Tappioton alkukausi ei riittänyt Peli-Karhuille Suomen cupin kotietuun – "Me ei olisi voitu tehdä asioita paremmin"

Vahvan paluun tehnyt Maria Jokinen aloitti koripallon tosissaan vasta 24-vuotiaana.

Raimo Eerola

Maria Jokinen etsi Pyrintö-ottelussa syötöllään Minna Steniä (25).
Maria Jokinen etsi Pyrintö-ottelussa syötöllään Minna Steniä (25).

Peli-Karhujen ja Tampereen Pyrinnön välinen naisten Korisliigan ottelun juoni kävi ilmi ensimmäisen erän aikana. PeKa johti 10 minuutin pelin jälkeen pistein 30–4. Kun kilpailu voitosta oli nopeasti ohi, PeKan kruisaili 50 pisteen voittoon numeroin 107–57 (55–19).

– Olimme tänään tasaisesti hyviä koko joukkue. Siitä kertoo 30 koriin johtanutta syöttöä, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä totesi.

PeKan harmiksi EBT Espoosta voitti samaan aikaan vieraissa Forssan Alun. Joukkueiden selviytyessä Suomen cupin finaaliin, se pelataan Espoossa.

– Ei harmita. Me ei olisi voitu tehdä asioita paremmin. Seitsemän peliä ja seitsemän voittoa, Mäkelä sanoi.

Suomen cupiin kelpuutetaan Korisliigan kahdeksan parasta tämän viikonlopun jälkeisen sarjatilanteen mukaan. PeKa ja EBT ovat selvinneet tappiotta tähän asti, mutta EBT:n koriero on parempi.

Jokisen kipinä syttyi opiskelukaupungissa

Sekä sarjan että cupin mestaruutta puolustava PeKa jyrää nyt voitosta toiseen leveällä materiaalilla. Yksi runkopelaajista ja isoista onnistujista on Kouvoista Kotkaan palannut Maria Jokinen (o.s. Koskinen).

32-vuotiaan Jokisen urheilijan urapolku on erikoinen tai ainakin erilainen kuin useimmilla. Hän ryhtyi pelaamaan koripalloa tosissaan vasta 24-vuotiaana.

– Menin Joensuuhun opiskelemaan syksyllä 2014 ja voi sanoa, että aloitin tavoitteellisen pelaamisen vasta silloin. Elämäntilanne oli silloin sopiva. Joensuu oli minulle hyvä kehitysalusta pelaajana, Jokinen kertoo.

Kolmen 1. divisioonassa vietetyn kauden jälkeen Jokisen kotkalaiset kaverit Joensuussa vinkkasivat, että PeKa voisi olla sopiva paikka jatkaa nousujohteista taivalta.

– Halusin pelata liigassa. Kun punnitsin eri vaihtoehtoja, Roope (Mäkelä) osasi sanoa oikeat sanat ja valitsin PeKan, Jokinen kertoo.

Kun Karhulan yläkoulusta löytyi myös töitä, oli opettajaopiskelijalle sopiva yhdistelmä taas valmis.

Oli tietysti suuri kunnia, kun PeKa kaappasi minut uudelleen mukaan. — Maria Jokinen

"Puolustajana yksi parhaista"

Seuraavana keväänä 165-senttinen takapelaaja juhli jo PeKan mukana Suomen mestaruutta, mutta siirtyi kauden päätteeksi Kouvolaan.

– Siirryin Kouvottariin kahdeksi vuodeksi suuremman roolin ja peliajan perässä, Jokinen kertoo.

Kouvolasta Jokinen palasi joukkueensa parhaana kotimaisena pisteiden tekijänä.

– Oli tietysti suuri kunnia, kun PeKa kaappasi minut uudelleen mukaan, Jokinen sanoo.

Nyt tarjolla on ollut iso roolikin, yli 27 minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Loukkaantumisen vuoksi sivussa olleen Roosa Lehtorannan paluun myötä Jokisenkin peliaika saattaa pienentyä, mutta huolissaan ei tarvitse olla.

– Maria on onnistunut toisena takamiehenä Linda Lehtorannan parina ja tuonut vauhtia peliimme. Hän on puolustajana yksi parhaista. Roosan tulon myötä materiaalimme vain laajenee, päävalmentaja Mäkelä sanoi.

Kotkassa on hyvä olla

Kotka on perinteitä pursuava koripallokaupunki. Se on tehnyt myös Jokiseen vaikutuksen. Hän asui Karhulassa myös Kouvolan-vuosiensa ajan.

– Tämän kaupungin hienous on siinä, miten täällä arvostetaan urheilua. Jos täällä ei viihdy, on syytä katsoa peiliin. Korona-aikanakin tuki on säilynyt.

Jokinen on Espoon Akilleksen kasvatteja. Hän avioitui syyskuussa, ja vaikuttaa siltä, että Kotka on saanut melko pysyvän asukkaan.

– Viihdymme Karhulassa erinomaisesti. Lisäksi seiskatie mahdollistaa helposti vierailun myös entiseen kotikaupunkiin.

Raimo Eerola

Noora Järvikangas heitti Pyrintöä vastaan 15 pistettä.
Noora Järvikangas heitti Pyrintöä vastaan 15 pistettä.

Tilastot

Peli-Karhut–Pyrintö 107–57 (30–4, 25–15, 25–21, 27–17)

PeKa: Zykera Rice 22/11, Noora Järvikangas 15/4, Elena Melto 12/5, Roosa Lehtoranta 10/0/7 syöttöä, Elina Oravakangas 8/9, Linda Lehtoranta 8/5/10 syöttöä, Elli Heikkilä 8/5, Maria Jokinen 7/3, Minna Sten 7/2, Erika Mäkelä 7/0, Amira Nyibong 3/1.

Pyrintö: Liisa Taponen 15/4, Anna Peltola 14/3, Emilia Anttila 6/2, Reetta-Sofia Tulkki 5/1, Tinna Rantalainen 5/3, Anni Jämsä 5/3, Iina Mäkelä 5/6, Jemina Vidgren 2/1, Viivi Mäkinen 0/2.