihen kannattaa panostaa.

Jukka Lehtoranta

Vallikentälle johtava Ilmarinkatu on saanut asvalttipäällysteen superpesiskauden kynnyksellä.
Vallikentälle johtava Ilmarinkatu on saanut asvalttipäällysteen superpesiskauden kynnyksellä.

Sotkamossakaan ei ole katsomoissa kattoja

Ei Vallikenttä vieläkään maan hulppeimpia pesäpalloareenoita ole.

Muun muassa Imatralla, Kuopiossa ja Seinäjoella on kansallispelille oikeat stadionit, ja Joensuuhun on valmistumassa maan hienoin sellainen, 2 500 katetun istumapaikan komea luomus.

Vallikenttä ei uudistettunakaan oikeastaan täytä edes Superpesiksen vaatimuksia — niitä, joiden mukaan 1 500 katsojalle pitäisi olla paikat katon alla. Se ei kuitenkaan ole ongelma — ainakaan niin kauan kuin Sotkamossakaan ei ole katettua katsomoa. On vaikea nähdä, että Superpesis ryhtyisi toimiin 18-kertaisen mestarijoukkueen häätämiseksi sarjasta mokoman pikkujutun vuoksi.

— Pikkuhiljaa katettuja katsomoita tulee lisää ja varmaan joskus Vallikentällekin. Meidän pitää kuitenkin mennä askel kerrallaan. Emme voi saada kerralla kaikkea, Hovi sanoo.

Kolmospuolen katsomosta on tarjous olemassa

Vallikenttä näyttää nyt oikeasti hyvältä, kolmospuolen katsomoa lukuunottamatta. Parhaat päivänsä ajat sitten nähnyt katsomo muistuttaa kunnoltaan paljon Arto Tolsa -areenan aurinkokatsomoa Kotkassa.

Jos hyvin käy, molemmat korvataan lähivuosina katetuilla katsomoilla.

— Meillä on alustava 0,3 miljoonan euron tarjous uudesta katsomosta olemassa, Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu sanoo.

— Se olisi katettu ja siihen tulisi oheistilojakin. Tälle vuodelle sellaista rahaa ei ole, mutta katsotaan nyt mikä on tilanne ensi vuonna tai vuonna 2020.

Filpun mukaan HP:n sarjastatuksella on merkitystä, kun katsomoinvestointia seuraavan kerran mietitään.

— Jos HP putoaa pääsarjasta, paine satojen tuhansien eurojen liikuntarakentamiselle pesäpallokentällä olisi vähän vähäisempi. Etenkin, kun liikuntahallin parin miljoonan euron peruskorjaus on investointilistalla odottamassa.

— Toisaalta onhan Ykköspesiksessäkin vaatimuksia ja HP:llä on ollut silläkin tasolla paljon yleisöä, Filppu muistutti.

Museovirastolla sanansa sanottavana

Uuteen kolmospuolen katsomoon on kaavailtu tulevan 600—800 istumapaikkaa. Filpun mukaan kakkospuolen katsomon kattaminenkin saattaa joskus tulevaisuudessa olla mahdollista.

— Siitä päästään varmasti keskustelemaan museoviraston kanssa.

Vallikentän kakkospuolen katsomo sijaitsee lähimpänä historiallisia valleja.