HP:lle yllätystappio Alavudella – mainio ulkopeli ei auttanut, kun kolmoselta ei saatu miehiä kotiin

"Harvoin joukkue häviää, jos se voittaa kolmostilanteet 17–8", Juho Kaikko murehti.

Ella Karttunen

HP:n lukkari Matias Hangasmaa pelasi Alavudella kelpo ottelun, mutta se ei hävinneitä paljon lohduttanut.
HP:n lukkari Matias Hangasmaa pelasi Alavudella kelpo ottelun, mutta se ei hävinneitä paljon lohduttanut.

Haminan Palloilijoiden vierasotteluputki jatkui Etelä-Pohjanmaalla sarjanousija Alavuden Peli-Veikkoja vastaan. Ottelussa ei juoksuilla mässäilty, sillä molemmat joukkueet äityivät hurjaan ulkopeliin. Lopulta isännät ottivat yllätysvoiton 1–0 (1–1,1–1,1–0) ja lähettivät HP:n vaisuna pitkälle kotimatkalle.

Jo ensivaikutelma HP:n otteista oli, että illasta tulee vaikea. Katse olikin syytä siirtää ulkopeliin, joka pelin edetessä alkoi sujua aina vain paremmin. Jos toisessa vuorossa HP masensi kotiyleisöä tekemällä kaksi paloa saman lyönnin aikana. Tosin sama sattui myös HP:lle omassa sisäpelissä hetkistä myöhemmin.

– Meillä oli tavoitteena, että annamme vastustajalle kahdeksan kolmostilannetta ja niinhän tässä näyttää käyneen. Tosin harvoin kyllä joukkue häviää, jos se voittaa kolmostilanteet 17–8, tiesi HP:n pelinjohtaja Juho Kaikko.

HP oli ulkopelinsä ja Jere Heikkilän kakkosrajalyönnin ansiosta hetken ensimmäisellä jaksolla jaksovoitossa kiinni. Alavuden tasoitus tuli päätösvuorossa harmittavalla tavalla, sillä pallo pyörähti Tuisku Tuovisen kädessä juuri heittohetkellä.

Ensimmäisellä jaksolla erityisesti Ville Veittikoskella oli haasteita sisäpelissä. Joona Mäkelä meni kärjessä hyvin kentälle (kärkilyönnit 8/9), mutta monesti matka päättyi jo kakkosvälille. Toisella jaksolla numerolla kaksi löi Nino Muuruvirta ja peli sujui paremmin.

Kotiutuksissa oli ongelmia molemmilla joukkueilla.

– Meillä oli 13 kotiutusyritystä, mutta emme saaneet ukkoa kotiin, sillä lyöntien laatu oli heikko, tunnusti Kaikko.

Antti Kaarto

Pelinjohtaja Juho Kaikko manasi HP:n heikkoja kotiutuksia.
Pelinjohtaja Juho Kaikko manasi HP:n heikkoja kotiutuksia.

Alavuden kenttä on rakennettu monttuun, jossa läpilyönneille ei ole juuri ollenkaan tilaa. Kakkospuolen läpilyönnillä pääsee ykköselle.

– Kenttähän on sama molemmille, mutta tiettyjä haasteita se tuo. Ahdas kenttä näkyy juoksumäärässä ja tilannemäärässä, lukkari Matias Hangasmaa sanoi.

Kenttähän on sama molemmille, mutta tiettyjä haasteita se tuo. — Matias Hangasmaa

– Omaan peliin olen tyytyväinen ja samoin ulkopeliimme kauttaaltaan. Ongelmamme olivat yksinomaan sisäpelissä. Nämä pelit pitäisi pystyä kääntämään, mutta tänään emme pystyneet, lukkari murehti.

Toisellakin jaksolla HP sai ensimmäisenä kuparisen rikki. Otso Mäkelä löi määrämittaisen välilyönnin ja vaikka koppari Jaakko Peltokangas sai pallon hyvin kiinni ja heitto oli räväkkä, ehti Muuruvirta tuomaan johtojuoksun.

Toinen jakso oli raastavaa jännitystä, sillä Alavuskin alkoi saada aikaan vaarallisia tilanteita. Yksi niistä päättyi Joonas Riikilän neljännen tasoittavalla lyömään tasoitukseen. Supervuorossa isännille riitti voittoon Tero Rantakankaan sivallus.

Alavus–Hamina 1–0 (1–1, 1–1, 1–0)

Alavus: 0 0 0 1 = 1 0 0 0 1 = 1 1 1

Hamina: 0 0 1 0 = 1 0 0 1 0 = 1 0 0

Alavus: Jesse Rantamäki 0/1, Oskari Mäkelä 0/1, Joonas Riikilä 1/0, Tero Rantakangas 1/0, Joni Matintupa 1/0, Joona Kettunen 0/1. Palkitut: I Jesse Rantamäki, II Joonas Riikilä.

Hamina: Otso Mäkelä 1/1, Nino Muuruvirta 0/1, Jere Heikkilä 1/0. Palkitut: I Joona Mäkelä, II Jere Heikkilä.

Tuomarit: Teemu Römpötti ja Aleksi Mansikkamäki. Yleisöä: 392.

Näin pelattiin

Ratkaisu:

Pelin ratkaisu jäi tavallaan näkemättä, sillä molemmat joukkueet pelasivat äärimmäisen tarkkaa ulkopeliä. Numerollinen ratkaisu oli Tero Rantakankaan lyönti supervuorossa.

Kentän tähti:

HP:n lukkari Matias Hangasmaa, jonka tolppa heikensi merkittävästi Alavuden sisäpeliä. Toinen Hangasmaan ase oli matalat syötöt – aivan sääntöjen rajamailla.

Tilasto ei valehtele:

Viime kaudella HP:n joukkueessa 54 juoksua lyönyt Aalavuden Mikko Mahlamäki pääsi neljä kertaa yrittämään pelaajan siirtoa. Ainuttakaan onnistumista ei tullut.

Uusimmat uutiset