HP:n sarjapelit alkavat: "Säpinäseniorit" nuoren naisjoukkueen tukena – Juha Toikasta tehtiin yllättäen miesten jokeri ja pääkotiuttaja

Ykköspesiksen sarjakaudet alkavat täydellä tohinalla viikonloppuna.

Kimmo Seppälä

Roni Wahl ja Jenna Auvinen poseerasivat yhdessä HP:n mies- ja naisjoukkueiden perjantaisissa viimeistelyharjoituksissa.
Roni Wahl ja Jenna Auvinen poseerasivat yhdessä HP:n mies- ja naisjoukkueiden perjantaisissa viimeistelyharjoituksissa.

Ensin ei tiedetty alkaako pesäpallokausi ollenkaan, seuraavaksi pohdittiin ketä lähtee mukaan ja sitten ei tiedetty kuinka moni voidaan päästää katsomoon.

Mutta nyt kaikkiin koronaviruksen asettamiin kysymyksiin on saatu vähintään tyydyttävä vastaus, ja viikonloppuna homma lyödään käyntiin Haminan Vallikentälläkin. Ykköspesikseen nousseet HP:n naiset pelaavat tuplaviikonloppuna ensin Hämeenkyröä ja sitten Kankaanpäätä vastaan. Oranssipaitaiset miehet avaavat kauden kahdella vierasottelulla Pohjanmaalla: lauantaina Alajärvellä ja sunnuntaina Kannuksessa.

– Kyllä se virus on mietityttänyt, mutta asiat on hoidettu niin hyvin, että turvallisin mielin voidaan aloittaa, HP:n naisten kokeneempaan kaartiin kuuluva Jenna Auvinen sanoo.

Imatralla asuva 28-vuotias Auvinen on pelannut naisten superpesiksessä 128 ottelua lappeenrantalaisen Pesä Ysien paidassa. Viime kauden hän piti sapattia pesäpallosta, mutta päätti sitten jatkaa uraa Haminassa.

– Minulla oli monta hyvää syytä tulla Haminaan: äiti asuu täällä, käyn Kotkassa koulua ja on taas kova polte pelata. Samalla voi kokea HP:n pesisbuumin.

– Hyvin olen saanut välivuoden jälkeen juonesta kiinni. Ei se ollut vaikeaa, koska pesäpallo on niin kauan ollut iso osa elämää.

HP nousi muutaman katkeran pettymyksen jälkeen viime kesänä naisten toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousijajoukkue oli niin nuori (viittä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki ovat juniori-ikäisiä), että uusia pelaajia etsittiin lähinnä kokeneempien joukosta.

Löytyi mm. Auvinen.

– Jenna on ulkokentällä hyväkätinen, ulottuva pelaaja, jonka vahvuuksiin kuuluu myös hyvä pelin lukeminen, pelinjohtaja Jussi Toikka sanoo.

– Mutta iso rooli on tarjolla sisälläkin tilanteiden rakentelijana. Jenna pystyy vaihtamaan sekä kovilla että pienillä lyönneillä.

"Jokainen näistä nuorista on tarpeeksi hyvä ykköseen"

Auvista HP:n ikärakenne ei hirvitä.

– Tytöissä on potentiaalia on vaikka kuinka. Toivottavasti me vanhemmat "säpinäseniorit" pystymme auttamaan heitä ainakin pelitaktisissa asioissa.

Toivottavasti me vanhemmat "säpinäseniorit" pystymme auttamaan nuoria ainakin pelitaktisissa asioissa. — Jenna Auvinen

HP:n nuorista tytöistä kukaan ei ole aiemmin pelannut Ykköspesiksessä. Auvinen on, joskus vuosia sitten kun ei vielä sopinut Pesä Ysien superpesisjoukkueeseen.

– Ykkönen on kova sarja. Tyttöjen edellisen sarjaan verrattuna sekä pallo että pelaajat liikkuvat kovempaa. Pitää pystyä tekemään kovia suorituksia, jotta tulostaulu kiittää.

– Mutta ei pidä lähteä pelkäämään. Jokainen näistä nuorista on tarpeeksi hyvä ykköseen, Auvinen sanoo.

Pelinjohtaja Toikka korostaa vielä joukkueensa paikallisuutta. Ringin 15 pelaajasta 12 on HP:n omia kasvatteja (vain Auvinen, Emmi Simonen ja Inka Pietilä eivät ole).

– Siinä asiassa olemme ainakin ihan kärkipäätä. Olemme hyvin haminalainen joukkue. Tulevaisuutta ajatellen on tärkeä juttu, että runko on näin paikallinen, Toikka sanoo.

Kimmo Seppälä

Roni Wahl ja Jenna Auvinen
Roni Wahl ja Jenna Auvinen

Auvinen poseerasi perjantaina Kymen Sanomien valokuvaajalle yhdessä HP:n miesjoukkueen Roni Wahlin kanssa. Myös Wahl on uusi pelaaja HP:ssa – ja odotukset ovat korkealla.

– Roni on varmasti sarjan parhaita pelaajia, minun mielestäni top-3-pelaajia. Odotan, että on hän kärkilyöntitilaston kärkimiehiä, HP:n miesten pelinjohtaja Juho Kaikko sanoo.

Superpesiksen Hyvinkään Tahkosta siirtynyt Wahl ei kehuista juuri hätkähdä.

– Tuntuuhan se hyvältä, kun on luottoa. Nyt pitää vain osoittautua sen arvoiseksi. Mutta en ota mitään stressiä, tärkeintä on että joukkue menestyy.

– Joskus nuorempana ajattelin liikaa omaa pelaamista. Mutta tärkeämpää on tehdä oikeita ratkaisuja, jotta joukkue voittaa.

Mako soitti, kun Tahkossa ei tarjottu jatkoa

Wahl , 26, tuli Haminaan, kun Tahkossa ei tarjottu jatkoa.

– Mako (toiminnanjohtaja Marko Hovi) sitten laittoi viestiä, että täällä olisi vastuuta tarjolla ja pääsisi pelaamaan kunnolla.

– Päätin tulla.

Kotiuttajaosastosta meidän menestymisemme ei tule jäämään menestyminen kiinni. — Juho Kaikko

HP:n miehet pelaavat kuudesta ensimmäisestä sarjapelistään viisi vieraissa.

– Vieraspelit ovat tietysti lähtökohtaisesti vaikeampia kuin kotipelit, mutta kyllä me lähdetään melkein jokaiseen otteluun suosikkina. Kuulumme sarjan kärkinelikkoon Lipon, Puijon ja joku keskikastista kanssa, Wahl sanoo.

Hänellä on reseptikin voittamiselle:

– Röyhkeä itseluottamus, tehdään kaikki paremmin kuin vastustaja, alkulämmittelystä alkaen. Jos antaa vähänkään siimaa tai keskittyy huonosti, homma ei toimi.

Raimo Eerola

Juha Toikasta tulee HP:n miesjoukkueen pääkotiuttaja.
Juha Toikasta tulee HP:n miesjoukkueen pääkotiuttaja.

HP on ehtinyt pelata koronatauon jälkeen vain yhden harjoitusottelun: Loimaa kaatui pari viikkoa sitten kotikentällään 0–2.

Juha Toikka löi HP:n kymmenestä juoksusta viisi, ja pelinjohtaja Kaikko onkin päätynyt uudenlaiseen ratkaisuun: Toikka pukeutuu jokeripaitaan ja ottaa ykköskotiuttajan paikan. Lyöjäjokeriksi tälle kaudelle palannut Juha Leskinen saa siis tyytyä ainakin aluksi apumiehen rooliin. Avausotteluun Alajärvelle Kaikko on suunnitellut lähtevänsä kahdella etenijäjokerilla, jolloin Leskinen ei olisi edes kokoonpanossa.

– Kotiuttajaosastosta meidän menestymisemme ei tule jäämään kiinni. Lyöntikilpailussa pystytään pärjäämään sarjan kovimpiakin vastaan, Kaikko sanoo.

– Jullilla on nyt suurin kotiutusvastuu. Luotan, että hän hoitaa sen. Hän on tosi kovassa iskussa. Kyllä se pallo on harjoituksissakin melkein aina välissä. Kun hän on jokerina, hän pääsee todennäköisesti lyömään ottelussa kahdeksan kertaa. Se on meille iso etu.

Jukka Lehtoranta

Henri Heikkilä
Henri Heikkilä

Roni Wahl on pelinjohtajan kanssa samaa mieltä:

– Kotiutuksilla pesäpallopelit voitetaan, ja Julli on siinä hommassa kova. Sitä itseluottamusta ei horjuta mikään: pistää pallon väliin ja naureskelee.

– Meillä on linjassa on paljon hyviä miehiä ja Julli pystytään ottamaan takaisin räpylään, jos homma ei toimi.

Kaikko on kaavaillut jokerin roolia myös toiselle HP:n pitkäaikaiselle luottomiehelle Henri Heikkilälle.

– Meillä on tosi taitava ja kovalyöntinen joukkue, mutta ei ole liikaa juoksijoita, Kaikko sanoo.

– Hemen kanssakin on juteltu tästä hyvän aikaa. Hänellä on iso loukkaantuminen takana, ja toivotaan, että varovasti aloittamalla saataisiin ehjä kausi aikaan.