KaVen kasvatti Moona Jaatinen otti lentopallotossut mukaan Skotlantiin, mutta ei ajatellut pelata tosipelejä — Juhlikin lopulta tuplamestaruutta

Jaatinen ylipuhuttiin mukaan City of Edinburgh -joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Hänen mukaansa skottiliigaa voisi verrata Suomen 1-sarjaan.

Jussi Lopperi

Moona Jaatinen pelasi Kouvolan Lentopalloilijoissa 2-sarjaa kaudella 2017–18, kun Karhulan Veikkojen naisten joukkue hajosi. Kuva on joulukuulta 2017.
Moona Jaatinen pelasi Kouvolan Lentopalloilijoissa 2-sarjaa kaudella 2017–18, kun Karhulan Veikkojen naisten joukkue hajosi. Kuva on joulukuulta 2017.

Kun Moona Jaatinen, 25, lähti helmikuussa 2018 työharjoitteluun Skotlantiin, hän otti lentopallotossut mukaan. Se oli luonnollinen valinta, koska Jaatinen pelasi Karhulan Veikoissa pikkutytöstä asti aina kevääseen 2017, jolloin KaVen naisten 2-sarjajoukkue hajosi.

— Ajattelin, että jos jossain treenailisin. Ei ollut tarkoitus pelata, Jaatinen kertoo matkatavaratossuistaan.

Ei ollut tarkoitus, mutta tänä keväänä Jaatisen joukkue City of Edinburgh kruunattiin Skotlannissa sekä naisten liigan että naisten cupin mestariksi.

Työpaikka ratkaisi pelaamisen

Jaatisen työharjoittelu loppui viime syksynä, mutta hän halusi jäädä Skotlannin pääkaupunkiin ja etsi töitä.

— En vieläkään ryhtynyt saman tien pelaamaan, koska rahantulo oli vielä epäselvää, Jaatinen kertoo.

Hän löysi töitä ja lentopallokipinä alkoi hehkua uudella tavalla. Jaatinen kyseli City of Edinburghin miesten joukkueessa pelaavalta tutultaan lentopallomahdollisuuksia.

— Sain listan joukkueista. Otin kahteen yhteyttä, ja City of Edinburghista vastattiin, että tällöin ja tällöin on harjoitukset, tervetuloa. En ollut ihan kauden alusta mukana ja aluksi vain treenasin, mutta he puhuivat minut ympäri, Jaatinen kertoo.

Puolet junnuja, puolet kolmekymppisiä

Suomessa Jaatinen pelasi KaVe-aikanaan myös yhden kauden 1-sarjaa Kausalan Yrityksessä. Toistaiseksi viimeisen Suomen-kautensa 2017—18 hän pelasi 2-sarjaa Kouvolan Lentopallossa, kun KaVen naisten toiminta loppui.

Skotlannin naisten liigassa pelaa kuusi joukkuetta.

— Sarja on ehdottomasti parempi kuin Suomen 2-sarja, voisi verrata 1-sarjaan. Mukana on yksittäisiä pelaajia, jotka pärjäisivät Suomen liigassa, mutta ei sen tasoisia joukkueita. Me pärjäisimme 1-sarjassa ihan ok, Jaatinen arvioi.

Skottien pääsarjassa ei Jaatisen mukaan ostella pelaajia tai makseta palkkoja edes maajoukkuepelaajille, joita City of Edinburghinkin riveissä on. Joukkueen ikärakenne on kaksijakoinen.

— Noin puolet on 16—18-vuotiaita nuoria, sitten minä siinä välissä 25-vuotiaana, ja loput ovat yli 30-vuotiaita. Suurin osa on skotteja. Meillä on yksi amerikkalaispelaaja joka tuli Edinburghiin töihin pari vuotta sitten, hän on älyttömän pitkä ja hyvä tyttö, joka kantaa joukkuetta, Jaatinen kehuu.

Lisa Erlandsson

Moona Jaatinen viihtyy hyvin Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa, eikä uran jatkuminen maan pääsarjassa ole poissuljettua.

Pahin vihollinen nurin

Jaatinen kertoo, ettei ollut ihan täysin tyytyväinen omaan pelaamiseensa.

— Joudun menemään aikaisin aamulla töihin ja harjoitukset ovat vasta myöhään illalla. Mutta oli tosi kiva pelata ja hyvä kausi meiltä. Varsinkin liigan finaalin pelasimme älyttömän hyvin, Jaatinen sanoo.

City voitti ratkaisevassa ottelussa Glasgow’sta tulevan Su Ragazzin erin 3—2.

— Se on pahin vihollisemme, Jaatinen sanoo tyytyväisenä.

Ragazzi oli vienyt kolme edellistä mestaruutta. Sitä ennen Edinburgh olikin voittanut kuusi pyttyä peräkkäin.

Pelaajauran jatko vielä auki

Kotkalainen ei vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hän on viihtynyt Edinburghissa hyvin.

— Minulle kaikki on auki. Olen aina halunnut päästä asumaan ulkomaille ja täällä on hyvä olla. Jos päätän jäädä tänne vielä vuodeksi, niin ehdottomasti haluan pelata samassa joukkueessa seuraavankin kauden. Mutta kesä on vielä välissä.

— Ihan huikea kokemus tämä on ollut. Suosittelen kaikille 100-prosenttisesti pelaamista ulkomailla, jos vain mahdollisuus on.