Aleksi Leppä ampui entisen maailmanennätyksen rikki, muttei saanut uutta nimiinsä — Juha Hirven iänikuinen SE-tulos ylittyi kisassa, joka oli ”helppo kuin ilmakiväärillä”

Jukka Lehtoranta

Juha Hirvi kävi maailmanmestari Aleksi Lepän mitalikahveilla Haminassa viime vuoden lokakuussa.
Juha Hirvi kävi maailmanmestari Aleksi Lepän mitalikahveilla Haminassa viime vuoden lokakuussa.

300 metrin kiväärilajien EM-kilpailuissa lyötiin ME-lukemia maan rakoon. Yhtä lekaa heilutti Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä.

3x40 laukauksen täysottelun karsinnassa peräti kuusi miestä sivusi vanhaa ME-tulosta (1 179) tai ylitti sen. Kovimman tuloksen ampui ranskalainen Michael D’Halluin, jonka nimiin meni uusi maailmanennätys 1 190. Leppä ampui 1 186, joka on luonnollisesti uusi Suomen ennätys.

Edellinen SE-tulos oli Suomen vanhin voimassaoleva ennätys, ja oli ehtinyt jo 22 vuoden ikään. Tuolloin kotkalainen Juha Hirvi ampui 300 metrin kuninkuuslajissa tuloksen 1 180.

Leppä ampui polvelta tuloksen 397, makuulta 394 ja pystystä 395.

— Varmaan taululaitteissa jotain vikaa, en kyllä jaksa enää uskoa, sanoi Leppä heti suorituksen jälkeen.

— Se lähti kulkemaan niin hyvin, että oksat pois. Oli helppoa kuin olisi ampunut ilmakivääriä. Polvi meni hyvin. Makuussa oli pientä herpaantumista ja tuli pikku hölmöilyjä, mutta onneksi ei mitään isompaa. Pysty meni sitten niin helposti. Ammuin nopeasti, annoin mennä vaan, haminalainen iloitsi.

Muista suomalaisista Juho Kurki ampui tuloksen 1 169 ja selviytyi Lepän tavoin karsinnasta torstain varsinaiseen kilpailuun. Juho Autio karsiutui pisteillä 1 153. Suomi oli joukkuekilpailun kuudes.

Kuudes vakiokiväärissä

Ammuntapäivä oli pitkä, sillä ennen täysottelun karsintaa Italian EM-kisoissa ammuttiin 300 metrin vakiokiväärin 3x20 laukauksen kilpailu.

Leppä oli kuudes tuloksella 586, mikä jää hänen ennätyksestään vain pisteen.

— Olen tyytyväinen varsinkin polviammuntaan ja makuuammuntaan. Vakiokivääri ei ole ollut helppoa tällä kaudella, ja sain sen kulkemaan eilen ja tänään, niin olen todella tyytyväinen. Ammuin hyvin, mutta muut ampuivat vielä paremmin. Ei voi muuta kun hattua nostaa ja kättä tarjota, Leppä sanoi.

EM-kilpailut päättyvät torstain täysotteluun. Viime vuonna Leppä voitti lajissa maailmanmestaruuden.

Uusimmat uutiset