Katajaisten Krista Tervo ei saanut vielä kutsua MM-kisoihin, mutta se ei tarkoita, että kisajuna on mennyt — ”Prosessi jatkuu, muuttujia on todella paljon”

Pekka Kimpanpää

Krista Tervo joutuu vielä jännittämään, kutsuuko Kansainvälinen yleisurheiluliitto hänet Dohan MM-kisoihin.
Krista Tervo joutuu vielä jännittämään, kutsuuko Kansainvälinen yleisurheiluliitto hänet Dohan MM-kisoihin.

Suomen joukkue yleisurheilun MM-kilpailuihin Qatarin Dohaan täydentyi tiistaina kahdella urheilijalla, mutta Karhulan Katajaisten Krista Tervo ei ollut heidän joukossaan.

Kilpailuihin valittiin pituushyppääjä Taika Koilahti ja seiväshyppääjä Wilma Murto. Kumpikin sai Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta (IAAF) kutsun kisoihin kauden tilastorankingin perusteella.

IAAF on määritellyt jokaiseen MM-kisojen lajiin halutun urheilijamäärän. Jos se ei täyty tulosrajan rikkoneista urheilijoista, IAAF täydentää urheilijoita rankingin pohjalta.

Moukarinheittäjä Tervo on yksi niistä suomalaisurheilijoista, jotka ovat siinä hilkulla päästä mukaan rankingin kautta. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola kertoo, että muuttujia on todella paljon.

— Nyt kutsuttiin kaksi, mutta prosessi jatkuu ja kutsuja tulee lisää. Esimerkiksi (aitajuoksija) Elmo Lakan pitäisi olla selvä tapaus, mutta häntä ei ole vielä kutsuttu.

Tällä viikolla tehdään ensimmäinen kutsukierros, mutta Niemi-Nikkola uskoo, että kieltäytymisten vuoksi kierroksia tulee lisää. Aina kuluu aikaa, sillä maan liitolla on 24 tuntia aikaa vastata, ottaako se kutsun vastaan.

Suomen linja on selvä.

— Jos IAAF:n kutsu tulee, niin urheilija myös kisapaikan saa, Niemi-Nikkola sanoo.

Kieltäytymisten lisäksi muuttujiin kuuluvat maat, joilla ei ole yhtään tulosrajan rikkonutta urheilijaa.

— Niille maille tarjotaan yhtä kisapaikkaa. Ja jos maalla on yksi rajan rikkonut ratajuoksija, tarjotaan paikkaa myös kenttälajissa.

Sekin on mahdollista, ettei IAAF täytä kaikkia paikkoja.

— On käynyt niinkin, että lajiin on ilmoitettu 32 urheilijan kiintiö, mutta paikoista täytetäänkin vain 29, Niemi-Nikkola kertoo.

Tervon ja muiden suomalaisvalintojen suhteen ollaan siis Niemi-Nikkolan mukaan vielä odottavalla kannalla.

— Nämä kaksi urheilijaa kutsuttiin nyt. Kutsu ei indikoinut sitä, että vielä kutsutaan lisää tai että enää ei kutsuta ketään.