Kotkan upouuden kuntotestausaseman juoksumatto on mattojen Rolls-Royce — ”Piristävä kokemus kaikessa epämiellyttävyydessään”, kuului koehenkilön arvio

Suomen ainoa kaupungin omistama testausasema avautuu kahden viikon kuluttua. Hankinnan pääsyy oli kuntoutuksen tehostaminen, mutta asemasta on iloa myös urheilijoille ja tavallisille liikkujille.

Antti Kaarto

Pete Pulli teki hapenottokykytestiä juoksumatolla, testauspäällikkö Max Koski tarkasteli ruudulta lukemia. Valjaisiin on kiinnitetty turvaköysi. Laitteeseen kuuluu tarvittaessa myös painonkevennyslaite, jolla saadaan liikkeelle esimerkiksi leikkauspotilaat, jotka eivät saa varata täyttä painoa alaraajoilleen.
Pete Pulli teki hapenottokykytestiä juoksumatolla, testauspäällikkö Max Koski tarkasteli ruudulta lukemia. Valjaisiin on kiinnitetty turvaköysi. Laitteeseen kuuluu tarvittaessa myös painonkevennyslaite, jolla saadaan liikkeelle esimerkiksi leikkauspotilaat, jotka eivät saa varata täyttä painoa alaraajoilleen.

Piristävä kokemus kaikessa epämiellyttävyydessään. — Pete Pulli

Pete Pulli näyttää peukalolla ylöspäin. Se tarkoittaa sitä, että hän jaksaa vielä.

Liikuntapaikanhoitaja Pulli, 47, on vapaaehtoinen testattava ja valokuvamalli Kotkan upouudella testausasemalla Karhuvuoren urheilutalossa. Juoksumaton vauhtia lisätään kahden minuutin välein yhdellä kilometrillä tunnissa. Pullin kasvoilla on hengityskaasuanalysaattori eli spiroergometri. Se mittaa muun muassa hapenottokykyä.

Maton lähtövauhti oli hölkkämäinen 7 kilometriä tunnissa. Pulli vetää vielä 13 km/h:n minuutit loppuun asti, sitten käsi näyttää että nyt riittää.

— Hapenottokykysi on 51 millilitraa painokiloa kohti minuutissa. Ikäryhmässäsi tämä on luokassa ”erinomainen”, testauspäällikkö Max Koski sanoo.

Kaikilla herkuilla

Juoksumaton ja spiroergometrien (kiinteän ja kannettavan) lisäksi testausasemalla on kaikki herkut.

Tavallisten kuntopyörien lisäksi on erikoispyörä, jolla saadaan tehtyä samanlaisia kestävyystestejä kuin juoksumatolla.

Elektronisen tasapainolevyn avulla voi testata tasapainoaan ja harjoitella sitä. Vakioidun tasapainotestin lisäksi ohjelmassa on pelejä, joissa ohjataan esimerkiksi pingviiniä labyrintissä nojaamalla eri suuntiin.

Juoksumattoon voi kiinnittää valosensorit, joilla saa kaksiulotteisen analyysin kävelystä tai juoksusta. Rintaan kiinnitettävän gyroskoopin avulla saadaan kuvaan mukaan ylävartalon liike.

Voimalevyn avulla voidaan testata hyppykorkeutta ja erityisesti räjähtävää voimantuottoa. Laktaattimittarilla saadaan tietoa muun muassa maitohapon tuotannosta. Seca-kehonkoostumusmittari on Kosken mukaan ”tarkempi kuin kilpailijansa”.

Matolle pääsee vaikka polkupyörällä

Kotkan testausasema on Suomen huippua.

— Kaikki laitteet ovat uusia. Minulle on kerrottu, että esimerkiksi juoksumatto on mattojen Rolls-Royce, jollaisia on tietääkseni Suomessa muualla vain Santahaminassa, Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen sanoo.

Matto on normaalia leveämpi, mikä mahdollistaa sen käyttämisen myös polkupyörällä, rullasuksilla tai pyörätuolilla. Vauhtia mattoon saadaan tarvittaessa 40 km/h, ja suurin mahdollinen kallistuskulma on 27 prosenttia.

— Sillä saadaan jo aikamoinen ylämäki. Yksi maantiepyöräilijä kävi viime viikolla kokeilemassa, Koski kertoo.

— Koulun vehkeillä (Jyväskylän yliopistossa) kaikki piti tehdä manuaalisesti. Tässä matto ja testi toimivat täysin automaattisesti sen mukaan, mitä tietokoneeseen on syötetty. Kun näin tämän, ajattelin, että upeaa, Koski sanoo.

Antti Kaarto

Max Koski auttoi spiroergometrin Pete Pullin kasvoille.
Max Koski auttoi spiroergometrin Pete Pullin kasvoille.

100 000 euroa vuodessa

Testausasemia on Suomessa lähinnä urheiluopistoilla. Karhuvuoren asema on valtakunnan ainoa, joka on kaupungin omistuksessa. Hallinnollisesti aseman toiminta on EKA:lla.

Laitteisto on hankittu leasing-rahoituksella. Takaisinmaksu (viisi vuotta), huolto ja työntekijän palkka maksavat yhteensä vuodessa noin 100 000 euroa. Kotkassa luotetaan siihen, että asema maksaa itsensä takaisin. Laitteiston hankinnassa pääperuste oli kuntoutuskäyttö.

— Jos kaksi vanhusta saadaan asumaan kotona pidempään tai tehdään 1—2 lonkkaleikkausta vähemmän, on asema maksanut itsensä takaisin siltä vuodelta. Maksavilta asiakkailtakin saadaan joku raha, Auranen sanoo.

— Täällä on helppo testata vaikuttavuutta. Ei vain teetetä tavan vuoksi asiakkaalla jotain jumppaa, vaan testataan, millaisia vaikutuksia sillä oikeasti on.

Paljon kohderyhmiä, hinnat vielä auki

Aseman mainoskuvaukset on tehty, mutta markkinointia ei ole vielä aloitettu. Verkkosivut aukeavat ennen kuin asema virallisesti avataan 20. helmikuuta.

Kuntoutuksen ja terveydenhoidon ulkopuolisiakin kohderyhmiä on Aurasen mukaan paljon. Yritykset voivat innostaa henkilökuntaansa liikkumaan tekemällä alkutestit ja myöhemmin jatkotestit.

Kuntosalit voivat ostaa testipaketteja ja myydä niitä asiakkailleen. Pelastuslaitos on jo soitellut. Juoksumatolta saa ostaa harjoitteluaikaa. Tavallisten liikkujien on helppo seurata edistystään käymällä välillä testissä.

Hinnasto ei ole vielä valmis.

— Hinta riippuu siitä, millainen testipaketti halutaan. Jos testataan hapenottokyky, voima ja kehonkoostumus, puhutaan satasista. Pelkkä hapenottokyky voisi olla satasen ja pelkkä kehonkoostumusmittaus kymppejä, Auranen sanoo mutta korostaa, että summat ovat vielä karkeita arvioita.

Antti Kaarto

Max Koski syötti kehonkoostumusmittariin Pete Pullin perustiedot, kuten syntymäajan ja pituuden.
Max Koski syötti kehonkoostumusmittariin Pete Pullin perustiedot, kuten syntymäajan ja pituuden.

Luksusmaski

Miltä testijuoksu tuntui? Pete Pulli kertoo:

— Maski ei ollut yhtään tukala, ja entisen raksatyöni maskeihin verrattuna tämä oli luksusta. En tiennyt etukäteen yhtään, millaisessa kunnossa olen. Piristävä kokemus kaikessa epämiellyttävyydessään, Pulli tiivistää.