KTP:n naisjoukkue on cupin lohkovaiheen kummajainen liigajengien seassa – Myös KTP:n miehet pelaavat lauantaina Kotkassa, portugalilaiskärki tuskin kentällä

KTP ei pystynyt nousemaan naisten Kolmosesta vielä ensimmäisellä yrityksellä, mutta cup-juna kulki. Nousutavoite on ennallaan, ja ottelut liigaseuroja vastaan ovat oppimisen paikkoja matkalla ylöspäin.

Antti Kaarto

KTP:n naisten edustusjoukkue lämmitteli Ruonalan hallissa ennen keskiviikkoillan harjoituksia.
KTP:n naisten edustusjoukkue lämmitteli Ruonalan hallissa ennen keskiviikkoillan harjoituksia.

Viime kaudeksi perustetun KTP:n naisten edustusjoukkueen debyyttikauden tavoite oli sarjanousu Kolmosesta Kakkoseen. Se ei onnistunut, mutta cupissa joukkueella kulki.

Alasarjalainen selviytyi tammikuun lohkovaiheeseen, jossa se on melkoinen kummajainen. 12 mukaan edenneestä joukkueesta yhdeksän pelaa liigassa, kaksi Ykkösessä – ja sitten on Kolmosen KTP.

Lohkoavauksessa viime viikonloppuna liigajoukkue Tikkurilan Palloseura tarjoili kalseaa kyytiä ja voitti KTP:n 13–0.

– Ei ollut mitään jakoa. Oli vain niin hyvä vastustaja, KTP:n päävalmentaja Jari-Pekka Gummerus tunnustaa.

– Kun eroa on neljä sarjaporrasta, tuon suuntainen eron pitää periaatteessa ollakin. Jos tuollaiselle joukkueelle haluaa pärjätä, jokaisen pitää onnistua yli oman tasonsa.

Liigavastus on ennen kaikkea oppimisen paikka

TiPS voitti myös HJK:n (3–1), joten se etenee kolmen joukkueen lohkosta varmasti jatkoon. Lauantaina Kotkassa KTP ja HJK ratkovat, kumpi nollakerholaisista pääsee puolivälieriin.

– Kaikki on omissa käsissä, Gummerus naurahtaa, mutta ei taida itsekään uskoa yllätykseen.

Jo pelkkä liigajoukkueiden kohtaaminen on päävalmentajan mukaan hyödyllistä.

– Nämä ovat isoja oppimisen paikkoja, joista saadaan paljon irti: nähdään, missä huiput menevät, mitä ne tekevät paremmin, ja miten me voisimme päästä sitä kohti. Pidemmän aikavälin tavoitteemme on pelata liigassa, ja nämä ovat hyviä etappeja siihen.

KTP:llä ja HJK:lla on jo cup-historiaa, sillä joukkueet kohtasivat elokuussa cup-avauksessa Kotkassa. HJK voitti 3–1 ja pääsi suoraan lohkovaiheeseen, KTP joutui hakemaan paikkansa voittamalla kolme seuraavien kierrosten otteluaan.

– Vaikka HJK-pelissä tuli turpaan, kaikki tiesivät, että pelasimme paremmin kuin osasimme. Ylitimme siinä pelissä itsemme ja teimme kaiken astetta paremmin kuin nyt TiPSiä vastaan, Gummerus sanoo.

Mukana kaakon paras ja entinen liigapelaaja

Viime kaudella KTP johti pitkään Kolmosta, mutta kompastui päätösottelussa PEPOon eikä päässyt karsimaan noususta. PEPO pääsi ja hävisi Puotinkylän Valtille 1–5.

KTP jahtaa nousua myös tulevana kesänä. Viime kauden joukkueesta yhdeksän pelaajaa on poissa muualle muuttojen, lopettamisten ynnä muiden syiden vuoksi.

– Tavoitteena on samankokoinen rinki, mieluummin vähän yli kuin vähän alle 20 pelaajaa, Gummerus sanoo.

Viime kauden runkopelaajat jatkavat, ja joukkue on vahvistunut uusilla kasvoilla. Esimerkiksi välivuoden pitänyt KTP-kasvatti Viivi Virolainen palaa kentille.

KTP:n mukana harjoittelee kaksi kertaa peräkkäin Kaakon parhaaksi naispelaajaksi valittu toppari Anni Posti. Kovimmat meriitit ovat Sari Hyyrysellä, joka on pelannut liigassakin. Viime kaudet hän on ollut Kakkosen Viikingeissä, mutta Hyyrynen muutti syksyllä Kotkaan.

– Tällä hetkellä hän nostaa kuntoaan ja makustelee, vieläkö kipinä iskee. Cupissa hän ei omien sanojensa mukaan ole vielä valmis pelaamaan, Gummerus kertoo.

Katsojissa vain 100 jäljessä liigan pienimpiä

Naisten joukkue on löytänyt Kotkassa jo oman, toki vielä pienen, yleisönsä. Viime kaudella keskikatsojamäärä oli 118.

– Pitää huomioida, että meillä myydään pääsylippuja. Se on harvinaista vielä Kakkosessakin, eivätkä edes kaikki Ykkösen joukkueet ota sisäänpääsymaksua, Gummerus sanoo.

Liigajoukkueiden yleisökeskiarvo oli 259 (vaihteluväli 127–524).

Tuukka Kurki pelannee miesten ottelussa

Suomen cup on KTP:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajalle Argo Arbeiterille sekä harjoitus- että virallinen kilpailu.

– Jokaista peliä menemme voittamaan, mutta emme nenä veressä. Vältämme loukkaantumisia ja siksi voimme pitää (lievästi loukkaantuneita) pelaajia varotoimenpiteinä sivussa. Nuorille pitää antaa luottoa, Arbeiter sanoo.

KTP aloitti cupin 2–1-vierasvoitolla Musan Salamasta. Lauantaina Kotkaan saapuu EIF.

– Meillä on ollut viikko aikaa tehdä töitä ja korjata tiettyjä virheitä. EIF-pelissä näemme, miten olemme onnistuneet.

Cup-avauksesta sivussa ollut hyökkääjä Tuukka Kurki pelaa Arbeiterin mukaan todennäköisesti lauantaina.

Cupissa ei saa testata pelaajia, vaan heillä pitää olla jonkinlainen sopimus. Myös pätkäpahvi kelpaa, esimerkiksi hyökkääjä Nico Pietiläisellä on sellainen.

KTP:n testissä on portugalilaiskärki Oscar Vicente Mendes. Onko mahdollista, että hänellekin tehdään minisopimus cupia varten?

– Jos näen, että hänessä on jotakin (potentiaalia), voi olla. Mutta jos Tuukka on terve, niin tuskin ainakaan vielä. Pelaajalla menee kuitenkin aikaa, että hän tottuu pelitapaamme.

Arbeiter ei ota kantaa siihen, pitäisikö cupissa saada testata sopimuksettomia pelaajia.

– Siinä on plussia ja miinuksia. Säännöt ovat sääntöjä.

Naisten cup-ottelu KTP–HJK pelataan Arto Tolsa -areenalla lauantaina klo 13, miesten ottelu KTP–EIF klo 15.30. Otteluiden välissä ohjelmaa: halibernit, pelastuslaitoksen kalustoesittely sekä pelaaja- ja valmentajahaastatteluita.

Cupit ovat lohkovaiheissa

Naisten Suomen cup alkoi elokuun alussa Superkierroksella, jolla liigajoukkueet kohtasivat alasarjalaiset vieraskentillä. KTP hävisi HJK:lle 1–3, mutta häviäjät etenivät 2. kierrokselle. KTP voitti Kakkosen FCFJ:n 1–0, Vitosen LoPa/Vohvelit 7–0 sekä Ykköseen nousseen NJS:n 3–0 ja eteni lohkovaiheeseen.

Neljästä kolmen joukkueen lohkosta kaksi parasta etenee puolivälieriin.

Miesten cup alkoi tammikuussa. Liigan ja Ykkösen joukkueilla on omat lohkonsa.

KTP:n lohkon (MP, Gnistan, MySa, MyPa, EIF) kaksi parasta pääsevät neljännesvälieriin. Sinne etenevät myös kaksi muuta Ykkösen joukkuetta, kahdeksan liigajoukkuetta, kaksi Kakkosen joukkuetta ja piirinsarjojen Regions' Cupin finalistit viime syksyltä (Peli-Karhut ja TiPS).