KTP:n kultakausi alkoi Mauno Koiviston allekirjoituksesta 30 vuotta sitten — ”Kotka on ollut Larrylle hyvä ja uskoakseni Larry myös Kotkalle”

Kymen Sanomissa muistellaan eteläkymenlaaksolaisen urheilun tähtihetkiä itsenäisen Suomen sadan vuoden aikana. — Osa 5: Koripalloilijat.

Kymen Sanomien arkisto

Larry Pounds, Pertti Marttila ja Bob Steppes juhlivat Suomen mestaruutta pantteripatsaan kanssa huhtikuussa 1988.
Larry Pounds, Pertti Marttila ja Bob Steppes juhlivat Suomen mestaruutta pantteripatsaan kanssa huhtikuussa 1988.

Suomi vietti tasan 30 vuotta sitten 70-vuotispäiviään. Koripalloilija Larry Poundsille itsenäisyyspäivän aika vuonna 1987 merkitsi uutta alkua: hän sai monen vuoden odottelun jälkeen Suomen kansalaisuuden.

— Siinä meni vuosia, en tiedä miksi. Urbaanin legendan mukaan joku Helsingin NMKY:n tyyppi seisoi kansalaisuuden tiellä, Poundsin vaimo Mai Pounds sanoo.

— Kotkassa kyllä tehtiin kaikki mahdollinen anomuksen etenemisen hyväksi. Vaikutusvaltaiset ihmiset, kuten Antero Anttila ja Antero Kekkonen ottivat Helsinkiin yhteyttä, mutta se vain viipyi ja viipyi.

HNMKY oli tuohon aikaan KTP:n kovin kilpailija koripallon SM-sarjan mestaruustaistoissa.

Mestaruus heti keväällä

Kotkalaiselle miesten koripalloilulle presidentti Mauno Koiviston allekirjoittama Poundsin kansalaisuuspaperi tarkoitti kaikkien aikojen parhaan ajanjakson alkamista.

Tuohon aikaan pääsarjassa sallittiin vain yksi ulkomaalaisvahvistus, ja kun Pounds sai kansalaisuuden, KTP saattoi panna samaan aikaan kentälle myös toisen jenkkinsä Bob Steppesin.

Seuraavana keväänä KTP juhli kauan kaivattua mestaruutta, kun HNMKY kaatui viidennessä loppuottelussa Helsingissä 100—92. Kolmena edellisenä keväänä joukkue oli hävinnyt finaalin, kahdesti HNMKY:lle ja kerran Torpan Pojille.

— Se oli… se oli niin valtava helpotus. Sen mestaruuden voittaminen oli meille kaikille tunnemyrsky kaikkien häviämiemme finaalisarjojen jälkeen, Pounds sanoi Mikko ”Hippo” Taatilan haastattelussa keväällä 2016.

— Korispiireissä kaikki puhuivat meistä joukkueena, joka ei koskaan pysty voittamaan mestaruutta. Se oli raivostuttavaa ja toimi polttoaineenamme koko kauden ajan.

Ensimmäinen on erityinen

KTP voitti mestaruuden myös keväällä 1991, 1993 ja 1994.

Kaudella 1990—91 joukkue ei hävinnyt yhtään kotiottelua ja kaudella 1992—93 monien mielestä kaikkien aikojen paras KTP jyräsi runkosarjassa parhaimmillaan 14 voittoa peräkkäin.

Yksipuolisessa finaalisarjassa ToPoa vastaan tiukinkin ottelu päättyi KTP:n 11 pisteen voittoon.

Silti maanantai-ilta 11. huhtikuuta 1988 Helsingin urheilutalossa on Poundsille ”se isoin juttu”.

— Kaikki mestaruudet ovat tietysti tärkeitä, mutta ensimmäinen oli erityinen. Olimme halunneet sitä niin paljon ja se oli ollut niin lähellä monta kertaa.

— Tiesin aina, että jonain päivänä me vielä voitamme, koska meillä oli hyvä joukkue ja meillä oli ollut aiemmin myös paljon huonoa onnea.

Takana katkeria tappioita

1985 KTP voitti ensimmäisen loppuottelun HNMKY:tä vastaan Helsingissä, mutta hävisi sitten kahdesti kotonaan ensin kahdella ja sitten yhdellä pisteellä.

1986 ToPo kaatui ensimmäisessä finaalissa, mutta sitten tuli kolme tappiota peräkkäin, viimeinen kolmella pisteellä.

1987 runkosarjan ykkönen KTP oli lyöty jo ennen finaalien alkua, kun Jarkko Tuomala joutui jalkavamman takia sivuun, ja HNMKY kruisaili mestariksi.

Ja jo ennen finaalitappioiden vuosia KTP oli hävinnyt välierissä kahdesti katkeralla tavalla Panttereille.

Larry on varmasti edelleen enemmän amerikkalainen kuin suomalainen, mutta Suomi on hänelle koti. - Mai Pounds

Pysyvästi Suomessa vuodesta 1982

Larry Pounds tuli Kotkaan ensimmäisen kerran jo syksyllä 1976, ja vuodesta 1982 hän on asunut Suomessa pysyvästi.

Yhtä pysyvästi hän on kirjoittanut nimensä täkäläiseen koripallohistoriaan: neljä mestaruutta ja seitsemän cupvoittoa, vuoden koripalloilija 1988, -90 ja -91, SM-sarjan korikuningas 1977, -86, -87 ja -89, yhteensä 387 SM-sarjaottelua pistekeskiarvolla 26,7...

— Larry on varmasti edelleen enemmän amerikkalainen kuin suomalainen, mutta Suomi on hänelle koti, Mai Pounds sanoo.

— Kotka on ollut Larrylle hyvä ja uskoakseni Larry on myös ollut Kotkalle hyvä. Kun lapset olivat pieniä ja tulimme Kotkaan jostain kauempaa, Larry sanoi aina Aittakorventien risteyksessä, että tämä on paras risteys maailmassa, koska tästä mennään kotiin.

"Rauhallinen ja vapaa maa"

Koripallosankari itse näkee Suomessa paljon hyvää.

— Suomi on rauhallinen ja vapaa. Täällä on kylmä talvi, mutta kaunis kesä. Ja täällä on rakkautta ja koti. Tällaisia sanoja tulee mieleen.

Larry Pounds on asunut Suomessa jo yli puolet elämästään, ja joissain asioissa se alkaa vääjäämättä näkyä. Mai Pounds kirjoitti jokin aika sitten Facebookiin näin:

”Larry lukee sohvalla koristuloksia ja toteaa: Tän pelaajan täytyy olla ruotsalainen. Ei pelaa sekuntiakaan ja tekee kolme pinnaa. Vain ruotsalainen on niin onnekas."

Muita koripallotähtiä:

Pertti Hietala, KoPo: SM-sarjan korikuningas kaudella 1967—68.

Veikko Vainio, KTP, Pantterit, Brigham Young -yliopisto USA:ssa:
68 maaottelua. Suomen mestari 1967. Valittiin tähdistöjoukkueeseen EM-kilpailuissa 1967 ja Euroopan joukkueeseen 1968.

Ari Paananen, KTP: 26 maaottelua. Miesten, A-poikien ja B-poikien SM 1967.

Pertti Marttila, KTP: Vuoden koripalloilija 1985. 112 maaottelua. 21 kautta pääsarjassa, neljä Suomen mestaruutta.

Jarkko Tuomala, KTP: 74 maaottelua. Neljä Suomen mestaruutta, 623 pääsarjaottelua 20 kaudella.

Auli Nyman, KTP, PeKa, Merikoris, PuHu: 133 maaottelua. Vuoden pelaaja 1989, -96, -99 ja 2000.

Roope Mäkelä, PeKa, KTP, Honka: 31 maaottelua. Neljä Suomen mestaruutta. Korisliigan vuoden pelaaja 2001.

Reetta Piipari, mm. KTP, PeKa ja Catz: 112 maaottelua. Suomen mestari 2010. Yliopistossa USA:ssa ja neljä kautta ammattilaisena Espanjassa.

Dionne Pounds, mm. KTP, PeKa, HoNsU ja Catz: 65 maaottelua. Suomen mestari 2008, 2012 ja 2014. Yliopistossa USA:ssa ja ammattilaisena Espanjassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet