Haminalaiset jääkiekkonuoret pyrkivät huipulle KooKoossa — ”Vanhemmat käyvät viikonloppuisin täyttämässä jääkaapin.”

Moni KY-80:ssä aloittanut juniori on vaihtanut jossain vaiheessa Titaaneihin. Jotkut, kuten Mathias Hänninen, Oskari Muona ja Ossi-Petteri Jaakola valitsivat KooKoon.

Jukka Lehtoranta

Haminalaiset KY-80:n kasvatit Mathias Hänninen (vasemmalla), Oskari Muona ja Ossi-Petteri Jaakola ovat jo vuosia pelanneet jääkiekkoa KooKoossa.
Haminalaiset KY-80:n kasvatit Mathias Hänninen (vasemmalla), Oskari Muona ja Ossi-Petteri Jaakola ovat jo vuosia pelanneet jääkiekkoa KooKoossa.

Maanantaina kerrottiin, että Haminassa jääkiekkoilun aloittanut Titaanien kasvatti Toni Suuronen siirtyy seitsemän Raumalla vietetyn kauden jälkeen Lukosta Kouvolan KooKoohon. Toinen entinen KY-80-juniori Joona Harjama pelasi kolme kautta liigaa KalPassa ennen kuin siirtyi Mestis-seura Kiekko-Vantaaseen kesällä 2016.

Ei huonosti KY:ltä, pikkukaupungin kiekkoseuralta, joka pääsi omaan jäähalliinkin vasta vuonna 2002.

Haaveena on päästä joskus pelaamaan ammatikseen. — Oskari Muona

Nuorten haminalaisten kiekkoilijoiden virta kotikaukalosta isompiin halleihin on jatkunut Harjaman ja Suurosen jälkeenkin. Jotkut ovat Suurosen ja Harjaman tavoin siirtyneet lyhyen moottoritiepyräyksen verran naapuriseura Titaaneihin, mutta moni on myös jättänyt Kotkan-keikan väliin ja vaihtanut suoraan Kouvolaan, nykyiseen liigaseuraan KooKoohon.

— KooKoo pelasi silloin Mestiksessä, tarjolla oli laadukasta valmennusta, ja junioreissa pääsi pelaamaan Suomen kovimpia jengejä vastaan, 17-vuotias Mathias Hänninen perustelee valintaansa.

Hän on pelannut KooKoossa nyt kuusi kautta. Yläkoulusta päästyään nuori kiekkoilija muutti yksin Kouvolaan asumaankin.

— Eivät vanhemmatkaan olleet olleenkaan tätä vastaan. Enemmänkin ovat kannustaneet.

— Nyt ne käyvät viikonloppuisin täyttämässä jääkaapin ja tekemässä ruokaa, Hänninen myhäilee.

Toiseksi paras pistemies ja 93 prosentin maalivahti

Hyökkääjä Hänninen oli päättyneellä kaudella KooKoon B-nuorten toiseksi paras pistemies. Hän pelasi 53 ottelua piste per ottelu -tahtiin (22+31=53).

KooKoo pinnisti alemman jatkosarjan kautta pudotuspeleihin, joissa se löi ensin HPK:n ja pani sitten puolivälierissä alkusarjan ylivoimaisen ykkösen Kärpätkin lujille.

KooKoon maalia vartioi 43 ottelussa 17-vuotias haminalainen Oskari Muona. Hänen torjuntaprosenttinsa oli SM-alkusarjassa (92,17) kuudenneksi ja alemmassa jatkosarjassa (93,01) sarjan toiseksi paras. Pudotuspeleissä Muonan paikan KooKoon veräjällä vei 18-vuotias titaanikasvatti Oskari Salminen. Salminen teki talvella jo kaksivuotisen sopimuksen KooKoon liigajoukkueen kanssa.

— KooKoossa on junnuillekin omat maalivahtivalmentajat. Sen perässä rupesin tänne tulemaan, 13-vuotiaasta asti KooKoota edustanut Muona sanoo.

Haaveena ammattilaisuus

Ensi kaudella sekä Hänninen että Muona pelaavat A-nuorissa. Hänninen jatkaa KooKoossa, mutta Muona empii vielä.

— Katselen minne matka käy.

— Haaveena on päästä joskus pelaamaan ammatikseen, maalivahti sanoo.

Hänninen nyökyttelee vieressä. Hänen tavoitteensa on sama.

Yläkoulu Haminassa vaihtuu lukioon Kouvolassa

KY-80:n kasvateista KooKoossa ovat vuosia pelanneet ja Kouvolassa asuneet myös muun muassa Sergei Lisov, 17, sekä 19-vuotiaat serkukset Jesse ja Samuli Niinisaari.

16-vuotias Ossi-Petteri Jaakola seuraa esimerkkiä ensi syksynä. Hän lopettaa keväällä yläkoulun Haminassa ja menee lukioon Kouvolassa.

Jaakola on pelannut KooKoossa jo neljän kauden ajan. Päättyneellä kaudella hän hurjasteli C-nuorten SM-sarjassa 38 ottelussa 30 maalia ja 30 syöttöä.

— Liigaan kun pääsisi joskus pelaamaan. Se olisi unelma, Jaakola sanoo.

— Kiirettä ei ole, mutta mahdollisimman aikaisin olisi paras.

Ensi kaudella Jaakola pelaa B-nuorissa. Parhaillaan on menossa KooKoon try out eli valintavaihe.

Pääsetkö joukkueeseen?

— Joo, pääsen.

Jukka Lehtoranta

Jukka Lehtoranta